1. kiddj55's Avatar
    I've had my Hd7 from day one and it recently has been acting up. If I try to launch the camera sometimes it opens up and closes and goes right back to the start screen. But there are times when it stays open but it only shows a black screen and I can't change the settings or change it to video record. I have tried to use 3rd party apps but they launch the camera and then it freezes my phone and restarts it! I've resetted soo many times and im very reluctant to do a hard reset please help!!
    04-22-2012 02:33 AM
  2. kenzibit's Avatar
    Go to settings, swipe left to applications, click on pictures + camera, scroll down and click on Reset Camera. Hope it helps.
    04-22-2012 08:18 AM
  3. kiddj55's Avatar
    Go to settings, swipe left to applications, click on pictures + camera, scroll down and click on Reset Camera. Hope it helps.
    no it didn't its crazy im using the light theme and when I went to that page it was black and the screen was laggy
    04-22-2012 11:50 AM
  4. kenzibit's Avatar
    I think a lot of stuff are jammed, how about a hard reset? Just backup some stuff and hard reset your phone.
    04-22-2012 07:06 PM
  5. Dannay's Avatar
    This problem just started for me today, yesterday camera fine, now i try load it up today and it takes ages to load (shows a blank screen) then once loaded it shows all the normal camera stuff just with a blank screen and when i try take a pic the autofocus rectangle just flashes for ages :/ i don't get whats happened :(


    has anyone managed to get it working? i hate being without a camera and wanted to wait a few months after wp8 was realised to get one :(
    Last edited by Dannay; 09-24-2012 at 11:34 AM.
    09-24-2012 11:28 AM
  6. kenzibit's Avatar
    Beginning to think it's from the Tango update unless yours started before the update.
    10-01-2012 04:17 AM
  7. corbin27's Avatar
    I had this exact same issue with my HD7 camera. The fix was to lay to the phone on a flat hard surface and gently press on the camera until it snapped back into place.
    10-03-2012 08:44 AM
  8. kenzibit's Avatar
    Do you always have to do that all the time? And do u place the phone front or back?
    10-03-2012 03:44 PM
  9. corbin27's Avatar
    I only had to do it one time. From the other forums I read about the issue, the camera can just wiggle loose from the main board. I had phone 18 months before it happened, once I snapped it back in place it was fine.

    I laid the phone face down on my desk and put my thumb on the camera and pushed until I heard it snap back into place.
    kenzibit likes this.
    10-04-2012 01:52 PM
  10. schlubadub's Avatar
    Make sure you have at least 1.5 GB of space free on your phone... mine starts going crazy if it doesn't (random lag issues etc), including freezing when I launch the camera and refusing to take video footage
    10-07-2012 09:42 AM
  11. kenzibit's Avatar
    Have more than 1.5 GB. I have 5GB free and still ****s me up.
    10-07-2012 11:06 AM
  12. Bernard Nyantakye's Avatar
    i have a very powerful phone camera but i cant use it to take picks .anytime i try opening the camera ,it quickly opens with a black screen and goes back to the touch screen
    03-04-2014 08:23 AM
  13. Bernard Nyantakye's Avatar
    i need a quick reply
    03-04-2014 08:24 AM
  14. EinsteinW's Avatar
    I have managed to find a solution although I think Microsoft should pick this up and fix it. The problem seems to be on the software for the camera which comes with the phone. For Microsoft this kind of issue should not come up and should be picked up and resolved immediately.

    Solution: Download another one of many camera apps in the store. I downloaded 'Fhotoroom' which had the most reviews and a rating of 4* but you can make your own choice if you want.

    Einstein...
    "This is life, that is a dream"
    03-26-2014 01:56 AM
  15. safal dhungana's Avatar
    press hard (not to hard) on the glass of the camera it helpt me so try it out
    06-29-2014 09:34 AM
  16. Elina Gurung's Avatar
    I've had my Hd7 from day one and it recently has been acting up. If I try to launch the camera sometimes it opens up and closes and goes right back to the start screen. But there are times when it stays open but it only shows a black screen and I can't change the settings or change it to video record. I have tried to use 3rd party apps but they launch the camera and then it freezes my phone and restarts it! I've resetted soo many times and im very reluctant to do a hard reset please help!!
    10-05-2014 10:47 AM
  17. LU920's Avatar
    I have got the same problem,but after when set my phone time and date to a wright.It started to work.(in my opinion problem has solved)
    12-15-2014 07:52 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD