Welcome to the Windows Central Forums Create Your Account or Ask a Question Answers in 5 minutes - no registration required!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 26
  1. zipro's Avatar
    Member

    Posts
    265 Posts
    Global Posts
    554 Global Posts
       #1  
    Before I sell the Lumia and get an iPhone 5, I'm asking again if someone can help me troubleshoot the following issue I'm having with the Lumia:

    Every time I try to tether the phone to a MBP (tried it with two different machines so far), I get the following behavior:

    1. Connection is established and dropped again after exactly one minute

    2. Connection can be manually re-established. Drops again after 1-2 minutes.

    3. Network stack on the MBP crahses, laptop has to be rebooted

    I've tried this with three Lumias. It's always the same. I don't know if it's better with Portico as Nokia doesn't think it's necessary to release the update before February here in Europe.

    Does anyone know how to fix this? I need tethering on a daily basis. Apart from reading emails and news on the phone, it's my main use for it.
    Thanked by:
  2. loukkis's Avatar
    Member

    Posts
    45 Posts
    #2  
    Quote Originally Posted by zipro View Post
    3. Network stack on the MBP crahses, laptop has to be rebooted
    Does anyone know how to fix this?
    Update or change your laptops network stack, it should not crash in any situation.
  3. zipro's Avatar
    Member

    Posts
    265 Posts
    Global Posts
    554 Global Posts
       #3  
    Quote Originally Posted by loukkis View Post
    Update or change your laptops network stack, it should not crash in any situation.

    I don't think it should crash, either - however, the MBP works well with every other phone I've ever tried. Also, the software is up to date.
  4. corwyn74's Avatar
    Member

    Posts
    7 Posts
    Global Posts
    9 Global Posts
    #4  
    I have a similar issue, with the disconnecting, but no crash. After 4 or 5 attempts to connect my '12 MacBook Pro retina where it disconnects after seconds or a minute I am able to get a solid connection. There are several people on the Apple forums with the same issue, works connecting Windows machines but MacBooks keep disconnecting.

    This is very frustrating...
  5. fatclue_98's Avatar
    Member

    Posts
    2,510 Posts
    Global Posts
    2,635 Global Posts
    #5  
    Is your phone set to sleep after 1 minute? Also, have you tried USB tethering?
  6. corwyn74's Avatar
    Member

    Posts
    7 Posts
    Global Posts
    9 Global Posts
    #6  
    Quote Originally Posted by fatclue_98 View Post
    Is your phone set to sleep after 1 minute? Also, have you tried USB tethering?
    USB Tethering? Please research what you recommend first, not a feature on the 920 Usb tethering
  7. corwyn74's Avatar
    Member

    Posts
    7 Posts
    Global Posts
    9 Global Posts
    #7  
    Try this: Try removing spaces from the Internet Sharing name (the name your phone broadcasts)

    This seams to have fixed the issue for me, I changed my sharing name from the default "Someones Lumia 920" to "Lumia920" and now my connection is Solid!
    Thanked by:
  8. andraeseus's Avatar
    Member

    Posts
    93 Posts
    #8  
    wow, no usb tethering. that sucks

    Quote Originally Posted by corwyn74 View Post
    USB Tethering? Please research what you recommend first, not a feature on the 920 Usb tethering
  9. Samuel Saikali's Avatar
    Member

    Posts
    1 Posts
    #9  
    Quote Originally Posted by corwyn74 View Post
    Try this: Try removing spaces from the Internet Sharing name (the name your phone broadcasts)

    This seams to have fixed the issue for me, I changed my sharing name from the default "Someones Lumia 920" to "Lumia920" and now my connection is Solid!
    Thanks, fixed it for me too! WiFi connection of my MacBook Air is now stable as well when connected to the Lumia 920.

    EDIT: Alas, spoke too early... It still isn't stable...
    Last edited by Samuel Saikali; 06-09-2013 at 12:54 AM.
  10. scholesz's Avatar
    Member

    Posts
    2 Posts
    #10  
    this is plain and simple, just use ovi suit to make usb tethering
  11. nikhilr51's Avatar
    Member

    Posts
    335 Posts
    Global Posts
    338 Global Posts
    #11  
    I'm having the same problem. Any solution yet?
  12. zipro's Avatar
    Member

    Posts
    265 Posts
    Global Posts
    554 Global Posts
       #12  
    Quote Originally Posted by nikhilr51 View Post
    I'm having the same problem. Any solution yet?
    No - and what's worse: the problem's still there with the Lumia 1020 :-(
  13. #13  
    Hey guys, this is a compatibility issue between the Mac drivers and WP8 Internet Sharing. It simply doesn't work and there doesn't seem to be any workaround. The connection drops randomly because ML thinks it receives an invalid wireless frame from the phone.
    I have filed a bug with Apple and would also like to share the debugging info with Microsoft but don't really know where (any help would be appreciated). To be honest I think it is unlikely that this will be fixed in the near term, so if you want to use your mobile Internet, either buy a wireless dongle, or a different phone.
  14. corwyn74's Avatar
    Member

    Posts
    7 Posts
    Global Posts
    9 Global Posts
    #14  
    "if you want to use your mobile Internet, either buy a wireless dongle, or a different phone."

    That is a pretty strong statement to make, I have been using my 920 mobile internet with my MBP with very little issue for months now. Since I changed the name to a single string (no spaces) it has been working pretty well and I work for 2 hours a day taking public transit.

    Josh
  15. #15  
    Removing the spaces from the SSID doesn't do anything. Why should it? Space is just a normal ASCII character. My network id doesn't contain any either.
    It is working for you with "little issues" for some other random reason - it would probably still work if you put the spaces back in. I'm pretty sure that the problem cannot be fixed by changing any of the user settings.
    I'm putting my last hopes on OS X Mavericks now... maybe it comes with new wireless drivers and this issue goes away.
  16. #16  
    Well bad news... I just installed Mavericks GM in the hope of getting this to work but it didn't change anything. Random disconnects as usual.
  17. #17  
    Another quick update: Installed the WP8 Update 3 Developer Preview on my Lumia 925, doesn't help either so don't bother. In other news, Apple is ignoring my bug report and didn't find any easy possibility to post a bug with Microsoft. I'm giving up now... hate having to sell my Lumia but I can't live without tethering (wouldn't even mind using USB, if I at least had that option)...
  18. zipro's Avatar
    Member

    Posts
    265 Posts
    Global Posts
    554 Global Posts
       #18  
    Quote Originally Posted by Bernhard Mueller View Post
    Another quick update: Installed the WP8 Update 3 Developer Preview on my Lumia 925, doesn't help either so don't bother. In other news, Apple is ignoring my bug report and didn't find any easy possibility to post a bug with Microsoft. I'm giving up now... hate having to sell my Lumia but I can't live without tethering (wouldn't even mind using USB, if I at least had that option)...



    same problem here - I need tethering every day. I'll also be selling my Lumia over this, although the problem apparently lies with Apple and not Nokia. If I have to choose between using Mac OS and WP8, it's WP8 that has to go, I'm afraid. I love WP8 but I can use any other mobile OS just as efficiently. However, I flat out refuse to use Windows 8, which I absolutely despise.

    For obvious reasons, apple has no interest in fixing the incompatibility issues with the Qualcomm WiFi chip that have been present for years now.





    Sent from my RM-875_eu_euro2_332 using Tapatalk
  19. eugie's Avatar
    Member

    Posts
    264 Posts
    #19  
    There are No incompatibility issues about WiFi tethering for all devices out there it is just security settings.
    Last edited by eugie; 10-15-2013 at 11:56 AM.
  20. #20  
    Guys, I may have good news. I just found that there was an update for "Access point" in the Windows app store. In the description it said something about "robustness improvements". I Installed it and am now connected to Lumia 925 Internet Sharing with my Mac for literally 20 minutes with no interruption!!!
    I'm not sure if this update is related to WP8 Update 3 Developer Preview I installed yesterday. It might be that WP8 Update 3 has to be installed before this update becomes available. The good thing is - WP8 Update 3 Developer Preview can be installed for free (you just need a live account and an "app studio" account).
    Lol it's already 25 minutes now. I'm so happy :) Will test it the whole day tomorrow.
  21. zipro's Avatar
    Member

    Posts
    265 Posts
    Global Posts
    554 Global Posts
       #21  
    Quote Originally Posted by Bernhard Mueller View Post
    Guys, I may have good news. I just found that there was an update for "Access point" in the Windows app store. In the description it said something about "robustness improvements". I Installed it and am now connected to Lumia 925 Internet Sharing with my Mac for literally 20 minutes with no interruption!!!
    I'm not sure if this update is related to WP8 Update 3 Developer Preview I installed yesterday. It might be that WP8 Update 3 has to be installed before this update becomes available. The good thing is - WP8 Update 3 Developer Preview can be installed for free (you just need a live account and an "app studio" account).
    Lol it's already 25 minutes now. I'm so happy :) Will test it the whole day tomorrow.
    That would be great news - but installing the developer preview isn't an option because Nokia has confirmed to me on Twitter that doing so indeed voids the warranty.

    Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
  22. #22  
    Quote Originally Posted by zipro View Post
    That would be great news - but installing the developer preview isn't an option because Nokia has confirmed to me on Twitter that doing so indeed voids the warranty.
    Well you won't have to install it - my Mac started disconnecting again after a few hours, now the situation is the same as before. The update doesn't fix it.
    Last edited by Bernhard Mueller; 10-15-2013 at 10:44 PM. Reason: lol
  23. #23  
    Quote Originally Posted by eugie View Post
    There are No incompatibility issues about WiFi tethering for all devices out there it is just security settings.
    Oh rly? Tell me more about that.
  24. zipro's Avatar
    Member

    Posts
    265 Posts
    Global Posts
    554 Global Posts
       #24  
    Quote Originally Posted by Bernhard Mueller View Post
    Oh rly? Tell me more about that.
    Yeah, I'd like to hear that, too.

    Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
  25. zipro's Avatar
    Member

    Posts
    265 Posts
    Global Posts
    554 Global Posts
       #25  
    As far as I can tell, the problem has been fixed in Mavericks. I installed M a week ago and tethering has been working like a charm ever since! (tested on a 1020)
Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Tethering w/ 3GB Datapro plan on ATT & LUMIA 920
    By ealexand#CB in forum Nokia Lumia 920
    Replies: 7
    Last Post: 08-11-2013, 11:01 PM
  2. Lumia 920.... Fun while it lasted
    By CoryDC in forum Nokia Lumia 920
    Replies: 4
    Last Post: 12-17-2012, 12:41 PM
  3. Replies: 21
    Last Post: 12-03-2012, 07:12 PM
  4. Replies: 2
    Last Post: 04-17-2012, 10:10 PM
  5. Replies: 2
    Last Post: 04-17-2012, 10:10 PM

Posting Permissions