1. conanheath's Avatar
    HDMI worked when I got Surface in Nov, but tried to use over holidays and no go. I tried two different cables and three tvs one of which was the one it initially worked on. I can plug BB Playbook in and it works fine but Surface doesn't see tv and tv gets no signal. I have looked around at settings, both locations, and I can find nothing that helps. Is there something I'm missing? I have checked in display settings and adjust commonly used mobility settings. Changing second display to any options does not resolve. I have powered off and on with cable connected and yes, I've checked to make sure nothing was in plug. If I had to make an uneducated guess I would say my HDMI output is bad. I don't want to reset unit, but that is my next step and then return for warranty from there. Any help would be appreciated.
    01-03-2013 06:23 PM
  2. johnbash612's Avatar
    Yeah sounds like you've tried everything. Maybe try the drivers menu and see if the hdmi is installed properly would be the last thing I suggest if you haven't tried that yet. But factory restore was my final suggestion and if it doesn't work, go get yourself a brand new surface :)

    HDMI worked when I got Surface in Nov, but tried to use over holidays and no go. I tried two different cables and three tvs one of which was the one it initially worked on. I can plug BB Playbook in and it works fine but Surface doesn't see tv and tv gets no signal. I have looked around at settings, both locations, and I can find nothing that helps. Is there something I'm missing? I have checked in display settings and adjust commonly used mobility settings. Changing second display to any options does not resolve. I have powered off and on with cable connected and yes, I've checked to make sure nothing was in plug. If I had to make an uneducated guess I would say my HDMI output is bad. I don't want to reset unit, but that is my next step and then return for warranty from there. Any help would be appreciated.
    01-04-2013 12:03 PM
  3. johnbash612's Avatar
    Ps the cables you are currently using are the same one's you got it to work with originally in November right? I had issues with an adapter I bought where I had to shave off some of the plastic to get it to work with the surfaces 21 degree bezel, just thought I would mention that too.
    conanheath, stmav and pseudoware like this.
    01-04-2013 12:06 PM
  4. conanheath's Avatar
    Ps the cables you are currently using are the same one's you got it to work with originally in November right? I had issues with an adapter I bought where I had to shave off some of the plastic to get it to work with the surfaces 21 degree bezel, just thought I would mention that too.
    Huge thank you!!! You were right. My dad came clean. He swapped my cable with his because the main cable I have been trying, which was his cheap Amazon special, wouldn't work on his Surface either and my original cable did work on his. He swapped them out a couple of weeks ago when I was over and didn't let me know. Filed down one side and it works like a champ. Glad you said something because I assumed it always stuck out that far. Now I have to go get me another good cable because I won't be getting mine back. 😁 So glad I don't have to reset and return over a cheap cable issue. Thanks again.
    01-05-2013 07:17 PM
  5. woodbane's Avatar
    Huge thank you!!! You were right. My dad came clean. He swapped my cable with his because the main cable I have been trying, which was his cheap Amazon special, wouldn't work on his Surface either and my original cable did work on his. He swapped them out a couple of weeks ago when I was over and didn't let me know. Filed down one side and it works like a champ. Glad you said something because I assumed it always stuck out that far. Now I have to go get me another good cable because I won't be getting mine back. 😁 So glad I don't have to reset and return over a cheap cable issue. Thanks again.
    Wow! Sneaky Dad!


    Sent from my iPad using Tapatalk HD
    01-05-2013 07:40 PM
  6. VidJuhEffex's Avatar
    Filing mine down did the trick too. A bit disappointed that I can't output to my living room TV since it is a couple years old 720p plasma. Every app I launch says the resolution is too low. Do y'all know it the Microsoft one downres for you?
    01-07-2013 04:08 PM
  7. Daniel Hiscoke's Avatar
    I logged in just to say "modifying" the cable, that is shaving a little off of it, worked instantly for me, thank you!
    01-14-2013 01:50 PM
  8. nasellok's Avatar
    Im having the 720P resolution compatibility issue - MS needs to fix this, it is driving me crazy. Why not support a 720P HD resolution from a HDMI out cable. Makes no sense.
    01-15-2013 02:14 PM
  9. doclike's Avatar
    Got the same problem with my Vivotab RT from Asus.
    HDMI worked but it was very crappy. Sometimes it worked, sometimes not. Then I bought a new cable and it never worked. Even with the old adapter (which worked short time) I cannot get a signal.

    Both cabels work perfectly on my kindle fire hd.

    What else to do ?
    11-22-2013 06:17 AM
  10. pseudoware's Avatar
    I'm so glad I came across this. "Shaving" worked for me!

    Click image for larger version. 

Name:	IMG_20131207_154540.jpg 
Views:	7 
Size:	1.80 MB 
ID:	51534
    12-07-2013 05:56 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD