We made some changes

Our new forums are here!

Saving money on data

Mint SIM is the perfect way to get cheap data in the U.S.

Don't count Windows Phone out just yet

Dead? Psh. Here are 5 reasons to stick with Windows 10 Mobile

VPN vs. Proxy

The difference between a proxy and a VPN

Latitude attitude

Dell Latitude 7280 is a business laptop with tons of consumer attitude

4K all the way

You probably don't NEED a 4K webcam, but we love Logitech's BRIO 4K anyway

Long live Windows phone

Contrary to popular belief, Windows phone won't die anytime soon

XP-YESSSSSSS

Dell's already awesome XPS 15 gets even better in 2017

Surface Pwn 5

Surface Pro 5, Project NEON details leaked on LinkedIn?

Redefining the PC

Why Microsoft's Surface phone could be MUCH more than a mere 'phone'

Surface table meets Windows 10

Yes, we did put Windows 10 on the original Surface table ... and it rocks

Cream o' the crop

Before buying a Microsoft laptop, check out our pick for the absolute best

Simple and secure, just the way I like it

We think Windows 10 Cloud is a great idea, here's why

uber micro

Halo Wars 2 has something for everyone. Here's our full review.

Oldie but goldie

We reviewed Microsoft's decade-old Surface table

Creators Update comin' at ya

These are the coolest new features in the next big Xbox One update (video)

Buyer's guide

The Razer Blade 14 is the best laptop Razer has to offer

Windows 10 app gems

10 terrific Windows 10 apps you should be using

Tower of power

Here's what we think of Dell's XPS Tower Special Edition

Quite a deal

Grab the complete C# coding bootcamp for $41!

< >
Welcome to the Windows Central Forums Create Your Account or Ask a Question Answers in 5 minutes - no registration required!
Results 1 to 12 of 12
  1. speedtouch's Avatar
    Member

    Posts
    1,043 Posts
    Global Posts
    2,150 Global Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
       #1  
    Here's how I can reproduce this problem every time:

    1. Start a song
    2. Press the search button to go to Bing
    3. The Bing page loads up and my music sounds like it goes to mono, rather than stereo
    4. Execute a search
    5. When the search results page loads up my music goes back to normal, stereo sound

    Does anyone else have this problem?
  2. eric12341's Avatar
    Member

    Posts
    2,635 Posts
    Global Posts
    2,641 Global Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    #2  
    its not really a bug but rather a feature, i guess its related to bing trying to access the mic on the main page, which then strips the sound briefly to mono. I also use this to test if my headphones are working the way they should.
    speedtouch likes this.
  3. speedtouch's Avatar
    Member

    Posts
    1,043 Posts
    Global Posts
    2,150 Global Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
       #3  
    I see. Well, it's still strange and you'd think it wouldn't happen until I actually press the voice search button. Thanks for the info.
  4. XBWillem's Avatar
    Member

    Posts
    170 Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    #4  
    Quote Originally Posted by speedtouch View Post
    Here's how I can reproduce this problem every time:

    1. Start a song
    2. Press the search button to go to Bing
    3. The Bing page loads up and my music sounds like it goes to mono, rather than stereo
    4. Execute a search
    5. When the search results page loads up my music goes back to normal, stereo sound

    Does anyone else have this problem?
    You're not alone with this issue. I exerpience it as well. I always hear a certain 'pop' sound, then the quality goes down briefly before it returns to normal. Kinda weir,d but I guess there's nothing we can do about it.

    I have to say the non-gapless playback is what bothers me more. :dry
  5. speedtouch's Avatar
    Member

    Posts
    1,043 Posts
    Global Posts
    2,150 Global Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
       #5  
    Quote Originally Posted by XBWillem View Post
    You're not alone with this issue. I exerpience it as well. I always hear a certain 'pop' sound, then the quality goes down briefly before it returns to normal. Kinda weir,d but I guess there's nothing we can do about it.

    I have to say the non-gapless playback is what bothers me more. :dry
    Ok, so it's not me! Excellent. Yes, non-gapless playback is truly annoying. I get lots of pops when Zune switches to the next song.
  6. eric12341's Avatar
    Member

    Posts
    2,635 Posts
    Global Posts
    2,641 Global Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    #6  
    The gaps are most likely because there are empty spaces at the end of a song so that's what it is, not because Zune is purposely doing it.
    Last edited by eric12341; 03-16-2012 at 08:52 PM.
  7. speedtouch's Avatar
    Member

    Posts
    1,043 Posts
    Global Posts
    2,150 Global Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
       #7  
    Quote Originally Posted by eric12341 View Post
    The gaps are most likely because there are empty spaces at the end of a song so thsye what it is, not because Zune is purposely doing it.
    No, I can definitely hear the gap. It's Zune doing it. I get a little pop when it stops playing A.mp3, a silence gap, then a little pop when Zune starts B.mp3.
  8. eric12341's Avatar
    Member

    Posts
    2,635 Posts
    Global Posts
    2,641 Global Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    #8  
    I hear no pops at all, check your headphones or audio cable etc.
  9. opacityzero's Avatar
    Member

    Posts
    50 Posts
    Global Posts
    337 Global Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    #9  
    Tried on the Nokia 710 with v7.5 and didn't notice the it going mono - tried a few songs. No pops either so far.

    Do you notice that pressing the button on a headset while a song it playing with the screen off the song will pause, but pressing it again will not resume?
  10. btbam91's Avatar
    Member

    Posts
    902 Posts
    Global Posts
    912 Global Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    #10  
    Quote Originally Posted by eric12341 View Post
    The gaps are most likely because there are empty spaces at the end of a song so thsye what it is, not because Zune is purposely doing it.
    This post made me laugh.
  11. cdook's Avatar
    Member

    Posts
    675 Posts
    Global Posts
    704 Global Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    #11  
    On my Trophy the sound briefly skips when Bing loads. I was thinking it was because Bing was taking a lot of resources, but maybe not.

    C'mon gapless playback! Hope we see that in another update.
  12. sakendrick's Avatar
    Member

    Posts
    44 Posts
    Global Posts
    61 Global Posts
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    #12  
    The issue with hitting search causing audio to go mono defnitely happens for me too, and it has happened on two different phones, although both were HTC. Can't be certain it's a OS issue if other people are saying it doesn't happen.

    Gapless playback is also a known short coming talked about a lot and it's pretty sad. I'm a longtime Zune user and my 80GB drive based Zune does a pretty decent job at gapless playback, but after several songs in a row it does start to introduce very small gaps until I stop and start again, or rewind. I figured a ram based device would not have this issue, but the same CDs that have mixed songs (one goes right into the next), always play with a huge gap between them, even when playing straight album non-shuffle. I'd heard this same issue occurs on Zune HDs but I'm not positive.

    I can live with the bing search issue but the gapless playback is far more annoying. I just voted it up at user voice:
    Support gapless playback in Zune
    speedtouch likes this.

Posting Permissions

";