The Windows 10 April 2018 update has arrived! Get the new Dell XPS 15, starting at $999.99
01-06-2017 10:56 AM
52 123
tools
  1. jim dickson's Avatar
    had this same problem of constant rebooting, thought i had tried everything and still could not fix it, i changed the case from the wallet one and have never had the problem since, are the others who are having this problem using the HP wallet case ?
    12-26-2016 11:30 AM
  2. Marcin Dabrowsky's Avatar
    AAAAAnnnnddd here come the boot loops again.
    Dammit!!!
    I so want to love this phone. Should I get another replacement, or just go to tmobile and get the idol pro 4s?
    12-26-2016 12:02 PM
  3. Marcin Dabrowsky's Avatar
    had this same problem of constant rebooting, thought i had tried everything and still could not fix it, i changed the case from the wallet one and have never had the problem since, are the others who are having this problem using the HP wallet case ?
    I am using the incipio case. Had the wallet one on the first one without any issues... returned for a screen color issue.
    12-26-2016 12:05 PM
  4. chsoriano's Avatar
    For anyone suffering the reboots, I would just call HP - get the replacement SIM tray, and if that doesn't work, get a replacement directly from HP.

    For some reason, HP said they had already checked their inventory for the defective SIM trays, but they weren't sure devices on shelves (i.e., Microsoft store) were affected.
    12-26-2016 12:27 PM
  5. Marcin Dabrowsky's Avatar
    For anyone suffering the reboots, I would just call HP - get the replacement SIM tray, and if that doesn't work, get a replacement directly from HP.

    For some reason, HP said they had already checked their inventory for the defective SIM trays, but they weren't sure devices on shelves (i.e., Microsoft store) were affected.
    Just had another bout of reboots. Took out the sd card completely and they stopped. Will leave the card out for a while and see if this helps. Calling HP now.
    12-26-2016 12:34 PM
  6. Marcin Dabrowsky's Avatar
    I am so mad right now. Reset the phone 3 days ago using WDRT. I only put in the sim, NO sd card...
    Worked perfect for 3 days straight.

    Today, I received the new tray HP sent me. I installed the new tray with the SD card. Restart loops. I put in a brand new Samsung sd card, empty and formatted... Reboot madness.

    Tomorrow morning, heading to the MS store for a replacement. If the new one does the same thing, I am going with the alcatel.
    Last edited by Marcin Dabrowsky; 12-29-2016 at 12:31 AM.
    12-28-2016 11:56 PM
  7. chsoriano's Avatar
    That's no good :(, maybe its more than just a tray issue? The replacement phone HP sent me last Friday is working well. I'm till on the production build and I have not had a single reboot or freeze in almost a week.

    I honestly think getting a replacement device directly from HP is a better route, but maybe MS's stock is new! Best of luck!
    12-29-2016 12:38 AM
  8. Marcin Dabrowsky's Avatar
    That's no good :(, maybe its more than just a tray issue? The replacement phone HP sent me last Friday is working well. I'm till on the production build and I have not had a single reboot or freeze in almost a week.

    I honestly think getting a replacement device directly from HP is a better route, but maybe MS's stock is new! Best of luck!
    I just got back from a different MS store. Hopefully this is a better batch. I'll see. going through setup as new device... Fingers crossed that it's all good now.
    12-29-2016 05:29 PM
  9. Marcin Dabrowsky's Avatar
    Ok been using the new replacement x3 one for 2 days. Same BULLs.it! I am super frustrated. This HAS to be a software issue. There is no SD disconnects. There is just a freaking bout of reboots when an sd card is in it. Without sd card it may reboot a few times then normalize. With sd in, itll reboot 5-6 times, then work normal for a day or two, then do it again.

    Anyone else experiencing this nonsense?
    12-31-2016 05:48 PM
  10. chsoriano's Avatar
    I assume you are using the new SIM tray you received from HP with the replacement device? Hopefully you didn't return the replacement SIM tray and keep the potentially defective one!

    I haven't looked but maybe we should se if there are different device HW revisions? My replacement device has now gone more than a week without a single reboot (I'm not using an SD card), so I'm feeling better with each day.
    12-31-2016 06:02 PM
  11. Marcin Dabrowsky's Avatar
    Yes I kept the new sim tray for the replacement phone. It reboots whether or not sd card is in it. (no longer displays sd card removed message randomly) For example, take out sd card... restart phone. Will reboot itself 5-10 times before finally becoming stable.

    I wonder if a certain rogue app is causing this?

    Maybe its time to reinstall the phone using wdrt and slowly install apps one by one to see which may be the culprit.
    01-01-2017 01:56 PM
  12. chsoriano's Avatar
    Hmm, I guess that's a potential. What microSD card are you using? I can try putting my card back in to see how its working. I have a 200gb Sandisk card
    01-01-2017 07:48 PM
  13. Marcin Dabrowsky's Avatar
    Hmm, I guess that's a potential. What microSD card are you using? I can try putting my card back in to see how its working. I have a 200gb Sandisk card
    I did a fresh install using WDRT. After I installed Only the sim card. I thought the sim was not making contact (old sim been through a lot of phones) so I got a brand new sim card from tmobile. Still reboots. When I took the sim out completely, the phone would start ok and not reboot. Until about the 3rd time (I was installing apps one by one to exclude app causing this).

    Eventually with no 3rd party apps installed, no sim, and no sd card in the phone at all, started going into a boot loop again. I am done.
    I packed it up. I bought a new sealed 950 and dock off craigslist for $280 and am sticking with it for a while. At least until after CES. If nothing is announced at CES windows phone wise, I will be switching to the Alcatel Idol 4s. I am not going back to android or ios.

    Thanks for all your help!
    01-01-2017 09:50 PM
  14. ScottM2753's Avatar
    Mine was doing this same exact thing. Nothing seemed to help. Since I bought mine during the holiday sale I never was able to reach HP even though I submitted a ticket - no replies, no response on the chat, no follow up emails other than an automated reply wanting me to rate the "service I received" (zero).

    I figured heck, gotta figure this one out on my own. The issue seemed to lie with the sd card, when it was mounted there was that blasted reboot loop, unmounted, worked fine, no issues.

    So.... I realized the card had been formatted previously for an android (Galaxy S7) and had only undergone the 'quick format' when I first installed it on the phone. So I figured what the heck, it can't hurt. I formatted the card on my desktop using stock disk tools in fat32 with a 4096 buffer and UN-TICKED 'quick format'. Took a while to format, but once I installed the card, I am now going on day four (I think) with zero issues.

    I don't know if that will help your situation, but that's my story and I'm sticking to it...

    Good luck! 👍
    01-02-2017 02:15 PM
  15. Marcin Dabrowsky's Avatar
    Mine was doing this same exact thing. Nothing seemed to help. Since I bought mine during the holiday sale I never was able to reach HP even though I submitted a ticket - no replies, no response on the chat, no follow up emails other than an automated reply wanting me to rate the "service I received" (zero).

    I figured heck, gotta figure this one out on my own. The issue seemed to lie with the sd card, when it was mounted there was that blasted reboot loop, unmounted, worked fine, no issues.

    So.... I realized the card had been formatted previously for an android (Galaxy S7) and had only undergone the 'quick format' when I first installed it on the phone. So I figured what the heck, it can't hurt. I formatted the card on my desktop using stock disk tools in fat32 with a 4096 buffer and UN-TICKED 'quick format'. Took a while to format, but once I installed the card, I am now going on day four (I think) with zero issues.

    I don't know if that will help your situation, but that's my story and I'm sticking to it...

    Good luck! 👍
    Did you actually try to restart the phone and see what happens? I still have it... was going to return it tomorrow morning. I so want to keep it but I can't deal with the restarts
    01-02-2017 06:57 PM
  16. ScottM2753's Avatar
    Did you actually try to restart the phone and see what happens? I still have it... was going to return it tomorrow morning. I so want to keep it but I can't deal with the restarts
    Yep, restarts just fine now.
    01-02-2017 09:11 PM
  17. Marcin Dabrowsky's Avatar
    I've finally figured it out!!!!!

    I was about to drive back to the Microsoft store and just start using the lumia 950 I bough (which I am now selling along with a brand new sealed dock)...

    1. Use WDRT
    2. LEAVE SIM AND SD CARD OUT.
    3. Install everything using your MSFT account and set up the phone the way you want. Do all the updates.
    4. Once completely happy with the way its set up, insert sim and sd card.

    I haven't had a singe reboot, or a singe sd disconnect. I purposely restarted the phone over and over (which would have resulted in constant reboots earlier) and not a single boot loop!! I am keeping this bad boy now.

    This is my fix and I am certain now, that with the sd card in the phone during the initial setup and updates, some chunks of programs or system files were somehow being written to the sd card resulting in a corrupted file system, possibly something to do with indexing.

    Hope this works for other experiencing this issue!
    ScottM2753 and ctonylee like this.
    01-03-2017 11:04 PM
  18. ScottM2753's Avatar
    Sounds very reasonable. Since my phone is now working fine I'll keep this trick in mind for my next reset if needed anytime soon. Now that this phone is operating great I'm simply LOVING it! It's definitely a beast of a phone, no doubt! I won't even look at a new phone until perhaps that fabled Surface Phone comes out lol! 👍
    Marcin Dabrowsky likes this.
    01-04-2017 09:13 AM
  19. nate0's Avatar
    I've finally figured it out!!!!!

    I was about to drive back to the Microsoft store and just start using the lumia 950 I bough (which I am now selling along with a brand new sealed dock)...

    1. Use WDRT
    2. LEAVE SIM AND SD CARD OUT.
    3. Install everything using your MSFT account and set up the phone the way you want. Do all the updates.
    4. Once completely happy with the way its set up, insert sim and sd card.

    I haven't had a singe reboot, or a singe sd disconnect. I purposely restarted the phone over and over (which would have resulted in constant reboots earlier) and not a single boot loop!! I am keeping this bad boy now.

    This is my fix and I am certain now, that with the sd card in the phone during the initial setup and updates, some chunks of programs or system files were somehow being written to the sd card resulting in a corrupted file system, possibly something to do with indexing.

    Hope this works for other experiencing this issue!
    Maybe certain apps defaulted to installing on the SD card from the start and every time you reset. I've had this cause issues for me in the past where one os version lets a certain app install to sd card and causes issues. Did you ever check to see if new app installs were defaulting to the sd card? I habitually switch this every time.
    Marcin Dabrowsky likes this.
    01-04-2017 10:20 AM
  20. Marcin Dabrowsky's Avatar
    Some were yes. But I believe some system files were inadvertently being installed on the sd card and causing issues. Anyway it seems (fingers crossed) after three days of zero issues the problem has been fixed.
    01-04-2017 12:20 PM
  21. Corwin_Amber's Avatar
    It is best practice / strongly advised to use the SD Formatter by the SD Card Association. Do a long format. Takes hours, worth it.
    Marcin Dabrowsky likes this.
    01-04-2017 12:32 PM
  22. pdch's Avatar
    I am using the incipio case. Had the wallet one on the first one without any issues... returned for a screen color issue.
    I bet you have a bad sd card. Shut the phone down and install your apps back to your internal storage and see if you get the same issue. I had this problem with my x3 when I first got it - set my apps to internal storage and bought a new sd card for pics, videos, and downloads - and haven't had a single issue since.
    ScottM2753 likes this.
    01-04-2017 11:45 PM
  23. ctonylee's Avatar
    This seemed to have worked for me. I had reboot issue with or without sim tray installed. Thanks!
    Marcin Dabrowsky likes this.
    01-05-2017 02:26 PM
  24. chsoriano's Avatar
    I've had my 200gb Sandisk card in for a few days now and so far so good. I don't have apps installing to the card, and just today I set music, downloads, and movies/tv shows to store on the card. I'm leaving apps, maps, and photos/videos on the device though.
    Marcin Dabrowsky likes this.
    01-05-2017 04:09 PM
  25. Marcin Dabrowsky's Avatar
    This seemed to have worked for me. I had reboot issue with or without sim tray installed. Thanks!
    Glad it helped!
    01-05-2017 05:52 PM
52 123

Similar Threads

  1. How's the battery life on your lumia 950 xl?
    By aespix in forum Microsoft Lumia 950 XL
    Replies: 7
    Last Post: 11-30-2016, 12:02 AM
  2. How to Find Status of a "Disappeared app"?
    By Mark F24 in forum Windows 10 Mobile
    Replies: 3
    Last Post: 11-28-2016, 05:51 PM
  3. How's this x3 battery life?
    By aespix in forum HP Elite x3
    Replies: 17
    Last Post: 11-18-2016, 04:14 PM
  4. Replies: 1
    Last Post: 11-01-2016, 08:02 PM
  5. nokia lumia 1520 get totally stuck and do what it wants
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 0
    Last Post: 11-01-2016, 03:43 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD