08-05-2017 08:06 PM
166 123 ...
tools
  1. cnashx's Avatar
    So, I have been using my Elite x3 for a couple weeks now and the phone has been great. However, over the last 4 days I have had this happen twice. I get an alert that my SD Card was disconnected improperly and nothing on my SD Card shows. Once I reboot everything works fine.
    I am hoping this doesn't happen again but if it does I guess I will have to resort to HP support.
    Bjfcm likes this.
    12-19-2016 02:45 PM
  2. Bjfcm's Avatar
    Your not alone.

    This has happen to me about 4 times. I got mine when they had the $599. deal and I love the device . I opted out to get in on the Insider Program ( Glad I did because I want HP Firmware Updates )

    I'm hoping HP will correct this soon.
    12-19-2016 08:17 PM
  3. wpuserto's Avatar
    I'm also having this issue. I've gone through three devices due to other issues and I can say this problem has been consistent on all of them. :/
    12-19-2016 10:40 PM
  4. fgol's Avatar
    I'm also having this issue. I've gone through three devices due to other issues and I can say this problem has been consistent on all of them. :/
    Were the three devices all x3's or different phones? I had a 2+ year old Lumia 1520 that had this happen maybe every other week. I assumed it was a problem with the phone because it was old. I ended putting a small piece of sticky Post-It paper on the label side of the SD card and jamming the card into place. My thought was that perhaps the phone contacts were old and the paper would force the card to mate up tightly to the contacts. It actually worked.

    Now with the X3 - with no insider builds at all, the card demount problem has been happening like several times a week. I wonder if the problem is Win 10 related.My analysis so far:
    - I put a different card in and have the same problem.
    - I am using SanDisk cards. In other forums people have suggested a better brand, like Samsung. I never had problems with SanDisk before, only with my phones.
    - My daughter's 640 with Windows 10 has not had the problem and I do not know what brand card she has.
    - Another suggestion I read about was to use to reformat the card in the phone (rather than via a PC).

    Yesterday I backed up the data to my PC, reinserted the card in the phone, reformatted it, then reloaded the data. So far no problems (less than 24 hours though!) If that doesn't solve the problem I'll try a different brand of card.

    Fingers crossed,
    Frank
    12-20-2016 08:42 AM
  5. cnashx's Avatar
    I haven't had the issue for a few days. I am using a SanDisk card that worked with no issues with my Lumia 950xl. So I am hoping it was just a glitch and it won't happen again... Fingers crossed as well.
    12-20-2016 11:34 AM
  6. Ivan05il's Avatar
    One thing to try is to set up apps to be installed on the phone and not SD. After I changed that my x3 became rather stable and didn't have a problem once. Before that I had constant issues with the card disappearing and the phone freezing.
    neo158 likes this.
    12-20-2016 01:06 PM
  7. wpuserto's Avatar
    Were the three devices all x3's or different phones? I had a 2+ year old Lumia 1520 that had this happen maybe every other week. I assumed it was a problem with the phone because it was old. I ended putting a small piece of sticky Post-It paper on the label side of the SD card and jamming the card into place. My thought was that perhaps the phone contacts were old and the paper would force the card to mate up tightly to the contacts. It actually worked.

    Now with the X3 - with no insider builds at all, the card demount problem has been happening like several times a week. I wonder if the problem is Win 10 related.My analysis so far:
    - I put a different card in and have the same problem.
    - I am using SanDisk cards. In other forums people have suggested a better brand, like Samsung. I never had problems with SanDisk before, only with my phones.
    - My daughter's 640 with Windows 10 has not had the problem and I do not know what brand card she has.
    - Another suggestion I read about was to use to reformat the card in the phone (rather than via a PC).

    Yesterday I backed up the data to my PC, reinserted the card in the phone, reformatted it, then reloaded the data. So far no problems (less than 24 hours though!) If that doesn't solve the problem I'll try a different brand of card.

    Fingers crossed,
    Frank
    All the devices were X3s. I'm using a Samsung SD card.
    12-20-2016 02:34 PM
  8. cnashx's Avatar
    One thing to try is to set up apps to be installed on the phone and not SD. After I changed that my x3 became rather stable and didn't have a problem once. Before that I had constant issues with the card disappearing and the phone freezing.
    I don't have apps to install on my SD Card. I learned that about a year ago on my 950XL.
    jes1888 likes this.
    12-20-2016 04:13 PM
  9. humzahyaz's Avatar
    I agree. MSFT really need to get their act together for HP Elite x3 to work. There are not gonna get many opportunities.
    12-21-2016 12:20 AM
  10. cnashx's Avatar
    I'm having some other issues now... So I may have to contact HP.
    I'm having an issue I used to have in the early days of my 950XL where when leaving one wifi network and then autoconnecting to another it doesn't have internet. A restart fixes it. It was fixed in a firmware for the 950XL around Jan-Feb this year, so I'm not sure why the Elite X3 is having the issue now...
    12-21-2016 08:01 AM
  11. Ivan05il's Avatar
    I agree. MSFT really need to get their act together for HP Elite x3 to work. There are not gonna get many opportunities.
    Yes, this is not how I imagined a business premium phone would work. HP probably either.
    12-21-2016 01:02 PM
  12. jssmarathon's Avatar
    I have this problem about every 10 days.
    Not sure what triggers it, no correlation.

    Does anyone know??
    12-22-2016 01:15 PM
  13. cnashx's Avatar
    I have this problem about every 10 days.
    Not sure what triggers it, no correlation.

    Does anyone know??
    No idea, but it happened to me again last night. :/
    12-23-2016 07:42 AM
  14. Marcin Dabrowsky's Avatar
    Been happening to me over this last week... restart resolves issue. Today, the X3 began a bout of restarts. It went into a 5x restart loop and then worked fine. The phone has been great otherwise. Love the battery life. With the location on, I would drain the 950XL to 40% over an entire day without much use. The X3 is at about 90% in the same scenario. I agree with the above though, if MSFT doesn't start fixing the stupid little bugs in the OS, I don't see other "mainstream" manufacturers jumping on the Windows Mobile bandwagon.

    I am hoping that these issues get resolved. I do not want to go back to ios and will NEVER go back to Android or Google anything.
    jes1888 likes this.
    12-26-2016 12:54 AM
  15. Matty's Avatar
    So, I have been using my Elite x3 for a couple weeks now and the phone has been great. However, over the last 4 days I have had this happen twice. I get an alert that my SD Card was disconnected improperly and nothing on my SD Card shows. Once I reboot everything works fine.
    I am hoping this doesn't happen again but if it does I guess I will have to resort to HP support.
    This sounds like a Software issue. The reason i say that is because after a restart, the memory card works fine. So thats actually a good thing because it means you can fix the issue yourself.

    If the problem persists, i would recommend resting the phone to FACTORY default. (like it was brand new again). OR updating the OS to a newer version. If that doesn't fix the problem, then it may be hardware, which means setting the phone in to be repaired. Which isn't great. Hope the problem goes away though!
    12-26-2016 03:14 AM
  16. cnashx's Avatar
    I've been having other issues lately too. Like my WiFi stops working until a restart on a fairly constant basis now. My Bluetooth connection to my Vector Watch disconnects and Reconnects multiple times an hour and just yesterday I charged the phone to 100% and in less than an hour of little usage it dropped to 64%... So I'm going to play with a few things over the next couple days then probably open a case with HP.
    01-03-2017 08:35 AM
  17. pdch's Avatar
    I had a bad micro sd that I transferred from my 950xl to this phone (didn't realize it was bad - but that would account for the reboots) - so had EXACT same issues when I first bought the x3. Since the issues carried from my last phone to this one (replaced because of broken screen - not rebooting that had just started) - I reset my x3 without the sd card in it and reloaded my last backup pointing my apps to install internally. After all apps had installed, I installed my new SanDisk 256GB ultra and set photos, videos, and downloads to the sd. I have not had a single disconnect, app freeze, or reboot since doing so.
    01-05-2017 12:56 AM
  18. pdch's Avatar
    Oh, and I am on production build - insider sucks with this phone.
    01-05-2017 12:57 AM
  19. cnashx's Avatar
    So, I got with HP Support. They are very quick to answer. I sent the following:

    1. Freezing on Lockscreen (Requires Soft Reset)
    2. WiFi Connectivity Issues (Requires Soft Reset)
    3. Bluetooth Connectivity Issues (Requires Soft Reset)
    4. SMS/MMS Stops working (Requires Soft Reset)
    5. Notification that SD Card has been disconnected (Requires Soft Reset)
    6. Occasionally battery life drains exceptionally quick (40-50% in less than an hour). This is not constantly occurring but has happened a couple times with minimal use of the device itself.
    7. People seem to have a hard time hearing me when on the phone in most cases.

    Besides the issues I have a couple questions as well.
    1. With NFC being available on the device is there plans to implement Tap-To-Pay features?
    2. Are future camera improvements planned?
    3. Any information on usage of the Pogo pins?

    So they said that some if not all of the issues I am having could possibly be contributed to the SIM Tray being defective. So they are overnighting me a new sim tray to see if that fixes anything.
    On my questions they only answered the first one so far and said that it is up to Microsoft for their NFC to be enabled for use with Tap-To-Pay. But they seem to think since the hardware is there it will eventually have it enabled.
    I have my support agent's direct phone number so we will stay in touch about this and other things I am sure.
    neo158 likes this.
    01-05-2017 01:07 PM
  20. fgol's Avatar
    Yesterday I backed up the data to my PC, reinserted the card in the phone, reformatted it, then reloaded the data. So far no problems (less than 24 hours though!) If that doesn't solve the problem I'll try a different brand of card.

    Fingers crossed,
    Frank
    After reformatting the card in the phone I still had the lost SD card problem several times a week. I finally took the card out, cut a piece of a Post-It to fit the top face of the card, stuck the Post-It onto the SD card, carefully slid the card tray back into the X3 and I haven't had the problem since (weeks). My thought was the single layer of Post-it paper would help press the card so that the contacts stay connected.

    If ever I need to remove the card tray I will do it carefully so that the paper doesn't unstick and get lost in the phone!
    Frank
    JaimitoFrog and Corwin_Amber like this.
    01-19-2017 03:37 PM
  21. Corwin_Amber's Avatar
    Exactly what I did - however I used some layers of thin tape so it can not get lost.
    01-19-2017 05:32 PM
  22. fgol's Avatar
    Exactly what I did - however I used some layers of thin tape so it can not get lost.
    I did use the sticky part of the Post-It but your idea is probably better. Thanks for that.
    01-21-2017 12:24 PM
  23. cnashx's Avatar
    They sent me two different SIM Trays and after that not fixing all of my problems they have now overnighted me a new phone. Will be in tomorrow. Lets hope this fixes all my issues.
    Corwin_Amber and azgoth444 like this.
    01-24-2017 03:53 PM
  24. sunhi3man's Avatar
    They sent me two different SIM Trays and after that not fixing all of my problems they have now overnighted me a new phone. Will be in tomorrow. Lets hope this fixes all my issues.
    Hopefully, that does the trick. Mine has had the sd card*issue from time to time but it's so infrequent that it doesn't bother me.
    01-25-2017 11:19 PM
  25. Darkie On's Avatar
    I had the same problem SD card removed. got a 2nd X3, same problem. got 2 different sim tray, same problem.

    but since I've turned off my Bluetooth service, no longer have the problem. after 3 weeks of no Bluetooth, my x3 had not reported SD card removed error.
    I have just turned my Bluetooth back on. so far, error has not recurred.
    01-29-2017 09:52 PM
166 123 ...

Similar Threads

  1. Dual SIM CARD question
    By crg28 in forum Microsoft Lumia 950 XL
    Replies: 15
    Last Post: 03-08-2017, 07:52 PM
  2. How can we get a listing of all apps installed on the microSD card?
    By Doctor_Who in forum Microsoft Lumia 640
    Replies: 6
    Last Post: 12-17-2016, 01:21 PM
  3. This 64GB Transcend UDMA compact flash card is yours for 34
    By WindowsCentral.com in forum Windows Central News Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 12-15-2016, 05:00 AM
  4. Ethernet cards don't work except from boot disk
    By rollob in forum Windows 10
    Replies: 8
    Last Post: 12-11-2016, 08:02 AM
  5. Why Can't I Move Groove Music Onto A SD Card?
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 12-11-2016, 12:33 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD