1. MikeJezZ's Avatar
    Hey guys,

    I just got my Lumia 950, opened it, and updated it to OS 10.0.10586.29 .

    The autofocus seems weird. It does auto focus alot, sometimes it takes the photo while it is really blurred with autofocus. It does that when theres not THAT much light.

    I also tried that the camera crashed at some point, then when I wanted to open the camera app it said "Something went wrong, make sure your camera is connected, and its not in use by some other app."

    Restarting the phone helped, and the camera works again. It does lag sometimes though.

    Is this a software or hardware fault? Should I be concerned unless it pops up again?
    Last edited by MikeJezZ; 12-24-2015 at 07:08 PM.
    Andrew Gordon likes this.
    12-24-2015 06:54 PM
  2. uselessrobot's Avatar
    I've never had a problem with the camera on this phone. I've had the rare reboot, but the camera itself has been fine.
    12-24-2015 06:56 PM
  3. MikeJezZ's Avatar
    Question is, could it be a software or hardware faulty?
    12-24-2015 07:20 PM
  4. Nergard's Avatar
    I have had the same problem with the camera but it only happened a few times and I don't think I have had the issue since updating to build .29. However, I do get the "Saving..." message popping up if I try to take more than 6 pictures withing 30 seconds even though it is saving to internal storage and not a SD card.
    12-25-2015 09:58 PM
  5. tfn's Avatar
    Have you checked for any camera updates manually Store>downloads and updates >check for updates

    I also find the autofocus a bit crap only option to tap on the screen where you want it to focus.

    Also make sure you close any other applications when using camera.
    12-26-2015 07:35 AM
  6. Tunno79's Avatar
    I have had the same problem with the camera but it only happened a few times and I don't think I have had the issue since updating to build .29. However, I do get the "Saving..." message popping up if I try to take more than 6 pictures withing 30 seconds even though it is saving to internal storage and not a SD card.
    I have this issue also, however I am using an SD card. The SD card is a Samsung Pro Plus 64 GB with an advertised 95 MB/s read and 90MB/s write speed which should be more than enough speed. It can be very frustrating especially when you want quick shots, like your kid meeting Santa Claus and the camera locks up saying "Saving"

    I am a huge windows phone fan and I have invested a lot of money over the years in this eco system but when I seen my wife using her 6s without any of these problems I begin to question my commitment...
    Andrew Gordon likes this.
    12-26-2015 09:24 AM
  7. tfn's Avatar
    I would suggest turning rich capture off in that case as rich capture takes while to save
    12-26-2015 07:11 PM
  8. Oxmo's Avatar
    Same problem, started on my Lumia 950 today. Never had camera problems before. I did try to update Camera app in store, but there was no update. It can not be uninstalled or reinstalled for what I did find out. Did try to restart and soft restart, it did nothing for my phone. Do we have to wait for an update before it can be used once again? The camera do work with Skype, Facbook and other apps.
    Andrew Gordon likes this.
    12-27-2015 02:59 PM
  9. FourT2's Avatar
    I had the camera crash on me yesterday, when I needed it most. I am on .36. Good thing I am carrying a backup Android device with me at all times now, so that I can at least reliably take photos in cases like this, and use mobile hotspot (still broken).
    Andrew Gordon likes this.
    12-27-2015 06:53 PM
  10. anon(9223041)'s Avatar
    Must say i have same problem with my Lumia 950, "Something went wrong, make sure your camera is connected and it is not in use by some other app", tried everything, nothing helped me, any body will know how to re flash the rom earlier v, what was released during Christmas 2015 or so, read it, that this rom update fixed that issue, but that I have currently installed 01078.00038.16025.39019. The phone game with that, actually really frustrating.
    Last edited by developer1986; 03-05-2016 at 11:18 AM.
    03-05-2016 10:21 AM
  11. DLong4's Avatar
    I experienced this error, too, after the most recent OS update (14267.1004).

    Perhaps related to the "Something went wrong" camera issue, I happened to look to turn on my Flashlight up in the shortcuts when I had needed it, and the place where the Flashlight icon normally resides was blank, as if the OS saw no hardware at all (camera and flash). After a soft reboot the Flashlight icon re-appeared, and the camera became operational again.
    03-05-2016 12:10 PM
  12. anon(9223041)'s Avatar
    I experienced this error, too, after the most recent OS update (14267.1004).

    Perhaps related to the "Something went wrong" camera issue, I happened to look to turn on my Flashlight up in the shortcuts when I had needed it, and the place where the Flashlight icon normally resides was blank, as if the OS saw no hardware at all (camera and flash). After a soft reboot the Flashlight icon re-appeared, and the camera became operational again.
    Ok, I'll give it try
    03-06-2016 07:39 AM

Similar Threads

  1. Update for Lumia 950/950 XL: 01078.00027.15506.020xx
    By William Sanderson in forum Microsoft Lumia 950
    Replies: 42
    Last Post: 01-07-2016, 11:51 PM
  2. Lumia 640 XL UUUUUUUU.uuu
    By Pablo Rocha in forum Ask a Question
    Replies: 5
    Last Post: 12-26-2015, 07:28 PM
  3. Why is the battery life so short on my brand new Lumia 950?
    By Windows Central Question in forum Microsoft Lumia 950
    Replies: 0
    Last Post: 12-24-2015, 06:32 PM
  4. Problem in the store or windows central is ads free ?
    By andy-hcn in forum Windows 10 Mobile
    Replies: 0
    Last Post: 12-24-2015, 06:26 PM
  5. lumia 1020 bluetooth help
    By thecozz in forum Nokia Lumia 1020
    Replies: 0
    Last Post: 12-24-2015, 05:45 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD