1. MartyB's Avatar
    I've seen some posts elsewhere (reddit) where people complain that their surface gets abnormally warm while charging (fans running and all that). I had this issue as well. I ran a sleepstudy to figure out what might be going on.

    The attached image should explain what's going on. Curious to see whether anyone else is having this problem. The long and short of it: 0% time in low power state, and 92% of cpu time taken by the 520 graphics driver.
    Attached Thumbnails sleep.jpg  
    10-28-2015 05:06 PM
  2. Nutmegz's Avatar
    I've had this issue for the past 3 days. My surface hasn't hit lower power state once yet. My last sleep state burned 7775mW of power in only 40 min (13% battery). It seems to only stop draining when it hit hibernate.
    Attached Thumbnails low-power-state.jpg   sleep-study.jpg  
    10-28-2015 05:23 PM
  3. splendids's Avatar
    I have the same problem. However, when I don't open Edge and use Firefox instead, I don't get the burning by Intels Graphics driver and CPU.
    10-28-2015 05:30 PM
  4. MartyB's Avatar
    Quick question: I took a good look, and noticed that this problem really developed especially on the second day. On 10/26, it's basically doing alright, and then on 10/27 sleep mode starts draining the battery faster than when the machine is in actual use. I cannot understand why, since there was no new software or update installed.
    10-28-2015 06:25 PM
  5. Martin Zone's Avatar
    WTF? Graphics driver doing something while the device sleeps??
    10-28-2015 07:20 PM
  6. MartyB's Avatar
    Worse: driver so busy, device never sleeps, runs at full speed, and heats up an awful lot. That was just the overnight, though. On other sleep-cycles, without actual process activity, the device still does not enter low-power state and drains battery at a very rapid clip. About 20% in an hour and a half. It takes my SP3 47 hours to drain 22% on sleep.
    10-28-2015 07:41 PM
  7. Daniel Rubino's Avatar
    Worse: driver so busy, device never sleeps, runs at full speed, and heats up an awful lot. That was just the overnight, though. On other sleep-cycles, without actual process activity, the device still does not enter low-power state and drains battery at a very rapid clip. About 20% in an hour and a half. It takes my SP3 47 hours to drain 22% on sleep.

    FWIW I'm seeing the same on Surface Book (Core i7, dGPU). Device never sleeps.

    Temp solution: Change the Power Plan so that when you hit the power button the Surface hibernates and skips InstantOn/Standby. Not ideal, but your device won't get hot when it should be off and you get that whole 'battery life' thing that people like.
    10-28-2015 07:54 PM
  8. onysi's Avatar
    Mr. Rubino can you please post these issues on the front page.

    How we're all having flickering issues, color screen changes, and fan turning on while using the browser lightly. Other sites are already reporting this, and we need to be heard by Microsoft. We have 30 days before returning the product. If no changes have been made within that time period, I may have to return this and stick to SP3.
    TheCudder likes this.
    10-28-2015 08:13 PM
  9. MartyB's Avatar
    Did your sleep report happen to show that the speed of the battery drain increased on the second day? On mine, it clearly shows my SP4 entering low-power state on the first day, and then refusing to do so on the next day. I am in a similar conversation on Reddit, and I've seen a few sleepstudy reports from there that show the same pattern.
    10-28-2015 08:39 PM
  10. onysi's Avatar
    Did your sleep report happen to show that the speed of the battery drain increased on the second day? On mine, it clearly shows my SP4 entering low-power state on the first day, and then refusing to do so on the next day. I am in a similar conversation on Reddit, and I've seen a few sleepstudy reports from there that show the same pattern.
    can you link me to this reddit so I can chime in on the issues.
    10-28-2015 09:04 PM
  11. Jamie Nelson1's Avatar
    I am also having the same problem with my sp4. I can get better battery life leaving it on using it. If I put it to sleep I'm losing almost 10% per half hour. Plus if I have it sleeping and charging it gets real warm on the upper left corner on the back and this can be said for when it just sleeping not charging. This has to be a major problem and people are not reporting it. I set all my setting to power off when I close my lid, push my button. I know this will solve the problem of losing my battery. Maybe they will push a video driver update soon.
    10-28-2015 09:27 PM
  12. MartyB's Avatar
    can you link me to this reddit so I can chime in on the issues.
    Sure thing: https://www.reddit.com/r/Surface/com...d_sleep_drain/
    10-28-2015 09:31 PM
  13. Daniel Rubino's Avatar
    Mr. Rubino can you please post these issues on the front page.

    How we're all having flickering issues, color screen changes, and fan turning on while using the browser lightly. Other sites are already reporting this, and we need to be heard by Microsoft. We have 30 days before returning the product. If no changes have been made within that time period, I may have to return this and stick to SP3.
    Planning it for tomorrow. Been busy collecting data, etc. Microsoft is actually aware of the issue, but never hurts to have more coverage.
    TheCudder, onysi and ttsoldier like this.
    10-28-2015 10:50 PM
  14. ttsoldier's Avatar
    I hope intel and Microsoft get to the bottom of this, quickly.
    10-29-2015 02:23 AM

Similar Threads

  1. Surface Book with new Surface Dock
    By Spongers8X in forum Microsoft Surface Book
    Replies: 73
    Last Post: 02-17-2017, 12:20 AM
  2. Surface Pen not working AGAIN!!!
    By BGrewer in forum Microsoft Surface Pro
    Replies: 3
    Last Post: 11-01-2015, 03:40 PM
  3. Replies: 2
    Last Post: 10-28-2015, 09:34 PM
  4. Xbox One with Kinect Bundle and stand-alone Kinect sensor unit get promo price cuts
    By WindowsCentral.com in forum Windows Central News Discussion & Contests
    Replies: 0
    Last Post: 10-28-2015, 02:30 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD