1. Sascha Hoppe1's Avatar
    Hello everybody,

    I've taken a lot of pictures recently with my 1020 and due to actual weather, a lot of them were under sub-optimal conditions, which is good for testing the camera.
    I noticed that my camera seems to have problems with landscape shots. I understand that in a landscape shot, everything should be sharp, because the lens will be wide open.
    Check out this photo in auto mode and auto focus. Only some leafs in the front of the tree are sharp, on the left side everything looks blurry.
    What am I doing wrong here?

    wp_20130922_17_06_02_pro.jpg
    Last edited by Sascha Hoppe1; 09-24-2013 at 03:47 AM.
    09-24-2013 02:37 AM
  2. Nick_1020's Avatar
    What photo?
    09-24-2013 02:43 AM
  3. Muessig's Avatar
    Hi sascha, the picture you have shared is set to private, if you upload it to the forums or set it to public then we can help you more.
    09-24-2013 02:51 AM
  4. taymur's Avatar
    just wondering, who said that images look sharper on landscape mode? i think sharpness is irrelevant here, or am i wrong?
    four-thirds-image-circle-16_9.png
    09-24-2013 02:57 AM
  5. Sascha Hoppe1's Avatar
    I edited the post. I hope the photo shows up? Kind of tricky sharing with skydrive...
    09-24-2013 03:20 AM
  6. azcruz's Avatar
    What is your Aperture?
    09-24-2013 04:46 AM
  7. Nick_1020's Avatar
    More blown out clouds...not a photo to inspire hope.
    09-24-2013 05:41 AM
  8. Sascha Hoppe1's Avatar
    What is your Aperture?
    The Picture Info :

    1/50 s
    ISO 100

    Shot with Pro Cam in full automatic mode.
    09-24-2013 05:59 AM
  9. ferazzz1985's Avatar
    Something is not right there man and I don`t know what it is.
    09-24-2013 06:44 AM
  10. azcruz's Avatar
    The Picture Info :

    1/50 s
    ISO 100

    Shot with Pro Cam in full automatic mode.
    Must be DOF then, use manual mode and set Aperture to f/8 then bump ISO to 800.

    Sent from my LT25i using Tapatalk 4
    09-24-2013 07:01 AM
  11. tgr42's Avatar
    Must be DOF then, use manual mode and set Aperture to f/8 then bump ISO to 800.
    Aperture is fixed on the 1020... are you saying to set the exposure time to something equivalent to that?
    09-24-2013 07:43 AM
  12. Sascha Hoppe1's Avatar
    How can I set Aperture to f/8 in Pro Cam? And could you please explain DOF? Thank you.
    09-24-2013 07:43 AM
  13. azcruz's Avatar
    Sorry I don't have the device, but I saw it in the video. Depth of field - http://en.wikipedia.org/wiki/Depth_of_field

    I will find the link at Tamron's website at post it tomorrow.

    Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Tapatalk
    09-24-2013 10:37 AM
  14. azcruz's Avatar
    Aperture is fixed on the 1020... are you saying to set the exposure time to something equivalent to that?



    is that so? Sorry I thought I saw it in the video.




    Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Tapatalk
    09-24-2013 10:45 AM
  15. Smyrna5's Avatar
    Hello everybody,

    I've taken a lot of pictures recently with my 1020 and due to actual weather, a lot of them were under sub-optimal conditions, which is good for testing the camera.
    I noticed that my camera seems to have problems with landscape shots. I understand that in a landscape shot, everything should be sharp, because the lens will be wide open.
    Check out this photo in auto mode and auto focus. Only some leafs in the front of the tree are sharp, on the left side everything looks blurry.
    What am I doing wrong here?
    I'm not sure how far away you were from that front tree, but is it possible you had the camera focus on it and not infinity? As others have mentioned, with an f 2.2 lens, this camera has a fairly narrow depth of field.
    09-24-2013 12:55 PM
  16. Muessig's Avatar
    Click my signature and it should take you to a guide that will explain a lot of the questions you have. The quick and easy answer, though, is that you can set the focus manually to infinity through Nokia Pro Camera or an equivalent app and you'll get everything in focus in the image. Or at least as in focus as you can for a fixed aperture lens like the ones on all phone cameras.
    wamsille likes this.
    09-24-2013 01:28 PM

Similar Threads

  1. Wi-Fi is disconnecting after Amber + GDR2 Updates in L620
    By rajeshks16 in forum Nokia Lumia 620
    Replies: 8
    Last Post: 10-10-2013, 12:12 PM
  2. I wish they didnt add "Surface" in the back.
    By onysi in forum Microsoft Surface 2
    Replies: 9
    Last Post: 09-25-2013, 10:28 PM
  3. Error in WP 8 running
    By Nosayba HR in forum Developers Corner
    Replies: 6
    Last Post: 09-25-2013, 12:26 AM
  4. Accent Colour Reset in Lumia 520
    By Ashwin Divakaran in forum Windows Phone 8
    Replies: 8
    Last Post: 09-24-2013, 09:16 AM
  5. Office tile color in home screen
    By Aravind Mohanadoss in forum Nokia Lumia 520
    Replies: 4
    Last Post: 09-24-2013, 03:19 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD