The Windows 10 April 2018 update has arrived! Get the new Dell XPS 15, starting at $999.99
06-27-2017 08:43 AM
39 12
tools
  1. geghungary's Avatar
    hello everyone,

    i have noticed that the back light on the camera (the small round one) stays on constantly. the lens cover was stuck open and the camera wont start. didnt hear the caller but the caller could hear me when in a call. no sound from the bottom speaker. all at once. screen ok vibrating ok.

    i have noticed this when i pulled the phone from my pocket. it has been there for 20 minutes or so. before working fine.

    managed to get some of the hardware working later by looping videos i have recorded. after 4 5 times the sound came back. then after plugging headphones in the jack and pulling it out again i could hear the caller. then downloaded hardware test app and the camera came back but every time i switched from still to video the flash went off. happened also when switching from front facing cam to the normal one.

    anyone any ideas why this is happening and what is the fix? trying to avoid hard reset as it seems not to have any effect in most cases.

    many thanks

    greg
    11-29-2013 04:01 AM
  2. jjmurphy's Avatar
    Try a soft reset. If it continues to happen, ping Nokia. You're still under warranty.
    12-01-2013 01:26 PM
  3. geghungary's Avatar
    thanks
    12-01-2013 04:30 PM
  4. Alex Garrido's Avatar
    I have the same problem, did you fixed it?
    04-15-2014 05:22 PM
  5. offthahorseceo's Avatar
    same problem here. Phone was bought in august. Is this something thats happening to all the lumias?
    04-22-2014 10:09 PM
  6. purevieweve's Avatar
    I have had mine since October. I looked at the back this weekend and the "focus assist lamp" (the smaller one below the flash) is stuck on. I had updated everything was running the "black" update including the Microsoft patches. This weekend I updated 4 apps one of which was the facebook app.

    First I tried depleting the battery entirely, even after the phone powered off the light remained on for a few hours. I left if off while I was at work, when I returned home I plugged it back up and the light immediately turned on again. I then used the menu option to "reset to factory defaults," the light remained on although it did appear to ramp up and down during the install. I reset it twice using only a wifi network with no sim installed.

    I now am wondering if it got wet or something, I put it in some rice, where it has been all day.

    Everything else seems to be fine, it is an unlocked Lumia 1020 / Nokia 909 RM-875 on T-mobile.
    04-23-2014 05:07 PM
  7. offthahorseceo's Avatar
    everything else seems fine on mine too.

    I dont think its been wet either, though my fianc could be misleading me. Where are the LDI stickers on these?

    i think more and more are going to start having this problem.
    04-23-2014 05:29 PM
  8. purevieweve's Avatar
    I believe the water sensor is at the very bottom of the flash housing, which also is a seperate piece held in by the weight of the mainboards / battery and a thin layer of adhesive. I dropped my phone about a month ago, and had to replace the LCD digitizer. I took it off again to remove battery flex for 30 seconds, but when I plugged the battery back in that light immediately returned. When I watched the last of the take apart guide that is how I discovered that the flash module is literally the last piece you can remove on the phone, and decided to try the rice beforehand. I am giving the rice until tommorrow afternoon, although the phone was never submerged, it was laying camera down on the sink. I wiped a bit of water off of it earlier the day this started, I didn't think about it again until I was watching the take apart guide and noticed that the yellow body and the black plastic are actually two seperate pieces with a seam that might allow water to penetrate them. I will let you know when I put it back together if it works. Please keep me posted on your situation and if you have any luck fixing it. Part of me wondered if T-mo could have sent some sort of hack accross the sim...are you with them also?
    04-24-2014 08:58 PM
  9. offthahorseceo's Avatar
    im not with T-Mo but i HIGHLY doubt they would do that to anyones phone. That would definitely sour their reputation and would be messed up beyond words.

    I may end up taking mine apart as well? Would you say its difficult? If repaired multiple iphones for people, and i think the hardest was the iphone 4, where you literally had to take the whole phone apart to replaced the lcd/digitizer combo.

    If its harder than that i dont wanna try it. Any easier and I'm game. If nothing else I'll disconnect that light and go about my biz
    04-25-2014 10:22 AM
  10. purevieweve's Avatar
    No...much easier. I have mine torn all the way down right now...
    This video helps a lot :

    In case you were wondering, the rice didn't work. The water ingress label is on the top of the mainboard and it is still white. Didn't find any smoking guns inside, but I am going to leave everything laid out overnight mainly because I am tired, but it can't hurt.
    04-25-2014 08:33 PM
  11. purevieweve's Avatar
    That light is refered to as the "recording light," in the official Nokiacare pdf. The design is actually rather ingenious, much better than iPhone =)
    04-25-2014 08:37 PM
  12. Jon Manalo's Avatar
    This is practically happening to my phone.

    This is happening to my 2 days old lumia 1020 I cannot turn the focus assist lamp on. I wonder how this can be fixed! I am so stressed now.


    :(
    04-28-2014 05:53 AM
  13. offthahorseceo's Avatar
    if it's only two days old take it back to the store to swap it out for another NEW one.

    My issue is that if i swap mine out now, I'll get a refurb, which isnt exactly a bad thing, but it could have its own new set of problems.
    purevieweve likes this.
    04-28-2014 08:59 AM
  14. offthahorseceo's Avatar
    No...much easier. I have mine torn all the way down right now...
    This video helps a lot :

    In case you were wondering, the rice didn't work. The water ingress label is on the top of the mainboard and it is still white. Didn't find any smoking guns inside, but I am going to leave everything laid out overnight mainly because I am tired, but it can't hurt.
    ive got mine completely apart, have left it alone for a few days. am considering buying a new flash module

    Did you get yours back together? did leaving it taken apart for a few days fix anything?
    04-28-2014 09:07 AM
  15. Rashid Munir's Avatar
    Oh, i loved this camera, used it daily and it was my best buddy. but today same happened and now focus assist light is continuously ON, soft reset & hard reset didn't worked. cant open camera app or flash light apps. now trying to drain its battery to zero. Everyone here with same problem so kindly update me if fixed :(
    04-29-2014 10:25 AM
  16. offthahorseceo's Avatar
    I'll get mine back together today for sure and report back. I can almost guarantee draining your battery will not help.

    Im leaning torward having to buy a new flash module for about $40
    purevieweve likes this.
    04-29-2014 01:09 PM
  17. purevieweve's Avatar
    Yep, I put mine back together and the light is still on. The multitude of people with this problem makes me wonder, if this is a software update. I recently did a factory reset on my older symbian phone, which I had hacked to remove the camera sound, afterward there was still no camera sound. I don't know what a factory reset is really worth after considering this.
    04-29-2014 08:09 PM
  18. purevieweve's Avatar
    $40 sounds like a lot for the camera module, I think I saw it for 14 euro somewhere...I'll link it if I can find it in the next minute or two.
    04-29-2014 08:11 PM
  19. purevieweve's Avatar
    Unfortunately, draining the battery won't work... nor will disassembling it. Did you install any software updates prior to this issue? I am leaning towards suspecting software.
    04-29-2014 08:13 PM
  20. purevieweve's Avatar
    I was trying to update my os after the factory reset and it says "unable to check for update (80072f8f)" And my internet is working fine...I am starting to wonder if it is a virus. I heard there was a known vulnerability with internet explorer recently...

    After turning location sharing on, and checking for update it now says that I am up to date.
    Last edited by purevieweve; 04-30-2014 at 05:13 PM. Reason: Update
    04-29-2014 08:51 PM
  21. Boswell Lee's Avatar
    you did so much thing ,admire your patience and perseverance why not just go to a repair store and get some guide
    purevieweve likes this.
    04-29-2014 11:32 PM
  22. purevieweve's Avatar
    I am a technician in real life. It has always been my job to figure out what is wrong with things and fix them. I have learned in my experience that no one actually knows any better, if I took it to a repair shop, they would just be stumped instead of me. Unfortunately, troubleshooting is a recorded memory of chasing a rabbit down a hole.
    04-30-2014 05:06 PM
  23. purevieweve's Avatar
    ..that being said, I think I am just going to put a piece of black tape over the light and wait for news of a software patch or virus. Everything else works. It does seem odd that when I do the factory reset it still says "Lumia Black" on one screen, when the phone came with "Lumia Amber," but it's probably not worth the trouble of trying to re-flash it with virgin software from Nokia suite.
    04-30-2014 05:11 PM
  24. offthahorseceo's Avatar
    thats because factory reset doesnt wipe it to "from the factory" condition. It simply wipes it to "fresh install" status

    For example if you had a windows 7 computer you updated to windows 8, then reinstalled windows 8, youd still have a windows 8 computer but with a fresh install if that makes sense.

    New devices ARE coming with lumia black from the factory

    Im starting to think the Black update caused this as well. my fiance had auto-update turned on. Is it possible to downgrade to amber?
    05-01-2014 10:04 AM
  25. Rashid Munir's Avatar
    I drained my battery and focus flash is off... :) secondly my camera was not opening. I tried every possible thing and at end decided to take it to nokia care. Few minutes ago i picked up my phone for call and was surprise to see that camera was running. i stopped it and launched again. It is working well now. I am still wondering what actually happened. Its very strange behavior. anyway i am happy at last its working. Hopefully it will not cause any problems. Can anyone figure it out what actually stopped my camera and than after 2 days of tension and struggle it just launched by its own and now working well ?
    05-02-2014 02:20 PM
39 12

Similar Threads

  1. My experience with Lumia 720 (first 2 weeks)
    By kammiya in forum Nokia Lumia 720
    Replies: 6
    Last Post: 12-09-2013, 08:57 AM
  2. Dungeon Hunter 4 + Lumia 1520 =
    By JamesDax in forum Games
    Replies: 2
    Last Post: 12-04-2013, 03:08 PM
  3. Issue with MarketPlace on 1520
    By Jennifer Dubon in forum Nokia Lumia 1520
    Replies: 5
    Last Post: 12-03-2013, 02:48 PM
  4. Used Lumia 925 came with activated Sim.
    By kurtd in forum Nokia Lumia 925
    Replies: 4
    Last Post: 12-03-2013, 04:50 AM
  5. UNLOCKED Nokia Lumia 521
    By worldspy99 in forum Marketplace Archive
    Replies: 3
    Last Post: 12-02-2013, 11:06 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD