07-29-2015 08:28 PM
42 12
tools
  1. gpobernardo's Avatar
    This happened a week ago.

    I took a photo on my 1020 on Nokia Camera. The app froze while saving the picture, so I went back to the homescreen and launched the app again. The app's UI loaded but the viewfinder stayed black. I exit out of the app again, and then I realized that the camera shutter remained open. I observed a high pitched whirring noise coming from the camera module whenever I go into a camera app, and of course, the viewfinder is black. I have tried soft resetting the phone, but the camera shutter just won't close.

    I'm trying a hard reset now. Hopefully the camera gets its **** together.
    Don't perform a hard reset just yet! Several users have reported that that doesn't work.

    Update: This issue has also happened with my L1020. A simple power off-power on and then launching any camera app brings the camera back to life. No need for a hard reset - it's not worth the hassle.

    P.S. Do not plug your phone while restarting it. This might have caused the Boot error in my L1020 (along with the other phones that had this error, most of them were restarted while being plugged into a power source).
    02-01-2015 01:48 AM
  2. melvintwj's Avatar
    Don't perform a hard reset just yet! Several users have reported that that doesn't work.

    Update: This issue has also happened with my L1020. A simple power off-power on and then launching any camera app brings the camera back to life. No need for a hard reset - it's not worth the hassle.

    P.S. Do not plug your phone while restarting it. This might have caused the Boot error in my L1020 (along with the other phones that had this error, most of them were restarted while being plugged into a power source).
    Already did. :')

    As mentioned, powering the device off and on, soft resetting, didn't help. The hard reset fixed the camera though. It's weird, I can't figure out if it's a software or hardware fault.

    P.S I am using a 1520 as my main driver, 1020 for the camera. Hard resetting was no hassle since I had nothing to lose. :)
    02-01-2015 02:18 AM
  3. gpobernardo's Avatar
    Already did. :')

    As mentioned, powering the device off and on, soft resetting, didn't help. The hard reset fixed the camera though. It's weird, I can't figure out if it's a software or hardware fault.

    P.S I am using a 1520 as my main driver, 1020 for the camera. Hard resetting was no hassle since I had nothing to lose. :)
    Oh, alright. That was strange. I think it's a software/firmware fault, since these issues only appeared after the latter OS updates - based on the fora. I might have missed the OS and firmware versions that you're L1020 has now, but if they're "up-to-date", then we can presume that the updates are at fault. Hopefully the Windows 10 update addresses all of those bugs.... and hopefully I get my L1020 back by then!
    02-01-2015 02:23 AM
  4. msirapian's Avatar
    gpobernardo: Usually a restart makes it, or a soft reset. But for me yesterday, only a HR did it, as some of the "disk" felt corrupted (no possibility to take screenshots, system app crash, etc.) The camera was OK after a soft reset or restart, but the 1020 toally wasted.
    After a HR, it's now totally functionnal again.

    I'm just gutted that Nokia/MS say the FW is in the works, is even rolled out in Finland, but when I asked last week to @lumiahelp why on earth does it take so long to get that FW (cyan) update, they answered that the Finnish FW was only for Finland, which is totally absurd.

    I hope we get "Denim" ASAP, speciall the FW part, which will also fix the RAW geotagging bug.

    I'm pretty convinced we won't get the OS and FW update before end of Feb. I hope my 1020 won't get corrupted again after one of these feezes in the meanwhile.
    02-01-2015 03:15 AM
  5. gpobernardo's Avatar
    gpobernardo: Usually a restart makes it, or a soft reset. But for me yesterday, only a HR did it, as some of the "disk" felt corrupted (no possibility to take screenshots, system app crash, etc.) The camera was OK after a soft reset or restart, but the 1020 toally wasted.
    After a HR, it's now totally functionnal again.

    I'm just gutted that Nokia/MS say the FW is in the works, is even rolled out in Finland, but when I asked last week to @lumiahelp why on earth does it take so long to get that FW (cyan) update, they answered that the Finnish FW was only for Finland, which is totally absurd.

    I hope we get "Denim" ASAP, speciall the FW part, which will also fix the RAW geotagging bug.

    I'm pretty convinced we won't get the OS and FW update before end of Feb. I hope my 1020 won't get corrupted again after one of these feezes in the meanwhile.
    Now that you say that, I think I should have hard-reset-ed my L1020 as soon as it started crashing and restarting on its own... now that mine has died with the dreaded "Unable to find bootable section" error, I think a hard reset might have saved it instead. So here I am, settling for a L535 while the L1020 gets repaired... good thing its still under warranty, but I could have saved myself the trouble of having to buy a temporary handset.

    Whichever solves the problem should be the solution. Perhaps it's time for me to accept the fact that a hard-reset is sometimes the only way to prevent something worse from happening... unless we receive an update that addresses them all.
    msirapian likes this.
    02-01-2015 12:02 PM
  6. killinghall's Avatar
    My 1020 received an update yesterday, still showing Cyan, and I can confirm the freezing bug still remains although not as frequent as before.
    02-13-2015 03:32 PM
  7. DreadVenom's Avatar
    My 1020 received an update yesterday, still showing Cyan, and I can confirm the freezing bug still remains although not as frequent as before.
    Are you in PfD? If so opt out and then re-check extras&info, it should show Denim in place of Cyan. I had the same when I got update today, once I did the above, my firmware changed to Denim.
    02-13-2015 03:52 PM
  8. killinghall's Avatar
    Ah, that worked. Disappointed then to know Denim does not fix this problem. Will try reinstalling the camera app and see if it works...
    02-14-2015 04:03 AM
  9. killinghall's Avatar
    Well I opted out, checked for phone updates and there is another update. Installing as we speak but wonder what it is for this time?
    02-14-2015 04:11 AM
  10. JaniM's Avatar
    I haven't had any camera freezes since the "Finnish" update rolled in. There has been at least one update after that and it works too. My Core Build ID is 3051.50009.1451.10458 and OS version is 8.10.14226.359.
    gpobernardo and msirapian like this.
    02-14-2015 02:35 PM
  11. msirapian's Avatar
    Unfortunately, I've had my first camera freeze bug today, since Denim is out.

    OS is 8.10.1423.375 and FW 3051.50009.1451.1006

    David Fredh (Microsoft Imaging) was surprised when I asked if the "denim" firmware (for the 1020) would fix this bug. Surprised by his surprise, as we were a couple of 1020 users to have reported the bug to him and Juha last summer :)

    In other words: this will never get fixed.
    gpobernardo likes this.
    03-18-2015 03:50 PM
  12. gpobernardo's Avatar
    Unfortunately, I've had my first camera freeze bug today, since Denim is out.

    OS is 8.10.1423.375 and FW 3051.50009.1451.1006

    David Fredh (Microsoft Imaging) was surprised when I asked if the "denim" firmware (for the 1020) would fix this bug. Surprised by his surprise, as we were a couple of 1020 users to have reported the bug to him and Juha last summer :)

    In other words: this will never get fixed.
    or... that they (in Microsoft) were not fully aware of the freezing bug (hence his surprise), that's why the fix was not yet included in Denim... but that doesn't mean future releases won't contain a fix for the bug.
    03-21-2015 05:53 AM
  13. msirapian's Avatar
    I don't buy that theory mate ;)

    We (at least 4-5 1020 photographers) twitted Juha last summer (june/july), David interjected, so the bug has been reported many times, every time, it ends with "[pat on the shoulder] yes my friend, we hear what you say". And then, they reset their memory lol.

    I've reported again this bug. I've asked for the geotags missing in the RAW files (NOT fixed with Denim), the answer was "we tried to push it, but everything is more complicated for this device".

    I read it as follows "Buddy, the 1020 is EoL'ed, we have other projects, so we're not going to fix bugs nobody notice nor report massively".

    We'll see ;)
    gpobernardo likes this.
    03-21-2015 10:47 AM
  14. gpobernardo's Avatar
    I don't buy that theory mate ;)

    We (at least 4-5 1020 photographers) twitted Juha last summer (june/july), David interjected, so the bug has been reported many times, every time, it ends with "[pat on the shoulder] yes my friend, we hear what you say". And then, they reset their memory lol.

    I've reported again this bug. I've asked for the geotags missing in the RAW files (NOT fixed with Denim), the answer was "we tried to push it, but everything is more complicated for this device".

    I read it as follows "Buddy, the 1020 is EoL'ed, we have other projects, so we're not going to fix bugs nobody notice nor report massively".

    We'll see ;)
    I see, point taken. But I guess we "ordinary" human beings will just have to wait (either for the fix, or for L1020 successor).
    msirapian likes this.
    03-21-2015 11:23 AM
  15. msirapian's Avatar
    I hope MS ignoring us is because they actually have something amazing, maybe not strictly a successor, but amazing from a cameraphone perspective, in the works
    03-21-2015 11:33 AM
  16. Crimech's Avatar
    I have a lumia 830 and had the same problem , the solution for me was, uninstalling the program and installing "lumia camera classic".
    The problem were:
    - Video could not record continuously for more than 40 seconds.
    - Photos were slow to open
    - The program just stopped working and had to lock the phone then open it.
    06-09-2015 06:11 PM
  17. killinghall's Avatar
    I can confidently say the latest update to Lumia Camera has fixed this issue on my 1020!
    07-29-2015 08:28 PM
42 12

Similar Threads

  1. Why is my [L928] camera horrible after 8.1 + Denim update?
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 2
    Last Post: 01-08-2015, 03:01 PM
  2. Replies: 12
    Last Post: 01-08-2015, 11:39 AM
  3. lumia camera 5.0
    By Ssrki in forum Nokia Lumia 930
    Replies: 1
    Last Post: 01-08-2015, 11:18 AM
  4. Lumia camera, Denim and unbranded Rom
    By benoitgphoto in forum Nokia Lumia 830
    Replies: 1
    Last Post: 01-07-2015, 08:29 PM
  5. Why am I getting a camera shutter error?
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 01-07-2015, 03:49 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD