The Windows 10 April 2018 update has arrived! Get the new Dell XPS 15, starting at $999.99
11-08-2016 04:40 AM
62 123
tools
  1. Big Papa Smurf's Avatar
    Specweapon replied on December 16, 2015

    Accomplishments

    In reply to FlappetteRides Again's post on November 9, 2015

    I have found a solution to the hardware fault on my phone, my microphone was never working so clearly hardware fault. I had the same microphone issues and the LED lights below my screen wouldn't work. I found that when i twisted my phone I could get them and the microphone to work, so it seemed like a bad connection in the lower daughterboard, upon disassembly I found the fault was actually where the ribbon from that board connects to the mainboard. In the picture below marked by the red arrow, I found that applying pressure made the Led's and microphone work. My solution was to stick a small piece of 2mm thick adhesive foam onto the silver cover so it applies pressure from the back cover.

    Phone is working perfectly now
    I'll pull mime apart again. See if something came loose. If not ill just buy another. It's cheap enough to buy again.
    01-05-2016 05:58 PM
  2. Ray M20's Avatar
    I tried replacing the mic hardware part but it did not solve the problem but I thing it was a faulty replacement (not new). So refitted my old part at it worked, for a few days and then stopped again. Could only make calls on loudspeaker. But I noticed the same as you. Pressure or twisting the phone a little would make the mic function OK. So I did the same as you with a small pad of 2mm foam - it is working fine now but only just done it so will wait a few weeks and post here again. Fingers crossed.
    02-11-2016 07:53 AM
  3. Steve Thackery's Avatar
    That circuit board at the bottom - which has the call microphone on it - does seem to be very unreliable. As well as the microphone not working, another common problem is one of the LEDs not working.
    02-13-2016 12:46 PM
  4. Ray M20's Avatar
    Seems that way. When I replaced this piece of hardware last year I lost the lights and microphone so thought it was faulty and refitted the original (which I still have in the phone). So maybe the replacement wasn't faulty after all - don't know. But so far its still working fine with the foam tape adding that little bit more pressure to the connection.
    02-15-2016 04:43 AM
  5. Ray M20's Avatar
    And still working today. So for me, that was the answer. Thanks to all those who helped me out with this.
    03-23-2016 10:01 AM
  6. Remzi Remedhan Bafedhel's Avatar
    Dear Sir:-

    Thanks for the In reply to FlappetteRides Again's post on November 9, 2015.

    I have the same problems on my Lumia 1520 recently. You stated that you found the fault shown in the picture below marked by the red arrow, which unfortunately is not there. May I ask to reattach and make it visible so that I can also be guided by your method?

    Thanks a lot brother.
    05-09-2016 10:10 AM
  7. anguilla1980's Avatar
    I replaced my microphone board with a new one form eBay. After assembly the micrphone still did not work and the 2 left LEDs on the bottom didn't work. I then tried the method of putting something on the metal cover where it connects to the mother board; the 2 bottom left LEDs still do not work and still my microphone does not work.

    Just my luck I guess :/

    EDIT: I put my original mic board back in and now all the LEDs work but still no mic. Guess the 1520 is finally a brick.
    Last edited by anguilla1980; 05-17-2016 at 11:30 AM.
    05-17-2016 10:42 AM
  8. Ray M20's Avatar
    I tried replacing the mic hardware part but it did not solve the problem but I thing it was a faulty replacement (not new). So refitted my old part at it worked, for a few days and then stopped again. Could only make calls on loudspeaker. But I noticed the same as you. Pressure or twisting the phone a little would make the mic function OK. So I did the same as you with a small pad of 2mm foam - it is working fine now but only just done it so will wait a few weeks and post here again. Fingers crossed.
    Update - one year on and everything is still working fine. So for me using the foam to place more pressure on the mic connection did the trick.
    08-05-2016 03:54 AM
  9. verinder's Avatar
    I finally found the problem.I had similar problem, when on phone without speakerphone people can't hear me but when on speakerphone it was working. Mic test worked just fine. Here is the issue:
    even after replacing ribbon cable you have to make sure it sticks on top of battery pack properly. See three brush like pads on phone just below where ribbon goes and ribbon has metallic connector. You need to connect both of them properly otherwise mic won't work and phone call quality would be bad too.
    10-31-2016 03:49 PM
  10. Anthony199's Avatar
    Its actually not a software problem!!!
    I has the same problem on my 1520, and the back arrow was off but working. The mug only works on speakerphone when making a call. Anyway, there is a video online that talks about this problem.
    The problem if that the mic ribbon if not making fik contacts with the board, so actually if u press on the back of your phone exactly where the mic cable sits, you will get it to work again and your nav buttons will light up again.
    11-07-2016 01:47 PM
  11. Madam ImAdam's Avatar
    Can someone clarify where to place a piece of foam tape to alleviate this problem? Just changed the usb port and now the mic does not work on phone calls.
    Last edited by Madam ImAdam; 11-07-2016 at 05:24 PM.
    11-07-2016 05:11 PM
  12. Ray M20's Avatar
    Directly over (on top of) the multi-pin connector at the end of the ribbon where it attaches to the board. It needs to be thick enough so that there is a constant pressure on the connector when the casing is resembled. I used 2 small squares of single sided foam tape, one on top of another to achieve the desired pressure. Been good for well over a year know.
    Anthony199 likes this.
    11-08-2016 04:40 AM
62 123

Similar Threads

  1. Call + sms filter not working
    By Suicide Stacey in forum Ask a Question
    Replies: 8
    Last Post: 11-12-2014, 05:56 AM
  2. [L1320] Low volume problem ?
    By Goosinurwife in forum Nokia Lumia 1320
    Replies: 1
    Last Post: 10-09-2014, 06:02 AM
  3. How do I get updates for unlocked Lumia 930 in Canada (or even USA)?
    By WPCentral Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 10-09-2014, 02:56 AM
  4. How do I access data with Lumia 920 on Rogers?
    By WPCentral Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 10-09-2014, 01:30 AM
  5. What is 1520.3
    By df608 in forum Nokia Lumia 1520
    Replies: 1
    Last Post: 10-08-2014, 09:00 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD