07-20-2015 12:48 PM
26 12
tools
  1. Al4video's Avatar
    Lately I am getting these intermittent skips in my video on my Nokia 1520.3 . Never used to happen before. Using the same Samsung 64gig class 10 card I have always used.

    ***** I don't remember for sure but it may have started happening after I updated to Update 2. I don't really remember though.

    I'm on Windows phone 8.1 Update 2
    I'm on OS version 8.10.15116.125
    Firmware: 02540.00019.15053.26003

    Here is a example from yesterday. Most of what i record is live music. But this sucks.
    pankaj981 likes this.
    06-22-2015 05:39 PM
  2. xandros9's Avatar
    Do you see the problem if you record to the onboard memory instead of the card? (see storage sense for that option)
    06-22-2015 06:01 PM
  3. coolbreeze78's Avatar
    Class 10 doesn't really mean anything. You need a fast class 10 card. There are 45mbps and 85+mbps class 10's. You need the faster 85 one (the grey Samsung, not the orange one...orange is too slow despite being class 10).
    06-22-2015 06:33 PM
  4. Al4video's Avatar
    Thanks guys, to answer you both:
    *******Do you see the problem if you record to the onboard memory instead of the card? (see storage sense for that option) ****
    I am unable to record to the internal storage. I try to set it in storage sense but it always records to the sd card. Am I missing something?

    Cooolbreeze***** Class 10 doesn't really mean anything. You need a fast class 10 card. There are 45mbps and 85+mbps class 10's. You need the faster 85 one (the grey Samsung, not the orange one...orange is too slow despite being class 10).

    I get your point but I have recorded numerous videos on this same card. See example with out any trouble.
    All of this was recorded on the same card.:
    https://vimeo.com/album/3030421
    06-22-2015 09:09 PM
  5. xandros9's Avatar
    maybe try recording without the card installed? that will force it.
    06-23-2015 10:55 PM
  6. mrshamoozoo's Avatar
    I actually had this same exact problem happen to me last week filming a concert. it skipped like crazy! I have never had issues recording on my lumia 1520 or 830 with an sd card installed. I haven't used my 1520 in about 6 months to record, so I booted up and let it do all the updates it missed. I didn't feel like I needed to test out the recordings so I went for it and filmed a show. Got home and was super disappointed. I will try filming and saving it to the phone, but before this last update I never had a problem with filming. Im thinking its gotta be the lumia camera app? Havent tried filming with the stock camera but I want to use the lumia one for the fine tuning. Sad times. Must do more tests. The first video is longer but messes up wayyy more than the second.

    Last edited by mrshamoozoo; 06-28-2015 at 12:55 AM. Reason: Added one more video and edited words
    06-28-2015 12:52 AM
  7. scdkad's Avatar
    Have you tried re-formattng? Since the card used to work well maybe constantly adding then deleting numerous files over the years has kind of fragmented it, if there is such a thing with memory cards..
    06-29-2015 01:39 AM
  8. timamann's Avatar
    Experiencing the exact same thing. I actually replaced my 1520, with insurance, because I thought it was just done. Got the replacement, and after all the updates, I have the same problem, bad video skipping on recordings. It is random. And it does not matter if you are recording to the card or phone itself. I tried them all. We need some help on this one.!

    Tim
    06-29-2015 03:15 PM
  9. pottyvick's Avatar
    I just got the 1520 and have this issue... i havent tried to use internal memory yet. But seems from the post above that does nothing. I will try a reset and see if that helps...
    06-29-2015 03:22 PM
  10. NICK TOALE's Avatar
    Could be your SD card is getting old there is a limited number of read and write cycles on a card with some hardware I have I can kill a card inside of a month due to read and writes. If you have apps that read and write to the card that can also use up cycles very quickly. re formatting can help but if you hit the write limit the card is done. If your getting video skips this is generally caused by something accessing the card while writing a lot of cameras do it so make sure nothing is running. I've recorded an hour of footage with my 1520 in HD and the only frame drop was on the start of the next file with the 4 GB limit fairly easy to get round in post.
    06-29-2015 03:27 PM
  11. pottyvick's Avatar
    A reset seems to have fixed it... granted i updated from 8 to 8.1 and didnt reset it... so now im good to go (for now)
    06-29-2015 03:49 PM
  12. timamann's Avatar
    I've been there with the reset. It worked fine for a bit, and then it starts again. It does seem to correspond to the timing of the Lumia update 2, but can't confirm. I've recorded to the phone and multiple new sd cards, same problem. The common factor is the Lumia update 2.
    06-29-2015 07:21 PM
  13. Al4video's Avatar
    You might be right about upgrade 2. Time will tell.
    06-29-2015 08:15 PM
  14. Moises Corilloclla's Avatar
    Strange that I also have experienced skips while video recording on the onboard drive in the phone (not the SD card). Will it help if I go down from 1080p/25f to 720p/30f?
    06-30-2015 08:47 PM
  15. timamann's Avatar
    I haven't had any luck with changing frame rates. I still get the skipping. Let us know how it goes!
    Last edited by timamann; 07-01-2015 at 01:53 PM.
    07-01-2015 10:32 AM
  16. Al4video's Avatar
    What version of windows are you guys on? I had problems on Windows 8.1 upgrade GGRD 2. And the WINDOWS 10 Preview update 10149 was even worse for the camera only.
    07-01-2015 03:23 PM
  17. timamann's Avatar
    Same as you Al. 8.1', ggrd 2. I picked up a 640 XL, so I had something for video over the holiday weekend and to record my daughter's song writing. Very frustrating to say the least, but we will keep searching and hopefully a fix will come. Have a good 4th!
    07-04-2015 01:10 PM
  18. mrshamoozoo's Avatar
    I think that new lumia camera update fixed the issue. need to test it more.
    07-07-2015 09:45 PM
  19. Sir Lumia-a-Lot's Avatar
    I switched from the SanDisk Ultra (because of video skipping) and picked up a Samsung Pro 64gb and the problem went away.
    07-08-2015 11:14 AM
  20. Al4video's Avatar
    I switched from the SanDisk Ultra (because of video skipping) and picked up a Samsung Pro 64gb and the problem went away.
    I was already using the Samsung Pro 64gig and still had the problem. I have since went back to 8.1 without the GGRD2 update and everything is fine. No Skips.
    mrshamoozoo likes this.
    07-08-2015 04:37 PM
  21. Sir Lumia-a-Lot's Avatar
    Sorry Al, you didn't mention that it was a Pro card. Most people seem to get the Evo. However the card is working for me.
    07-08-2015 11:31 PM
  22. timamann's Avatar
    Al,
    So rolling back worked? I've got try that. Al, I've not rolled back before. What is the process? Can you point me in the right direction ?

    Thanks

    Tim.
    07-09-2015 03:11 PM
  23. Al4video's Avatar
    Al,
    So rolling back worked? I've got try that. Al, I've not rolled back before. What is the process? Can you point me in the right direction ?

    Thanks

    Tim.
    Tim I did roll back and then upgraded to 8.1 and the camera worked again. I did not get the GGRD update as that's where I think the problem began.

    Since the latest windows 10 I decided to upgrade again and this time I have the latest updates and my camera works fine.

    So I upgraded to 1066 without restoring any old backup. Then I reset from the phone again and everything is fine.

    You can get the "LUMIA SOFTWARE RECOVERY TOOL" recovery tool here: Just follow the instructions on the screen. It's pretty simple.

    How can I recover/reset/restore my phone software? - Microsoft - USA
    07-14-2015 08:41 PM
  24. timamann's Avatar
    Thanks Al. Thanks so much! I did roll back to 8.1 but then I did take the GGRD update 1, thinking update 2 was the problem. Guess what. the video skip came back. So I will roll back to 8.1. This is my wife's phone, so she is not on the insiders preview for windows 10. I will see if we can sit there at 8.1 until Windows 10 is released for 1520 ATT. I know that could be years, but they do promise to move that out pretty quickly right? One can hope!

    thanks Al!
    Tim
    07-16-2015 02:12 PM
  25. Al4video's Avatar
    I tried it out again today as I'm on the latest Windows 10 preview mow and all is well. As a matter of fact I shot this in 4k and encoded it in 1080p.
    I think 4k is great but if you don't have a 4k screen you won't see much difference. Just the same as the 1520 doesn't have enough resolution to display 4k either.
    07-20-2015 04:04 AM
26 12

Similar Threads

  1. Windows 10 on Lumia 640?
    By gqr31 in forum Microsoft Lumia 640
    Replies: 3
    Last Post: 09-14-2015, 03:37 AM
  2. what is build 10.0.12634.0
    By WPCentral Question in forum Ask a Question
    Replies: 0
    Last Post: 06-22-2015, 05:03 PM
  3. Windows 10 update vs rootkits, which should I do?
    By Windows Central Question in forum Windows 10
    Replies: 2
    Last Post: 06-22-2015, 04:55 PM
  4. Replies: 4
    Last Post: 06-22-2015, 04:34 PM
  5. Replies: 0
    Last Post: 06-22-2015, 04:01 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD