04-03-2014 07:32 PM
65 123
tools
  1. sundawg#WP's Avatar
    Zero WiFi issues with mine. Using EnGenius EA350. Running in B/G/N Mixed.
    12-19-2013 04:53 PM
  2. mho0's Avatar
    Hi,

    I have also Linksys EA4500 router and 2520 (and 1520).
    Connection was dropped all the time.

    After setting
    5GHz to N-only and
    2,4GHz to B/G

    2520 (and 1520) + other devices work just fine with Linksys.
    JaimitoFrog likes this.
    12-20-2013 01:24 PM
  3. JaimitoFrog's Avatar
    Hi,

    I have also Linksys EA4500 router and 2520 (and 1520).
    Connection was dropped all the time.

    After setting
    5GHz to N-only and
    2,4GHz to B/G

    2520 (and 1520) + other devices work just fine with Linksys.

    Can also confirm this setting works on this router.
    12-22-2013 05:13 AM
  4. jguthrid's Avatar
    You folks are geniuses. This solves a problem I've had off and on ever since the first iPad would mess up my router.

    Linksys EA3500: my new Lumia 2520 wouldn't hold a connection for more than a few seconds. "Limited connectivity," "Cannot contact default gateway." After reading the inspired words in this thread, I switched the router settings to
    5GHz to N-only and
    2,4GHz to B/G
    ... and no problems any more.

    I'm especially grateful because the Christmas present for my significant other didn't, in the end, have to get tossed out our 24th-floor window.
    01-01-2014 08:28 PM
  5. kuau's Avatar
    Hmm I tries to adjust my setting as described above and I am still having issues when connected to 5ghz N, it connects, works for 5 minutes then dies
    Now I am trying 2.4 GHz
    See what happens
    01-02-2014 06:39 PM
  6. kuau's Avatar
    Update, so when I am connected to 2.4ghz my connection works, does not drop, it only drops in 5ghz N mode.
    Any suggestions?
    01-02-2014 10:26 PM
  7. Byrese's Avatar
    So both my wife and I have the 2520. I don't have the exact same issue everyone is reporting here. My 2520 has worked both here at home and outside on both public and private networks. Tonight however my wife said the WiFi was lagging in our room which is a little distance from the router but not much (my Surface RT and Mac books run fine there). I hadn't tried video back there yet and when I did I ran into the problem.

    My solution was to reset (red button in back) my Belkin N300 router (have no idea of previous settings) and now all is fine with the world. Loving my 2520. Hope this helps.
    01-06-2014 12:14 AM
  8. Griffinx's Avatar
    I can't see the 5GHz ssid on my 2520. My 920 can see the 5Ghz fine and connects no problem. IPad also sees the 5Ghz too..every device except my 2520


    Any ideas?
    02-02-2014 04:44 PM
  9. GizmoEV's Avatar
    I replaced my old WiFi router with an Asus RT-AC68R. Things appear to have improved. At least my daughter doesn't complain about losing her internet connection any more. Over the last few weeks, however, my 2520 will still get into a Limited state and lose network connectivity. Turning off WiFi or going into Airplane mode and then turning things back on rarely fixes the issue. Rebooting the tablet fixes it every time. I also found that while transferring a large file which takes over 30 minutes or so the transfer fails. This appears to be related the WiFi having problems. A reboot fixes the connection again. I've recently done a Windows refresh not keeping personal files to clear up other issues but this WiFi issue is still there. I'm not sure that the 1/21/14 firmware update fixed the WiFi issue.

    I have the same SSID for 2.4GHz and 5GHz. Should they be different? The router gave the option of them being the same or different.
    02-15-2014 12:49 AM
  10. sundawg#WP's Avatar
    I replaced my old WiFi router with an Asus RT-AC68R. Things appear to have improved. At least my daughter doesn't complain about losing her internet connection any more. Over the last few weeks, however, my 2520 will still get into a Limited state and lose network connectivity. Turning off WiFi or going into Airplane mode and then turning things back on rarely fixes the issue. Rebooting the tablet fixes it every time. I also found that while transferring a large file which takes over 30 minutes or so the transfer fails. This appears to be related the WiFi having problems. A reboot fixes the connection again. I've recently done a Windows refresh not keeping personal files to clear up other issues but this WiFi issue is still there. I'm not sure that the 1/21/14 firmware update fixed the WiFi issue.

    I have the same SSID for 2.4GHz and 5GHz. Should they be different? The router gave the option of them being the same or different.
    I typically set up SSID's to be different on dual-band, just so I know which one I'm on easily. For ATT there was another firmware update on 2/18/2014 that included a new version of the WLAN Adapter. I think this was the first time they revved it. Went from date of 10/23/2013 to 12/9/2013.
    GizmoEV likes this.
    02-20-2014 02:33 PM
  11. GizmoEV's Avatar
    I typically set up SSID's to be different on dual-band, just so I know which one I'm on easily. For ATT there was another firmware update on 2/18/2014 that included a new version of the WLAN Adapter. I think this was the first time they revved it. Went from date of 10/23/2013 to 12/9/2013.
    That makes sense. I assume that typically a device uses one or the other unless it has a dual-band capability in which case it will use both even if the SSID is different?

    I noticed the firmware update too. I didn't find out what it updated. Hopefully it clears up the issues with a long WiFi transfer. I'll have to try it again and see if it completes without quitting requiring a reboot.
    02-20-2014 09:00 PM
  12. sundawg#WP's Avatar
    That makes sense. I assume that typically a device uses one or the other unless it has a dual-band capability in which case it will use both even if the SSID is different?

    I noticed the firmware update too. I didn't find out what it updated. Hopefully it clears up the issues with a long WiFi transfer. I'll have to try it again and see if it completes without quitting requiring a reboot.
    I listed what I found in the update here: http://forums.windowscentral.com/nok...ml#post2362719
    Of course this doesn't mean anything unless people find out it fixed something....so let us know! :)

    As for dual band, a device won't connect to both bands simultaneously. Not sure if that is what you were assuming. It will connect to one band or the other. As for which it picks may be a mystery. i.e. which is stronger, n over g, etc - up the adapter software/logic I believe.
    02-21-2014 12:22 AM
  13. GizmoEV's Avatar
    Thanks, I missed that thread. I did try a 4GB transfer over WiFi and it got stuck about 63% through. I had to reboot to get WiFi to work again. :(
    02-21-2014 02:36 AM
  14. AgentTheGreat's Avatar
    The issue with my Surface RT was that it couldn't connect to any router that used a Channel above 10 (I guess). I am sure it couldn't detect the network (not even its name) if it was using Channel 13. So I changed the Channel and it works now.
    I know it's about 2520, but I thought it may help.
    04-03-2014 05:02 PM
  15. GizmoEV's Avatar
    My wife's Surface RT doesn't seem to have any issues with channel 11. On my 2520, I did find, after replacing my WiFi router with one that also has 5GHz that I can do the large transfer using the 5GHz band and it doesn't have the lock up issues.
    04-03-2014 07:32 PM
65 123

Similar Threads

  1. wifi greyed out?
    By Danny Young1 in forum Nokia Lumia 1020
    Replies: 8
    Last Post: 12-18-2013, 05:07 PM
  2. Replies: 5
    Last Post: 11-22-2013, 12:03 PM
  3. [App] Voirec+ - voice recorder with wifi sharing
    By ideaconnect in forum App Spotlight
    Replies: 1
    Last Post: 11-21-2013, 09:03 PM
  4. Wifi gets disconnected after lock screen
    By gaofeng_83 in forum Windows Phone 8
    Replies: 3
    Last Post: 11-20-2013, 12:24 PM
  5. Skype Wifi for Surface Doesnt Work
    By whatup12 in forum Microsoft Surface 2
    Replies: 2
    Last Post: 11-19-2013, 09:38 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD