1. phil8715's Avatar
    I have a Nokia Lumia 520. However when I want to use my Lumia 520 I have to remove the battery to insert the simcard. When I boot my Lumia up I notice that the time & date are not correct even when it's connected via wifi or 3G.

    Is this a bug with WP as I had a Lumia 710 too and it does exactly the same thing.
    08-12-2014 10:31 AM
  2. RumoredNow's Avatar
    Settings > Date & Time > Set date and time automatically: toggle to "On," Set time zone automatically: toggle to "On."

    It may take a moment for your phone to set itself even if these are turned on. Force an internet connection by checking email or searching the app store or some such...
    08-12-2014 10:55 AM
  3. phil8715's Avatar
    I tried that but it didn't work.
    08-12-2014 11:22 AM
  4. nyolc8's Avatar
    On WP8.1 Update1, the "Set time zone automatically" will work by syncing time from internet. Then this problem should go away. I think before update1, there isn't any auto timezone option.
    08-12-2014 01:28 PM
  5. RumoredNow's Avatar
    I tried that but it didn't work.
    It keeps time normally between battery pulls though?

    Then I guess you have to set time/date manually whenever the SIM is inserted. If connecting to the network and connecting to the internet does not do it, IDK.
    08-12-2014 02:06 PM
  6. phil8715's Avatar
    It works fine when I'm using the phone normally. It's only when I remove the battery to take the simcard in or out is where the problem lies.

    If the phone was better designed and the sim & sd card slots were nowhere near the battery this problem wouldn't exist. The slots sits flush with the battery making it impossible to insert or remove the simcard and sd card without removing the battery.
    08-13-2014 03:39 PM
  7. Naing Tun's Avatar
    I also have Date & Time issue after cyan update. Windows phone can't sync the date & time properly. I can't access Goolge+. It says that there are certificate problems. Stupid Cyan update.
    08-22-2014 12:41 PM
  8. Jack Neill's Avatar
    same issue on my 520, its annoying..
    11-29-2014 07:11 PM
  9. SapoPT's Avatar
    I have the same issue, but already had it with my previous phone, which was an Xperia. I think it might be some SIM related issue, at least in my case
    12-14-2014 07:27 AM
  10. Harrie-S's Avatar
    I have a 625, 820, 925 and 930 on cyan and developer preview (except the 625) . For all the auto sync works. I am on a Dutch provider so I think it is provider related.
    RumoredNow likes this.
    12-14-2014 07:37 AM

Similar Threads

  1. Displays shuts down when making a call
    By florisch in forum Nokia Lumia 930
    Replies: 7
    Last Post: 09-06-2014, 01:26 AM
  2. Lumia 710 to Lumia 635
    By jabtano in forum Nokia Lumia 635
    Replies: 15
    Last Post: 08-13-2014, 05:00 PM
  3. memory card supported on lumia 720
    By WPCentral Question in forum Ask a Question
    Replies: 4
    Last Post: 08-12-2014, 07:40 PM
  4. Lumia 1020 power down after 8.1 update
    By WPCentral Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 08-12-2014, 11:38 AM
  5. Moving data from HTC 8X to Lumia 925
    By Wajdos in forum Windows Phone 8.1
    Replies: 1
    Last Post: 08-12-2014, 09:00 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD