04-26-2013 04:02 AM
70 123
tools
  1. slysy's Avatar
    I'm having the same problem. It's inconsistent - works sometimes but not others when using gloves.

    Could anyone who fixed this by installing an OTA update (e.g. wizzackr) please post your version numbers into the thread (settings > about > more information)?

    Here is my info:
    Carrier CV GB
    OS 8.0.10211.204
    Firmware 1232.5951.1249.1004
    Hardware 1.0.0.0
    Radio 1.0.202075.3
    Chip 8960
    03-28-2013 03:09 PM
  2. slysy's Avatar
    Would also be useful to know if anyone else is still having this problem (particularly anyone with an unbranded UK handset - the same as mine)
    03-28-2013 05:34 PM
  3. Cheers2's Avatar
    I have the same version numbers and I've never had a problem with the super sensitive touch screen. Have u considered doing a soft reset?
    03-28-2013 07:40 PM
  4. link68759's Avatar
    This thread is ancient, but in case the answer was never said... Here's the answer.

    There's a huge difference between the capacity of your fingers and the capacity of a metallic device. If both are detected, the phone will filter out the metal and only respond to your fingers.

    Moreover, the screen will not respond to sliding metal if your finger was the last thing to touch the screen. I think this is pocket protection so your keys don't screw with your phone in your pocket.

    You have to firmly press/tap the screen with the metal thing you want to use before the screen will accept it. When I say metal, I mean anything that will trigger the high sensitivity detection.
    Sent from my RM-824_nam_att_101 using Board Express
    03-28-2013 08:10 PM
  5. slysy's Avatar
    I have the same version numbers and I've never had a problem with the super sensitive touch screen. Have u considered doing a soft reset?
    By soft reset, do you mean just powering the phone off and then on again? I've tried this and it doesn't solve the problem. I'm just trying to use gloves, not anything metallic.
    03-29-2013 04:01 AM
  6. Cheers2's Avatar
    Soft reset= Hold down the lower volume button + power button at the same time for 10 seconds or until the screen turns off
    03-29-2013 04:10 AM
  7. slysy's Avatar
    Soft reset= Hold down the lower volume button + power button at the same time for 10 seconds or until the screen turns off
    Thanks. Just tried that and it reset, but still the same problems when using gloves unfortunately. It seems to work sometimes, but other times there is no response at all.
    Last edited by slysy; 03-29-2013 at 07:03 AM.
    03-29-2013 06:43 AM
  8. link68759's Avatar
    Soft reset= Hold down the lower volume button + power button at the same time for 10 seconds or until the screen turns off
    No, a soft reset is simply rebooting no matter how you do it. Did anyone read my above tutorial?
    Sent from my RM-824_nam_att_101 using Board Express
    03-29-2013 11:25 AM
  9. slysy's Avatar
    No, a soft reset is simply rebooting no matter how you do it. Did anyone read my above tutorial?
    Sent from my RM-824_nam_att_101 using Board Express
    Yes, I read it. It didn't solve it for me unforunately - still getting the same unreliable/inconsistent behaviour when attempting to use gloves
    03-29-2013 11:43 AM
  10. link68759's Avatar
    Yes, I read it. It didn't solve it for me unforunately - still getting the same unreliable/inconsistent behaviour when attempting to use gloves
    What kind of gloves? Are they thin fabric where your actual finger might be close enough to activate a normal screen? If so, the problem is your gloves. Try doing what I suggested with your car keys and report back.
    Sent from my RM-824_nam_att_101 using Board Express
    03-29-2013 12:02 PM
  11. mikewp's Avatar
    Here's a review for ya... Got back at the beginning of this month from a ski trip in Montana. First couple days, I kept taking my gloves off to access my phone unitil I remembered that my 920 has the super sensitive feature. Turned that puppy on an worked like a charm. It's not as responsive as using a bare hand, but it worked fine and was very useful during the week. My gloves? Hestra Army Leather Ascent. I'll let you decide if those qualify as "heavy duty" or not.
    03-29-2013 02:53 PM
  12. link68759's Avatar
    I use dirt bike gloves and they're 100% responsive; in fact even the fabric triggers the screen which throws off my calibration a bit.
    Sent from my RM-824_nam_att_101 using Board Express
    03-29-2013 04:02 PM
  13. slysy's Avatar
    What kind of gloves? Are they thin fabric where your actual finger might be close enough to activate a normal screen? If so, the problem is your gloves. Try doing what I suggested with your car keys and report back.
    Sent from my RM-824_nam_att_101 using Board Express
    I tried it with keys, had the same problem. It works maybe 25% of the time, otherwise it's non-responsive. Very inconsistent/unreliable. I don't think the gloves would be thin enough to activate a normal screen
    03-29-2013 06:31 PM
  14. Cheers2's Avatar
    Well you can do a factory reset to solve it, but remember to backup all your stuff before doing it
    03-30-2013 09:35 AM
  15. mox2284's Avatar
    i tried a couple stuff, even a plastic bottle of shampoo (clear) and it worked lol, also my aircon remote control, kinda surprised me haha. some stuff like my leather wallet did not, also the usb plug of my usb flash drive did not work.
    03-30-2013 10:36 AM
  16. slysy's Avatar
    Well you can do a factory reset to solve it, but remember to backup all your stuff before doing it
    It's very tempting, however I would lose some savegame data etc which I don't think it's possible to back up.

    Has anyone else had this issue and solved it via a hard reset?
    03-30-2013 12:57 PM
  17. slysy's Avatar
    I tried again with keys - it does actually seem a bit more responsive than it does when using my gloves (although still not perfect). Will see if I can find some different gloves to test with...
    04-02-2013 10:13 AM
  18. Martinspire's Avatar
    I had a few issues with it to try to get it to work. It seems that the first time needs a little longer to recognise the other touch (at least for me). Try to keep the object on the screen for a longer while so it can scan the object better. After a while it just worked with pretty much anything. Which is great for when i'm walking the dog and wanna browse for some news (to not get bored).

    So if you have trouble: try to keep it on the screen a little longer. If it already worked a while ago. Try to turn the screen on and off again. (worked with me on another occasion). No need to reboot, just hit the powerbutton to turn it off and back on again.
    04-02-2013 02:32 PM
  19. slysy's Avatar
    I had a few issues with it to try to get it to work. It seems that the first time needs a little longer to recognise the other touch (at least for me). Try to keep the object on the screen for a longer while so it can scan the object better. After a while it just worked with pretty much anything. Which is great for when i'm walking the dog and wanna browse for some news (to not get bored).

    So if you have trouble: try to keep it on the screen a little longer. If it already worked a while ago. Try to turn the screen on and off again. (worked with me on another occasion). No need to reboot, just hit the powerbutton to turn it off and back on again.
    This suggestion does work for me in a way. If I turn the screen on/off a few times, it eventually responds. Also if I hit volume-down to extend the time the screen is lit up a couple of times, again it eventually responds. It's inconsistent in that sometimes it works quicker than others.

    However, shouldn't it activate reliably without having to use these workarounds? Once it has "activated" it works perfectly until next time it's locked. But getting it to activate is very hit and miss and can take anywhere from 1 - 15 seconds.

    Martinspire -How long did it take approximately before it worked with pretty much anything?

    On a side note, I got the 1308 firmware update yesterday through official channels - doesn't seem to address this issue.
    Last edited by slysy; 04-03-2013 at 04:55 AM.
    04-03-2013 03:05 AM
  20. slysy's Avatar
    Update - I exchanged the phone. The new one works *loads* betters with gloves. Looks like this was a hardware fault in my case.
    04-26-2013 04:02 AM
70 123
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD