Protect your tech:Get an Upsie warranty & save up to 70%
09-25-2014 04:55 AM
30 12
tools
  1. Zarevac's Avatar
    I've been struggling the following for some time. Ever since I updated to WP 8.1 via Developer Preview the camera doesn't work anymore. I've been resetting the Phone and after a while I managed to pinpoint the problem to the firmware. The driver somehow crashes according to the Troubleshoot App in Nokia Suite. So I decided to update the whole lot and erased again everthing from the Phone. The specs are now as following:

    Nokia Lumia 920
    Carrier CV NL
    OS Version: 8.10.12393.890
    Firmware revision number: 3051.50009.1424.0005

    Strangely enough the camera still doesn't launch and bounces back to the start screen.

    Now I wonder if I should revert back to version 8.0 and then update again as my camera worked before, or if I should wait for additional updates? The Nokia Recovery software however just reverts it back to 8.1, so I don't even know if its possible? Any suggestions are welcome. Otherwise I am sattisfied with the product, being an Expat I've got the settings on US despite that I am in Europe but I like the Cortana feature to much. I also have set it back to the standard country settings but to no avail.
    08-21-2014 02:11 AM
  2. fpostrow's Avatar
    I've been experiencing the same exact issue since shortly after DP 8.1 was installed. Unfortunately my phone will not connect to my PC at this point so I need to disassemble and make sure the port connector is properly seated before taking next diagnostic steps. I'll post to this thread if I make any progress worth discussing.
    08-21-2014 11:52 AM
  3. Grodelj's Avatar
    In you flash back to 8.0 main camera will work, but front will not. On 8.1 none of the cams will work. Looks like there are many of us with the same problem across the lumia range: 920, 1020, 820, 720,...
    08-21-2014 05:24 PM
  4. Zarevac's Avatar
    Yes, I had a chat with the good folks of Nokia Support. It seems the driver for the camera doesn't load good. I.e. its a firmware and not hardware problem. The problem is that each carrier has different versions as well of the firmware. I still have warranty so I gave them my specs and data and their tech. department is now looking into it. They will contact me when they have a fix they said, but I don't know how long that will take. Either way, I will follow-up with them next week and if something new develops I will post it here as well for future reference.
    08-22-2014 03:06 AM
  5. Grodelj's Avatar
    Well I will give my 920 back to nokia on monday and we will see what happens.
    08-22-2014 03:26 AM
  6. idzfar0203's Avatar
    i have the same problem..
    08-22-2014 03:40 AM
  7. carlodedonno's Avatar
    I have exactly the same problem. in April I installed the Preview for Developers, everything worked fine without any problem, until yesterday.
    I updated to the latest firmware and my camera isn't working at all, using various app, pushing the camera button, I get only a second of loading screen and the Start menu appears again. Ofc camera was working fine beforehand.

    I spent the whole night trying to fix this. I somehow managed to downgrade to WP 8.0 and Lumia Black, camera was working fine, even though I forgot to check the front camera. Then I updated again, hoping for better luck, but no, always the same problem. I think it might be something related to Lumia Cyan, I used to have the Preview for Developers and never had problems with the camera.

    What's more, when I try to download any app that uses the camera, I get an error message (in the attachments).

    I seriously don't know what to do, I could downgrade, but now I will miss too much the new features introduced by WP 8.1, on the other hand tha camera was one of the main reasons why I bought the Lumia 920. It's ridicolous that I have to go on without it.

    UPDATE

    I downgraded again, and yes, I have got the same problem with the front camera. This is bugging me. I doubt that those jackasses at MS will spend some time trying to fix a bug that, after all, has affected just a few users.

    I have managed to update to WP 8.1 - Preview for Developers without installing Lumia Cyan, but the problem persists.
    Attached Thumbnails wp_ss_20140822_0002.png   wp_ss_20140822_0001.png   wp_ss_20140822_0003.png   wp_ss_20140822_0004.png  
    Last edited by carlodedonno; 08-22-2014 at 08:50 AM.
    08-22-2014 06:22 AM
  8. Zarevac's Avatar
    Ok, did some additional testing myself. This is what the error log is when trying to launch the camera:

    5
    Test name:
    Secondary camera Non volatile memory self test

    Test description:
    Calculates Non volatile checksum for secondary camera.

    Result:
    MINOR

    Result (detailed view):
    Could not open sec camera driver
    255

    Data description:


    Method description:
    - Expected NVM checksum (2 bytes, MSB first)
    - Calculated NVM checksum (2 bytes, MSB first)




    ************************
    37
    Test name:
    Camera interface test for second camera

    Test description:
    Tests that all data lines between camera sensor and CSI receiver are functional

    Result:
    MINOR

    Result (detailed view):
    Could not open sec camera driver
    255

    Data description:
    Detailed result contains following information:
    Camera Model ID (2 bytes, MSB first)
    Camera major revision (1 byte)
    Camera minor revision (1 byte)
    Camera manufacturer ID (1 byte)
    Camera serial number (10 ascii characters, if shorter filled with 0x00, by default string is NOT '\\0' terminated)
    Number of sent image frames from camera (1 byte)
    Number of received packets over CSI-2 data bus (2 bytes, MSB first)
    CRC errors detected by the CSI-2 receiver (4 bytes, MSB first)
    ECC errors detected by the CSI-2 receiver (4 bytes, MSB first)
    Expected NVM checksum (2 bytes, MSB first)
    Calculated NVM checksum (2 bytes, MSB first)

    Method description:
    Test verifies that correct amount of data has been passed from camera sensor to CSI receiver and checks all transfer errors from receiver
    Raskolnikov76 likes this.
    08-23-2014 03:42 AM
  9. carlodedonno's Avatar
    Same report here. I think we all are having exactly the same problem here.
    Raskolnikov76 likes this.
    08-23-2014 08:31 AM
  10. carlodedonno's Avatar
    Daniel Rubino is experiencing the same problem on a HTC One. It's not about Lumia Cyan, it's something about WP 8.1
    Hopefully he'll find a solution...
    08-23-2014 05:58 PM
  11. thefteat's Avatar
    i have the same problem. How to fix it?
    08-23-2014 09:37 PM
  12. Zarevac's Avatar
    Just used Developer Preview and updated to: 8.10.14157.200
    No changes....
    08-24-2014 04:24 AM
  13. Zarevac's Avatar
    wp_ss_20140823_0002.png
    wp_ss_20140823_0003.png
    wp_ss_20140823_0004.png


    The Invisible Camera app gives me the above errors. Which is new ever since the latest update.
    08-24-2014 12:20 PM
  14. mubbee naeem's Avatar
    I have exactly the same problem. in April I installed the Preview for Developers, everything worked fine without any problem, until yesterday.
    I updated to the latest firmware and my camera isn't working at all, using various app, pushing the camera button, I get only a second of loading screen and the Start menu appears again. Ofc camera was working fine beforehand.

    I spent the whole night trying to fix this. I somehow managed to downgrade to WP 8.0 and Lumia Black, camera was working fine, even though I forgot to check the front camera. Then I updated again, hoping for better luck, but no, always the same problem. I think it might be something related to Lumia Cyan, I used to have the Preview for Developers and never had problems with the camera.

    What's more, when I try to download any app that uses the camera, I get an error message (in the attachments).

    I seriously don't know what to do, I could downgrade, but now I will miss too much the new features introduced by WP 8.1, on the other hand tha camera was one of the main reasons why I bought the Lumia 920. It's ridicolous that I have to go on without it.

    UPDATE

    I downgraded again, and yes, I have got the same problem with the front camera. This is bugging me. I doubt that those jackasses at MS will spend some time trying to fix a bug that, after all, has affected just a few users.

    I have managed to update to WP 8.1 - Preview for Developers without installing Lumia Cyan, but the problem persists.
    How did you managed to downgrade to WP 8.0 black.... can you guide me the process... THANKS
    And by the way, i have the same problem. Thanks in advance
    08-25-2014 07:29 AM
  15. carlodedonno's Avatar
    I will send you a link to a guide as soon as possible.
    mubbee naeem likes this.
    08-25-2014 03:59 PM
  16. carlodedonno's Avatar
    I contacted Daniel on Twitter: he had his phone replaced. I think we won't get any help from him.

    How did you managed to downgrade to WP 8.0 black.... can you guide me the process... THANKS
    And by the way, i have the same problem. Thanks in advance
    This is a link for a pretty precise and step-to-step guide [Tutorial] Unbrand (flash) Nokia Windows Pho… | Windows Phone 8 | XDA Forum
    mubbee naeem likes this.
    08-26-2014 04:30 PM
  17. fpostrow's Avatar
    How did you managed to downgrade to WP 8.0 black.... can you guide me the process... THANKS
    And by the way, i have the same problem. Thanks in advance
    Just use the Nokia Software Recovery tool, eh?
    08-26-2014 04:37 PM
  18. carlodedonno's Avatar
    Just use the Nokia Software Recovery tool, eh?
    The Nokia Software Recovery tool won't downgrade the software to 8.0.
    08-27-2014 05:55 AM
  19. Grodelj's Avatar
    I think the only way to downgrade now is, if you have downloaded the image of nokia black and stored it somewhere previously. Now you can flash it with nokia care suite. If you don't have the files, maybe you can google them, if somebody has made them available.
    08-28-2014 02:28 AM
  20. mubbee naeem's Avatar
    i have somehow flashed my 920 and now i'm back with windows phone 8.0. Should i upgrade to Cyan once again, will my camera work now. Suggestions please !!!
    08-29-2014 03:38 PM
  21. carlodedonno's Avatar
    It won't work. If you need the camera, don't upgrade.
    mubbee naeem likes this.
    08-30-2014 05:32 PM
  22. idzfar0203's Avatar
    Any update on this problem?
    09-03-2014 01:26 AM
  23. Grodelj's Avatar
    Nothing so far. I took my 920 to nokia service. Still waiting for it.
    09-03-2014 04:54 AM
  24. Grodelj's Avatar
    Got a brand new phone:)
    09-11-2014 05:02 PM
  25. vsmh96's Avatar
    Got a brand new phone:)
    what did they say? and how did you get a new phone ,under warranty ?
    09-12-2014 03:27 AM
30 12

Similar Threads

  1. Replies: 25
    Last Post: 07-17-2015, 06:40 AM
  2. Camera not working after update to Windows Phone 8.1 and Lumia Cyan
    By carlodedonno in forum Windows Phone 8.1
    Replies: 10
    Last Post: 12-15-2014, 08:05 AM
  3. Are camera images better with Cyan update?
    By bryanibuan in forum Nokia Lumia 920
    Replies: 34
    Last Post: 09-12-2014, 08:37 AM
  4. My Lumia 920 camera stop working after receiving cyan update
    By WPCentral Question in forum Ask a Question
    Replies: 4
    Last Post: 09-07-2014, 06:05 AM
  5. Lumia 930 camera rattle sound
    By zainsul in forum Nokia Lumia 930
    Replies: 1
    Last Post: 08-20-2014, 04:04 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD