The Windows 10 April 2018 update has arrived! Get the new Dell XPS 15, starting at $999.99
  1. vEEP pEEP's Avatar
    Hello,

    I purchased a Nokia Lumia 930 recently after saying 'farewell' to my Nokia N8 of 4 years. Sniff Sniff.

    It says RM-1045_1044 and it is from Hong Kong with the Lumia Cyan update. It says Windows 8.1.

    It is unlock and I got a new SIM from my provider and ti worked. Well except for LTE. I do not get it. It says 4g. MMS. internet, calling - all work.

    Calgary uses the 2600 Mhz band 7 and 700 Mhz band 4 - so the Lumia 930 should pick up LTE, right?

    I am definitely in an area that has it (downtown), but still only see 4g. I have fiddled with my APNs (talked to Rogers, went online) but no luck. Still, no LTE.

    I checked my SIM settings and the highest connection speed is set to 4G. Should I see LTE?

    I reset my phone. No luck.

    Suggestions?

    Thanks,

    Mr. V
    11-01-2014 04:28 PM
  2. seldzar's Avatar
    What carrier? Have you checked coverage for exactly your area? For example 2600mhz on Rogers shows on their coverage map as the 150+ darker purple color.

    rogers.com/coverage

    I had a similar issue until I went to settings >Mobile+SIM >SIM Settings > Network Selection and forced it to search for the network (takes a while) I selected my carrier and then saved it which switched me to LTE. I put it back to automatic and it was fine, seemed like it needed to do a proper search since I switched carriers.

    You should see LTE in your connection settings for highest connection speed. I'm not certain if this is reliant on what it gets as a report from the network detection (which was why I had to scan to trigger to LTE)
    vEEP pEEP likes this.
    11-01-2014 08:09 PM
  3. skinnypig118's Avatar
    What you see is LTE. The reason it says 4G is because that's what it is called outside of North America. In NA carriers started marketing HSPA+ as 4G, and thus when LTE came around they had to call it LTE to distinguish it from HSPA+ (aka FauxG).
    Sent from my Lumia 930 using Tapatalk
    11-02-2014 12:35 AM
  4. vEEP pEEP's Avatar
    Hi Seldzar,

    Are you using a Lumia 930? Does it actually say LTE on the main screen?

    I tried searching as well and chose Rogers - nothing ever changed - still 4g. I am downtown

    I can't post links yet, but redboard roger com has info which shows coverage for the 700Mhz spectrum, but not the 2600 spectrum in Calgary.
    Sadly the Lumia 930 only used the 2600 Mhz band.

    Thanks for your input! Appreciated!

    Mr. V
    Attached Thumbnails lumia9304g.jpg  
    Last edited by vEEP pEEP; 11-02-2014 at 04:28 PM. Reason: remove phone number
    11-02-2014 04:25 PM
  5. dengwinters's Avatar
    What you see is LTE. The reason it says 4G is because that's what it is called outside of North America. In NA carriers started marketing HSPA+ as 4G, and thus when LTE came around they had to call it LTE to distinguish it from HSPA+ (aka FauxG).
    Sent from my Lumia 930 using Tapatalk
    Exactly this.

    In Europe I've seen LTE, L, 4G all meaning the same depending on the model, country and carrier of origin.
    11-03-2014 07:27 AM
  6. seldzar's Avatar
    My phone shows LTE with Rogers.

    I have 2G/3G/LTE so it is probably as skinnypig#WP mentions however if you check the rogers coverage map for the dark purple in your area, it doesn't really show up.

    Run a speed test with speedtest.net, what do you get? with 2-3 LTE bars i see 60/10 give or take.
    11-03-2014 02:42 PM
  7. Whytespot's Avatar
    I'm using Bell in Calgary and do not get LTE - flips from H/H+ all the time.
    11-03-2014 02:49 PM
  8. skinnypig118's Avatar
    My phone shows LTE with Rogers.

    I have 2G/3G/LTE so it is probably as skinnypig#WP mentions however if you check the rogers coverage map for the dark purple in your area, it doesn't really show up.

    Run a speed test with speedtest.net, what do you get? with 2-3 LTE bars i see 60/10 give or take.

    Is your a Malaysian country variant perhaps? I heard they use the LTE name also. Mine is HK cv, same as op and it's 2G/3G/4G.
    11-03-2014 05:36 PM
  9. jfmanzo's Avatar
    Had same issue with Taiwanese 1520. 2G 3G 4G. Ran a speed test and 4G was absolutely LTE. You can confirm this yourself. I'm also in Calgary but that's irrelevant.
    11-03-2014 05:57 PM
  10. seldzar's Avatar
    Is your a Malaysian country variant perhaps? I heard they use the LTE name also. Mine is HK cv, same as op and it's 2G/3G/4G.
    Yup, Malaysian. You can always just flash it with a different CV firmware if you want, that would get you "LTE" nomenclature but not necessarily the speed.
    11-03-2014 09:12 PM
  11. vEEP pEEP's Avatar
    Mine is the HK variant - 1044.

    The speeds I am getting - max of about 25 down/up with the 4g signal up (2-3 bars) and usually the up speed is higher....

    I checked the tower map and it shows 2600 mhz towers close to me. (sorry can't post links yet)

    Ok speeds, but I will never browse as fast as you!

    Thanks for all the input people!

    Mr. V
    11-03-2014 10:45 PM
  12. vEEP pEEP's Avatar
    Ok, The Nokia Lumia 930 still says 4G, but twice now in different locations I got upload speeds of 45 Mbps and upload speeds of 25 Mbps.

    Is that LTE speed, or not fast enough?

    Thanks,

    Mr. V
    11-09-2014 07:51 PM
  13. jfmanzo's Avatar
    Yep. LTE. You'd never get those upload speeds on H+ in particular.
    vEEP pEEP likes this.
    11-09-2014 08:01 PM
  14. tmoore71's Avatar
    I have a 930, 1045-1044, international version, in Florida on AT&T. I knew when I ordered it that I wouldn't get 4G because it doesn't have the AT&T bands. However, I do get H+ (3.5G). I don't notice that much difference, and I love the phone. Perfect size.
    03-27-2018 10:54 PM

Similar Threads

  1. Replies: 18
    Last Post: 11-04-2014, 09:05 AM
  2. Cannot download Nokia Camera
    By LuvMeSomeWP in forum Applications
    Replies: 4
    Last Post: 11-02-2014, 04:14 PM
  3. Got Lumia 1020 for the 2nd time :)
    By Emix1988 in forum Nokia Lumia 1020
    Replies: 5
    Last Post: 11-02-2014, 02:42 AM
  4. Battery discharge issues Lumia 920
    By Mr_Grinch in forum Ask a Question
    Replies: 0
    Last Post: 11-01-2014, 03:22 PM
  5. Nokia Lumia 735
    By mathsisbest in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 11-01-2014, 02:54 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD