03-19-2015 01:22 AM
51 123
tools
  1. Rick_Air's Avatar
    It'll be appreciated if you pop back after a little while and let us know if it's still fixed.
    I'm trying to hold off the reset root.
    01-30-2015 04:10 PM
  2. Yakkob's Avatar
    I have this issue too after updating last night. UK EE. Don't really want to hard reset, as I have done too many of them with my old 920 that would always screw up with spinning gears etc. The update went great last night for once. Hoping for another fix

    Posted via the Windows Central App for Android
    01-30-2015 05:05 PM
  3. AndyCalling's Avatar
    Rotation still working fine. I'll let you know if it changes.
    Rick_Air likes this.
    01-31-2015 12:40 PM
  4. Rick_Air's Avatar
    I've gone with the full annoying factory reset and all seems good so far.
    Cheers
    02-01-2015 05:52 AM
  5. lethalfriend's Avatar
    Mine is working just fine on Denim without doing anything. Maybe i am lucky so far :)
    02-02-2015 08:02 AM
  6. Rick_Air's Avatar
    Mine is working just fine on Denim without doing anything. Maybe i am lucky so far :)
    But you're having problems with the ois?
    I take it you was experiencing this before denim then?
    02-02-2015 08:39 AM
  7. lethalfriend's Avatar
    OIS issue is different than the rotation. Rotation was working fine before and even now. Maybe it'll come to me as well but for now things are ok.
    02-02-2015 09:44 AM
  8. Rick_Air's Avatar
    Yes I know they're different, I was just asking if it had happened since Denim or not.

    Easy check for rotation problem, launch the app rotate from portrait to landscape a number of times. If you've got it you'll notice it get slower at rotating.
    02-02-2015 11:15 AM
  9. lethalfriend's Avatar
    Just tried as suggested, all is working fine for me :-)
    02-02-2015 11:27 AM
  10. Rick_Air's Avatar
    Probably alright then. To be fair I've not come across many with the problem so have no idea what's causing it for those like me.
    02-02-2015 04:15 PM
  11. ajftl's Avatar
    Having same issue here. Got me a gold edition and rotation is show as ****. I uninstalled the lumia camera rebooted and rotation is fine. Installed lumia camera and rotation is slow again. Very annoying. I even updated to latest PFD and didn't help.
    02-03-2015 08:50 PM
  12. Roy Khoh's Avatar
    Just installed Lumia Denim on my 930 last night. Australian Country Variant. Latest Preview For Developers OS version.
    I've found this slow auto rotate is not limited to the new Lumia Camera, also happens with Coach's Eye when it uses the camera features. Yet, the old Lumia Camera Classic does not affect (cause) the slow auto rotate.

    Those who have done a factory reset, or what not, can you test after all your normal/typical apps are installed ... and especially try any apps that use the camera interface/API.
    02-03-2015 09:26 PM
  13. Rick_Air's Avatar
    As I'd said in a previous post I'd only found Lumia camera 5 to be the culprit but after using it it would effect anything where screen rotation was required.
    It made playing games where rotating and twisting the screen is the control method impossible.

    I'd tried uninstalling, which didn't help once the app was installed again. Switching off and on would fix it untill using the camera again.

    A factory reset seems to have fixed the problem, been 3 days I've hammered the camera app and other apps and not had it happen since.
    02-04-2015 01:25 AM
  14. Roy Khoh's Avatar
    Thanks for trying other camera apps, Rick.

    Yes, I tried many of my other camera apps also... Pro Shot Camera, Office Lens, ... can't remember them all now because I deleted them one by one to test if there were any conflicts of apps.

    Only Lumia Camera 5 and Coach's Eye were the only apps I found to instigate the slow 4 second delayed auto-rotate; and yes, everything else is affected once the problem arises. Only a restart of the phone seems to restore normal rotate functionality again.

    So, to think an update to Lumia Camera 5 to fix it may be hopeful, considering that at least one other app using the Denim OTA update also exhibits the same behaviour.

    I don't really want to do a factory reset, you lose all pictures and videos (and saved games) that aren't backed up in "the cloud", right? Last time I did something like this, was upgrading from 925 to 930, and some of my purchased music weren't available anymore.

    Still early days, hopefully there's some form of update of app/firmware that might resolve this.
    02-04-2015 02:13 AM
  15. Rick_Air's Avatar
    Yeah I didn't want to reset either. I copied my photos to pc first to copy straight back on and my apps all (so far) seem fine.
    It was a lot smoother restoring from the same 930 though due to all the software being the same version etc as I too had a few problems when restoring from my 925 to my new 930.

    I did loose my twitter app of choice due to it being discontinued and my hardly used snap chat client.
    02-04-2015 04:31 AM
  16. Roy Khoh's Avatar
    Checked the Microsoft support forums and it appears the recommended procedures for any (post) firmware update problems is to perform a reset, and failing that - to flash the phone using Nokia Recovery Tool.

    Took the plunge and the auto-rotate seems to be good now. Everything else (apps) is still restoring and I trust all will be well, based on previous poster's experiences.

    Just wanted to put in here that I couldn't find this problem on Microsoft Support pages, but all have a common solution - that some of us have tried successfully.

    I had 3 choices when recovering:
    1. From yesterday's backup
    2. From a backup back in October 2014
    3. Start from a clean slate


    I chose to recover from yesterday and all is good.
    02-04-2015 07:00 PM
  17. Willy Soughers's Avatar
    Aside from having this exact same issue with Lumia camera 5, I also have some issues with sound. I know this isn't the right thread but I feel it appropriate to aggregate all issues with this app. Have you guys experience lack of sound while recording? It only happens to me while recording in portrait mode and ONLY with the Lumia camera, through other apps including the Microsoft camera app, recording sound is fine in both landscape and portrait. But portrait recording in Lumia camera 5 gets no sound no matter how much I've fiddled with Dolby sound, resolutions, uninstall and reinstalls, etc. Anyone experiencing this?
    02-05-2015 01:23 PM
  18. Rick_Air's Avatar
    Just tried mine and the audio is fine in portrait mode, although why I would want to record video in portrait more I do not know.
    Willy Soughers likes this.
    02-06-2015 04:25 AM
  19. Roy Khoh's Avatar
    +1 for Rick's findings and comments.
    Keep in mind, we have already gone through the "reset" procedure, and all appears fine.

    You can try Microsoft Support.
    I suspect they'll stick with stock standard problem solving; reset or re-flash.

    Don't you hate it when you watch YouTube clips, or those that make it to TV and the sides are black-bordered or have that blurry filler? Just because the video was taken in portrait.
    Rick_Air likes this.
    02-06-2015 06:35 AM
  20. Mess096's Avatar
    I have intermittent working rotation. It will rotate for days and then just stops, unknown what initiates it. Restart does not fix the problem.
    Also the three buttons do not dim anymore; Back, Start, and Search.
    "Hey Cortana" does not work at all.
    03-04-2015 01:58 AM
  21. win_splash's Avatar
    Well, add me to the list of people experiencing the screen rotation problem. I didn't want to reset, but I guess its the best option. I really like the rich capture feature of Lumia camera.
    03-05-2015 07:51 AM
  22. anthonyng's Avatar
    I've been getting slow rotation most notably in lumia camera (lots of my photos are in the wrong orientation lately) Been ignoring it but now I'm starting to get notification issue in some apps.... guess I'm due for a full reset. It's too bad as I was hoping that we would be able to avoid this with windows phone.
    03-05-2015 08:05 AM
  23. Juliano Dorneles dos Santos's Avatar
    I think the rotation bug is related to Cortana. Here I have the bug just if I set region to United States. If I set region to Brazil (cortana is disabled, of course) the bug simply don't occur.
    03-06-2015 08:41 AM
  24. anon(5344685)'s Avatar
    Having the same issue as all of you, hope the fix is on the way as I really enjoy rich capture!
    03-12-2015 02:54 PM
  25. jonathanrn's Avatar
    I'm also suffering from this bug. I haven't found any new info to identify the true cause.
    03-12-2015 11:19 PM
51 123

Similar Threads

  1. Problem with Denim on Lumia 720
    By urosbmx in forum Nokia Lumia 720
    Replies: 9
    Last Post: 03-21-2015, 12:59 PM
  2. Replies: 7
    Last Post: 01-24-2015, 05:38 PM
  3. W10 January Tech Preview via Windows Update is too slow
    By iamakii in forum Windows 10 Insider Preview
    Replies: 2
    Last Post: 01-24-2015, 03:34 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD