10-19-2015 02:15 PM
97 1234
tools
  1. mortici's Avatar
    I went PFD to Denim, OTA. I've always had Brightness set to low/auto. I didn't notice anything after upgrading. I set it to high and saw the reddish tint within seconds. Switched back and it was fine.
    To have a relatively black background I have to set it to auto or low and the slider in settings has to be all the way tot he left, color profiles don't do anything. The hue is still there though, when on auto and it increases brightness its visible...

    Again its not a major deal breaker but what used to be a pretty clear black screen is now a hue of red/purple/brown...

    The additional question I have is if the ones that went 8.0 to Denim, is there anyway to flash back to 8.0....?
    02-13-2015 08:47 PM
  2. onlysublime's Avatar
    It's not just the blacks though... :(

    when I set colors to standard, they're really washed out compared to before. If I set to Vivid, it's really warm (reddish).
    02-13-2015 11:33 PM
  3. mortici's Avatar
    It's not just the blacks though... :(

    when I set colors to standard, they're really washed out compared to before. If I set to Vivid, it's really warm (reddish).
    I know what you mean, I guess that's a better way to describe it the colors are washed out across the device depending on the brightness. Its the whole screen hue that is messed up and its software related, since the boot screen until the Verizon logo is unaffected.

    My buddies phone which is 8.0 still has the crisp clear black and proper colors. I dunno I wonder if there is a way to roll back to 8.0 and then upgrade once more....
    02-14-2015 02:19 AM
  4. hawwie_4's Avatar
    My colors were fine after the update until I recently turned off my phone. When I turned it on the colors were all off. I especially notice the red near the edge of the screen when the brightness adjusts from ambient light to darkness. Other than that it isn't noticeable in daylight for me.
    02-14-2015 08:12 PM
  5. Neopassive's Avatar
    I am having this issue. It happened on both of my Lumia Icons after upgrading to Denim. Blacks are row red-ish, noticeable especially on high brightness. More annoyingly, all the colors are dull. I have used all the display options. There is definitely an issue with the color profile. It really makes the awesome display of the Icon look much worse than it had before.
    I have been in contact on Twitter to VZW and 'Lumia' but there is only so much that can do. I expect there will be a patch from Microsoft to fix it, but that is hoping it is not a firmware problem.
    02-14-2015 08:18 PM
  6. mortici's Avatar
    Considering the issue was resolved with an OS patch and update to display for the 930 (at least according to most users) we might have some hope yet. I just hope that Daniel can make a post on the front page about it to gather some attention maybe?
    02-14-2015 08:52 PM
  7. Lee B's Avatar
    I've looked for signs of this issue, and I can't find it on my Icon, which upgraded directly from 8.0 to Denim. On my start screen, the tile for the Uber app looks very black; the tile for the NY Times App is a slightly grayer black, but no sign of reddish brown, in bright light or dim.
    02-14-2015 11:48 PM
  8. onlysublime's Avatar
    I've looked for signs of this issue, and I can't find it on my Icon, which upgraded directly from 8.0 to Denim. On my start screen, the tile for the Uber app looks very black; the tile for the NY Times App is a slightly grayer black, but no sign of reddish brown, in bright light or dim.
    You only really can easily see it when you have the phone brightness set to high. If you want it to be blatantly noticeable, set brightness to high and then look at a black screen in the dark room (like at night with the lights out). Load up any app that has a black background. Or better yet, load an app. Then hit the back button to go back to the start screen. Heck, just sit in the dark and look at the start screen at the top of the phone (in the empty space between the time and notifications). Remember, the Icon used to have nearly pitch black with vivid colors.
    02-15-2015 04:50 AM
  9. mortici's Avatar
    You only really can easily see it when you have the phone brightness set to high. If you want it to be blatantly noticeable, set brightness to high and then look at a black screen in the dark room (like at night with the lights out). Load up any app that has a black background. Or better yet, load an app. Then hit the back button to go back to the start screen. Heck, just sit in the dark and look at the start screen at the top of the phone (in the empty space between the time and notifications). Remember, the Icon used to have nearly pitch black with vivid colors.
    Excactly on 8.0 it was flawless now there is something odd going on with the screen. Heck in low light cycling the brightness makes the problem apparent... Its just weird it happened after the update... And it sucks cause the rest of the phone is awesome now...
    02-15-2015 10:36 AM
  10. Creeto's Avatar
    I just bought my icon and am loving it. It's the perfect size. I cracked my 1520 and was fortunate to find the icon for the low of $125. I upgraded from 8.0 to denim have have this issue. My 1520 compared side to side has darker blacks since update to denim ! I was thinking of experimenting with windows 10 , as I have it on the 1520 but don't want to risk it on my daily driver. Anyone willing to? I just might have to and revert back if anything.I'm using icon on att was able to get mms , lte symbol but only 3mbps down 7 up ? I can deal with hsdpa + speeds til the next flagship.
    02-15-2015 11:02 AM
  11. mortici's Avatar
    I just bought my icon and am loving it. It's the perfect size. I cracked my 1520 and was fortunate to find the icon for the low of $125. I upgraded from 8.0 to denim have have this issue. My 1520 compared side to side has darker blacks since update to denim ! I was thinking of experimenting with windows 10 , as I have it on the 1520 but don't want to risk it on my daily driver. Anyone willing to? I just might have to and revert back if anything.I'm using icon on att was able to get mms , lte symbol but only 3mbps down 7 up ? I can deal with hsdpa + speeds til the next flagship.
    Well that sucks to hear. I guess 8.0 to 8.1 doesn't seem to be a solution.

    I take it others in here tried a hard reset/LSRT and the issue was still there?
    02-15-2015 11:56 AM
  12. garbagedrew's Avatar
    I have the same problem too with black not being black. On my Icon, I notice it under any lighting. Even in a well-lit room, the screen still doesn't look right. It is glaringly obvious in a dark room with the screen appearing much more red than black. After a few days with Denim, this is the only major issue I am having. My screen initially kept flashing and cutting out after the update but after a night and a couple resets, it quit doing that. Only the black color issue persists. I feel a little let down since I had to wait many months for this update. One would think that in that entire time Microsoft would have had every opportunity to fix every single bug/glitch in their update. Apparently the Icon really is the "black sheep" of the Lumia family with Microsoft not caring to fix a significant bug before the much anticipated release. No wonder Verizon pulled the phone. It's a shame because it could have been the carrier's best device to date had it been properly supported. That aside, I hope MS/Verizon release an update VERY soon to fix the color profiles on all affected Icons.
    02-15-2015 02:33 PM
  13. mortici's Avatar
    I have the same problem too with black not being black. On my Icon, I notice it under any lighting. Even in a well-lit room, the screen still doesn't look right. It is glaringly obvious in a dark room with the screen appearing much more red than black. After a few days with Denim, this is the only major issue I am having. My screen initially kept flashing and cutting out after the update but after a night and a couple resets, it quit doing that. Only the black color issue persists. I feel a little let down since I had to wait many months for this update. One would think that in that entire time Microsoft would have had every opportunity to fix every single bug/glitch in their update. Apparently the Icon really is the "black sheep" of the Lumia family with Microsoft not caring to fix a significant bug before the much anticipated release. No wonder Verizon pulled the phone. It's a shame because it could have been the carrier's best device to date had it been properly supported. That aside, I hope MS/Verizon release an update VERY soon to fix the color profiles on all affected Icons.
    At this point we can only hope and wait. Sadly I don't recall anyone having this issue with PfD which the OS version of Denim is exactly the same as PfD was (build date 1/9/2015) so it has to be something in the firmware side of the update that bugged it... Or its something else in the software side with this particular build :(
    02-16-2015 11:56 AM
  14. AlastorX50's Avatar
    To be more clear to those that are having the issue here:

    Were you ON 8.0 when you updated to Denim, OTA or LSRT

    OR

    Were you on PfD 8.1 and updated OTA or LSRT to Denim?



    I was on PfD 8.1 and updated to Denim OTA and I am guessing Dreamspell was also on PfD 8.1 and updated via LSRT and also has the issue.

    I am wondering if those that were on 8.0 and did the OTA or LSRT update to Denim have the issue?

    I was on 8.1.1 PfD and flashed using LSRT.
    02-16-2015 03:47 PM
  15. Existence_Inc's Avatar
    I, too, have this issue. I did a clean install via LSRT and my blacks are definitely reddish brown, and I can see it on the lowest brightness setting (I use black backgrounds as a form of battery saver). I can also say that mine isn't uniform, but it fades from true black at the top of the screen to reddish black on the bottom of the screen (portrait). I hope that MS takes notice and pushes out the 930 updates so we can get this resolved quickly and quietly.

    ~Ex
    02-16-2015 03:56 PM
  16. garbagedrew's Avatar
    I was on PfD 8.1 and I updated to Denim OTA and am still having the issue.
    02-16-2015 06:20 PM
  17. chris7191's Avatar
    Don't worry, it will be like this forever until maybe the Windows 10 preview. It took MS and Verizon almost a whole year to release a buggy update which broke as many things as it fixed.
    02-16-2015 10:46 PM
  18. Creeto's Avatar
    HeHered/
    I just bought my icon and am loving it. It's the perfect size. I cracked my 1520 and was fortunate to find the icon for the low of $125. I upgraded from 8.0 to denim have have this issue. My 1520 compared side to side has darker blacks since update to denim ! I was thinking of experimenting with windows 10 , as I have it on the 1520 but don't want to risk it on my daily driver. Anyone willing to? I just might have to and revert back if anything.I'm using icon on att was able to get mms , lte symbol but only 3mbps down 7 up ? I can deal with hsdpa + speeds til the next flagship.
    So I took the plunge and downloaded WP10. Black's much better. I see a very little redbrown bc I'm looking for it in a pitch black room and compare it to the boot up screen which is blacker however its not nearly as bad as denim. For some reason when i installed the wp10 it's I received a notification for welcome to cyan. So it has to be the denim update causing this issue. Hope this helps
    02-17-2015 08:15 AM
  19. DavidinCT's Avatar
    Noted this myself last night, in a total dark room, turned on the screen to set my alarm. Normally (Pre-Denim), the screen was so black, I could not even tell it was a screen (only see the ICONS on the screen), now I can see the slight red tint to it...I can say I didn't notice it till last night (as I use Cortana to set my alarm every day, because I am too lasy 1/2 the time)...and I don't see it/hard to see in a bright room.

    I don't use Auto on my brightness I set it to medium and leave it there, I'll deal with the minor battery hit to always have the same amount of brightness and color...(as the screen gets dimmer, it loses it's color).

    Is there a tweak to get this back to Pre-Denim level?

    and I did not upgrade to Denim, I did a full hard reset, reflash and didn't restore a backup...
    02-17-2015 08:43 AM
  20. Dreamspell's Avatar
    I have tried all kinds of fixes recommended to me by the Lumia Help team and none of them worked. They have notified the concerned team so I hope to see a display/firmware update to fix it soon.
    02-17-2015 09:57 AM
  21. mortici's Avatar
    I have tried all kinds of fixes recommended to me by the Lumia Help team and none of them worked. They have notified the concerned team so I hope to see a display/firmware update to fix it soon.
    Is there anyway to get all the people here added to the list of people that have the issue?
    02-17-2015 10:20 AM
  22. Dreamspell's Avatar
    Is there anyway to get all the people here added to the list of people that have the issue?
    I'll link them to this thread. Though I believe that all Icons are suffering from this issue, it's just that most people haven't noticed it yet.
    jrdatrackstar1223 likes this.
    02-17-2015 10:22 AM
  23. jrdatrackstar1223's Avatar
    I noticed this too. Didn't at first (dunno if I paid attention "correctly"), but I flashed my Icon with the software tool for Denim to hopefully help with phantom touches/unresponsive touch caused when the phone gets hot (it didn't work). I just sent my Icon to Microsoft for warranty repair.
    02-17-2015 12:31 PM
  24. supraska's Avatar
    My Icon have this problem too, I hope Microsoft is going to fix this soon.
    02-17-2015 01:07 PM
  25. spcdog's Avatar
    Though I believe that all Icons are suffering from this issue, it's just that most people haven't noticed it yet.
    No, I don't think so. I've been running with Denim since the day it was released, and my display was working exactly as before, no reddish tint at all. Then today I was looking around in settings, and saw the device hub CPL. I had never opened that before, so I tapped it to see what was in there. It popped up a message saying that my phone would reboot to finish installing the app, and then rebooted a couple seconds later on its own. When it finished booting, I immediately noticed this horrible gradient red tint, just like people have pictured here. And all the colors are super washed out now, no matter what I tweak in the display settings.

    I also noticed that the boot logos are out of order. Normally it would show the Nokia logo, then the Verizon logo, then the blue Windows logo, then the lock screen. Now the Verizon and Windows logos have switched order. I think this might be part of the problem since the Verizon logo is drawn by the bootloader -- maybe it's screwing up some settings in the panel driver by drawing after the OS's display stack is up?

    I really hope this gets fixed soon. The display on the Icon has just been a dismal series of disappointments, and now it's bordering on being a joke in bad taste. I'd throw this thing in the trash without a second thought if there were another halfway decent flagship on Verizon. I love Windows Phone, but the Icon has really plumbed the limits of my patience. :(
    02-17-2015 01:53 PM
97 1234

Similar Threads

  1. Denim & the App Store...A WARNING
    By peestandingup in forum Nokia Lumia Icon
    Replies: 6
    Last Post: 02-13-2015, 11:52 AM
  2. Media issues after Denim/8.1 update
    By goofysam in forum Nokia Lumia Icon
    Replies: 3
    Last Post: 02-13-2015, 10:57 AM
  3. How do I get the original voice of Cortana back on my Lumia 925?
    By WPCentral Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 02-12-2015, 10:48 AM
  4. Viber not showing notifications on my lumia
    By cherryME in forum Windows Apps
    Replies: 0
    Last Post: 02-12-2015, 05:48 AM
  5. When can I expect the Denim update for my Lumia 930 in India?
    By LAKSHMI NARAYAN in forum Nokia Lumia 930
    Replies: 1
    Last Post: 02-12-2015, 02:22 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD