The Windows 10 April 2018 update has arrived! Get the new Dell XPS 15, starting at $999.99
10-19-2015 02:15 PM
97 1234
tools
  1. spcdog's Avatar
    And just to be 100% transparent, so people don't think this is some kind of baseless rant:

    The display on the Icon has just been a dismal series of disappointments...
    Set your brightness to low/auto, go to a dark room, and then go here in the browser (sorry for the lack of a proper link -- stupid spam filter):

    www {dot} lagom {dot} nl {slash} lcd-test {slash} contrast.php

    Now pan up and down on the webpage, and watch the left end of the green gradient (and by extension the green pixels' effect on the cyan, yellow, and white gradients). The Icon's panel has a serious deficiency where the pixel "on" time for green pixels at low intensity is ridiculously long. I'd estimate somewhere on the order of 200-250ms. So if you ever wondered why there's purplish ghosting around things when you pan at low screen brightness, that's why. :(
    Last edited by spcdog; 02-17-2015 at 02:44 PM.
    Games Goblin likes this.
    02-17-2015 02:27 PM
  2. supraska's Avatar
    No, I don't think so. I've been running with Denim since the day it was released, and my display was working exactly as before, no reddish tint at all. Then today I was looking around in settings, and saw the device hub CPL. I had never opened that before, so I tapped it to see what was in there. It popped up a message saying that my phone would reboot to finish installing the app, and then rebooted a couple seconds later on its own. When it finished booting, I immediately noticed this horrible gradient red tint, just like people have pictured here. And all the colors are super washed out now, no matter what I tweak in the display settings.
    This doesn't make sense to me, but since I never opened device hub on Denim I'll gave it a try. The device requested restart and after restart everything is same, the black is good only at boot screen. Since the "red tint" was on my phone before opening an app I really think that you didn't notice it before.
    02-17-2015 03:51 PM
  3. mortici's Avatar
    This doesn't make sense to me, but since I never opened device hub on Denim I'll gave it a try. The device requested restart and after restart everything is same, the black is good only at boot screen. Since the "red tint" was on my phone before opening an app I really think that you didn't notice it before.
    I just find it strange that everything was OK as far as blacks are concerned on 8.0. As I said my friend has a Icon still on 8.0 and his screen operates just fine, mine (denim) has the hue :(

    I will try to take a side by side picture... I think even on PfD it was fine, not until Denim did it get this bad...
    02-17-2015 10:13 PM
  4. supraska's Avatar
    It's nothing hardware related, it's just firmware problem. I've flashed the phone with 1028.3566.1417.10241 (Black) firmware and blacks was brilliant, on start screen, menus and apps. I'm now back to Denim because faster responding camera and 4k videos, and a purple tint is back. Too bad that Microsoft didn't noticed this before releasing it. It's hard to get update now, I think Microsoft is done with us Icon users.
    02-18-2015 12:26 PM
  5. mortici's Avatar
    It's nothing hardware related, it's just firmware problem. I've flashed the phone with 1028.3566.1417.10241 (Black) firmware and blacks was brilliant, on start screen, menus and apps. I'm now back to Denim because faster responding camera and 4k videos, and a purple tint is back. Too bad that Microsoft didn't noticed this before releasing it. It's hard to get update now, I think Microsoft is done with us Icon users.
    How did you flash back to black?
    02-18-2015 09:49 PM
  6. wpn00b's Avatar
    Wow. I really hope that Microsoft gets this new OS right. They need to have a strong point and it was imaging by Nokia and now this is getting borked also.

    I was hoping they would position themselves as the professionals phone whether it's Office suite, PhotoShop, photography, and Windows integration and audio.

    I'm going to search uservoice fervently for anything related to this and if anyone wants to link me to where to submit/add to this issue I'll contact them about this also. I'm on my phone so I didn't click through any links just yet.
    02-18-2015 10:31 PM
  7. dirtyvu's Avatar
    My guess is that the color profile for another Lumia is being loaded. Firmware is very hardware specific. If it's loading the 830 firmware for example which doesn't have the clear black AMOLED, the color profile will be wrong.
    02-19-2015 01:10 AM
  8. supraska's Avatar
    How did you flash back to black?
    With Nokia software updater for retail v 4.1.0.
    02-19-2015 06:23 AM
  9. spicypadthai's Avatar
    With Nokia software updater for retail v 4.1.0.
    In case anyone is looking for it, here's a link where you can download it. Looks like it's still available.
    02-20-2015 01:52 PM
  10. dirtyvu's Avatar
    Wow. People want to go back to Black because of a cosmetic issue? O_o. Denim brings so much otherwise.
    02-22-2015 11:42 AM
  11. mortici's Avatar
    Wow. People want to go back to Black because of a cosmetic issue? O_o. Denim brings so much otherwise.
    For testing purposes really.
    02-22-2015 06:53 PM
  12. Dreamspell's Avatar
    They are still aware of this issue and are working on it. They tweeted me today out of nowhere to remind me. Nice of them to keep me updated.


    https://twitter.com/LumiaHelp/status/569985667985321985
    02-23-2015 05:40 PM
  13. mortici's Avatar
    Well that's awesome to hear. Keep us posted.
    03-03-2015 09:32 AM
  14. Dreamspell's Avatar
    They did another follow-up last night, asking me for some screenshots of my settings and a video of the issue -

    I'm wondering if they haven't been able to replicate the issue themselves...
    03-03-2015 04:43 PM
  15. Robinsonmac's Avatar
    I have a replacement icon I got a couple months ago and it has the red tint on the to half of the screen issue. I knew it's there but it's not bad enough like some I've seen for me to send it back to get replacement icon. #4
    03-03-2015 08:44 PM
  16. Kasey Pierce's Avatar
    They did another follow-up last night, asking me for some screenshots of my settings and a video of the issue -

    I'm wondering if they haven't been able to replicate the issue themselves...
    What I've found out is when the phone boots up, the "Nokia" logo is on a jet black background, but when you turn the phone off, the "Goodbye" screen is the tinted black. Try i! That shows me that it's firmware because the Nokia is there from Hardware.
    03-04-2015 11:47 PM
  17. Dreamspell's Avatar
    As of March 19th:


    https://twitter.com/LumiaHelp/status/578602665979998208

    Seems like it should have been a simple fix but I guess not.
    18-24-61-b-17-17-4 likes this.
    03-21-2015 05:15 PM
  18. txaggie2016's Avatar
    Just add me to the list -- bought a used Icon when I busted my 928. Had to reset it when I got it using LSRT to Denim and all that. I've had the tint issue since day 1 -- everything exactly as y'all have described it. I'll be following this thread and will post if I discover anything on my own.
    03-22-2015 01:59 PM
  19. th34monk3ys's Avatar
    My 1520 doesn't have this issue!
    03-22-2015 02:03 PM
  20. Existence_Inc's Avatar
    My 1520 doesn't have this issue!
    Probably because this only impacts certain AMOLED configurations (930/Icon). The 1520 is LCD.

    ~Ex
    03-26-2015 11:59 AM
  21. heywhitmarsh's Avatar
    I have the same issue with mine.
    I'm debating on whether or not I want to wait 3 weeks to send it back to Microsoft.
    03-26-2015 02:05 PM
  22. Existence_Inc's Avatar
    I have the same issue with mine.
    I'm debating on whether or not I want to wait 3 weeks to send it back to Microsoft.
    Since it is a firmware related issue, not a hardware defect, sending it to MS probably won't change anything. Welcome to try and let us know how it goes though.

    ~Ex
    03-27-2015 12:45 PM
  23. heywhitmarsh's Avatar
    While the red tint is not a hardware issue, there is a pretty severe gradient across my screen that looks to be a hardware issue and was present before I updated it to denim. Gray looks gray on the top half of the screen and purple on the bottom half.
    03-27-2015 03:10 PM
  24. merlot2k1's Avatar
    I've got the red tint as well. I only notice it in a dark room with an all black screen.
    03-28-2015 07:30 AM
  25. 18-24-61-b-17-17-4's Avatar
    As of March 19th:

    *snip*

    Seems like it should have been a simple fix but I guess not.

    Thanks for keeping after them with this. The display is a pile of trash after the Denim update. The colors used to be so vivd and amazing before the update but now all I have are washed out colors and redish blacks. I've been waiting for a fix on this since the day the Denim update dropped.
    Last edited by 18-24-61-b-17-17-4; 04-05-2015 at 06:24 PM. Reason: Forgot to add the post that I meant to quote
    04-05-2015 06:22 PM
97 1234

Similar Threads

  1. Denim & the App Store...A WARNING
    By peestandingup in forum Nokia Lumia Icon
    Replies: 6
    Last Post: 02-13-2015, 11:52 AM
  2. Media issues after Denim/8.1 update
    By goofysam in forum Nokia Lumia Icon
    Replies: 3
    Last Post: 02-13-2015, 10:57 AM
  3. How do I get the original voice of Cortana back on my Lumia 925?
    By WPCentral Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 02-12-2015, 10:48 AM
  4. Viber not showing notifications on my lumia
    By cherryME in forum Windows Apps
    Replies: 0
    Last Post: 02-12-2015, 05:48 AM
  5. When can I expect the Denim update for my Lumia 930 in India?
    By LAKSHMI NARAYAN in forum Nokia Lumia 930
    Replies: 1
    Last Post: 02-12-2015, 02:22 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD