12-12-2016 11:57 PM
1,191 12345 ...
tools
  1. shawnmos's Avatar
    I have been testing the older builds on my old 928 and they were nowhere near ready for daily use. This latest build seemed like the first that might be ready so I installed build 10149 on my Lumia Icon this weekend. I actually like it a lot and performs well with no major bugs unlike the last build. However, what may make me go back to 8.1 is the battery usage.

    I unplugged it at 8am this morning and by 12:30 it was completely dead. I used a bit to do some texting, but that's about it. I think I will have no choice but put 8.1 back if I can't get the battery to last a day. I've noticed it also charges slowly. I think this is due to something using a large amount of power.

    Observations:
    - Fast compared to previous builds. Animations seem mostly fluid and very little lag. Still slightly slower than 8.1 but not enough to be annoying.

    - The new universal apps are coming along and seem usable now. I remember with previous builds I was not getting e-mail notifications but that seems to be fixed. There are some scaling issues with certain e-mails (and occasionally with webpages on Edge too) but mostly not a big deal. The only thing I wish they'd bring back is the ability to have separate tiles for different e-mail accounts.

    - MMS is working for me, but I am using a T-Mobile SIM and I did the workaround to get it originally working. Seems like the settings carried over during the upgrade. Still cannot access MMS APN settings.

    - SMS over T-Mobile's 3G network still not working

    - I have a Fitbit and originally could not get it working. Tried uninstalling/reinstalling the app but still did not work. Was almost a deal breaker but then I discovered a workaround. If I go into bluetooth settings and manually tell it to connect to the Fitbit, I can then go into the app and press sync and it works.

    - All of my other apps work fine and seemed to migrate over from 8.1 just fine.

    - Migration of other setting seemed a bit wonky but I was able to get everything working. There are all new sounds so my ring tone didn't migrate. Instead it left me with no ring tone until I changed it to something else. Missed a call before I figured it out. My alarm went off twice this morning, with my old alarm sound simultaneously with the new sound.I also had to press dismiss twice. I deleted and readded my alarm so we'll see if that fixed it.

    - The new store app is still buggy. Having issues getting apps to install from it, but the old store app is still working.

    Really all of the bugs I've encountered so far are minor and the OS works pretty well. I am enjoying the all the updates and the ability to search settings. I just want to figure out the battery use issue. The battery safer has no idea what's using the battery. It is telling me the display used over 80% of the battery but that just can't be right. I have my fitbit autosync to off but I might try turning bluetooth off completely.
    06-29-2015 12:09 PM
  2. DavidinCT's Avatar
    Just read through this whole thread - was wanting to try it out on my Icon, sounds like its soooooo close. Ill wait till the next release probably, I use MMS too much to not be able to use it. Also concerned with the battery drain, and such. I use W10 on my Dell Venue 8 Pro, and some of the older builds were so frustrating, I am finally happy with 10136, and am looking forward to getting W10 on my Icon.
    Yea, no question it's close. With the bugs, it seems much better than past versions. Very stable and for the most part everything ran pretty good.

    The SMS / Picture messaging not getting ANYTHING when someone would send them to me was the deal killer, If someone figures that one out on Verizon, I would reinstall it, it was that good over all...

    Now that I am back on 8.1, I miss a few features from Windows 10, namely the Email and calendar apps, as they are both WORLDS better than 8.1....
    Greg Hutchison likes this.
    06-29-2015 12:32 PM
  3. shawnmos's Avatar
    Well I wrote a long reply but apparently it did not go through.

    So here is my phone running 10:
    wp_ss_20150629_0002.jpg
    bulls96 and Indistinguishable like this.
    06-29-2015 12:49 PM
  4. Indistinguishable's Avatar
    Well I wrote a long reply but apparently it did not go through.

    So here is my phone running 10:
    Click image for larger version. 

Name:	wp_ss_20150629_0002.jpg 
Views:	32 
Size:	117.2 KB 
ID:	107385
    Beautiful. Now I'm super excited.
    06-29-2015 08:21 PM
  5. GreenScrew's Avatar
    However, the biggest things I am missing is OneNote. I can't find it anywhere in the store and it didn't show up in my Apps list. I also can't access it through OneDrive. I'm sure it's painfully obvious where it is but any help is appreciated.
    This is just odd, because I have the OneNote preview installed and working, but now I can't find it in the Store myself. I have to say, it is a huge improvement on the phone! If I could just remember how I installed it... or maybe it was in the store and has been since removed?
    06-30-2015 08:49 AM
  6. Zippier's Avatar
    This is just odd, because I have the OneNote preview installed and working, but now I can't find it in the Store myself. I have to say, it is a huge improvement on the phone! If I could just remember how I installed it... or maybe it was in the store and has been since removed?
    I found it in the Beta version of the store.
    06-30-2015 09:48 AM
  7. odin09's Avatar
    I had tried an earlier build and it was unusable, I had to go back to 8.1. Yesterday I tried to download the newest version of Windows 10 and it froze my screen and made it completely unresponsive. I tried soft reset but nothing at all would work. I reverted back to 8 again but Microsoft authentication would not work for my backup and I am going to have to start from scratch again! I may try a hard reset again and try to load my backup but I am lacking in faith right now. I will definitely not be trying this again and will wait for the preview for developers release.
    06-30-2015 10:01 AM
  8. shawnmos's Avatar
    Update on battery issue:

    As of 12:30PM today I have 68% battery left, in comparison to yesterday where the phone was completely dead by this time. Its usage has been about the same as yesterday.

    I definitely think it's an app or some system process that's hanging and eating up the battery. The phone gets hot so it must be using 100% CPU. After I charged it yesterday it was fine for most of the rest of the day but by 7PM it started getting hot again and the battery started draining fast. This time I powered off and back on again and the phone cooled off.

    So it appears that a reboot fixes the issue, at least temporarily. Wish I could figure out what's causing it.
    06-30-2015 11:39 AM
  9. sguy156's Avatar
    I am having the same battery drain issue ,my phone 1520 is dead after 3 hours with low usage
    06-30-2015 11:49 AM
  10. LiquidLearner's Avatar
    After a couple days and deciding I was okay with MMS not working as I can share stuff using OneDrive instead for now, SMS has stopped working altogether. My troubleshooting has gone like this...

    - Tried fixing MMS, hard reset phone. Couldn't stop old texts from restoring so MMS stayed broken
    - Yesterday morning I tried sending a normal text and phone crashed
    - After the crash I tried sending a text again and plain SMS failed with a really odd popup error.
    - Eventually error went away but no one was responding. It would randomly send numerous copies of text messages and I'd very rarely receive one.
    - Hard reset again with the intention of not setting up my MS account and testing first without any config
    - Hard reset got stuck in a setup loop and would never boot
    - Fought like hell with the phone to get it to restore to Windows 8.1
    - Got it restored, text messaging worked
    - Disabled SMS backup/restore on Windows 8.1
    - Upgraded to Windows 10 10149 again (I'm stubborn)
    - Some random issues so I hard reset again
    - Booted without adding MS account, was able to send a couple texts
    - Added MS account, texts not working again.
    - Rebooting the phone causes it to send 4 copies of any texts that weren't sent to the user
    - Incoming texts almost never show up, and when they do I'm not sure why
    - MMS still not working, I suppose that's a given at this point.

    Well, I'm done troubleshooting this build. I can live without MMS, even if it kind of sucks. SMS is too critical though.
    07-01-2015 08:05 AM
  11. Ultimate Insider's Avatar
    After a couple days and deciding I was okay with MMS not working as I can share stuff using OneDrive instead for now, SMS has stopped working altogether. My troubleshooting has gone like this...

    - Tried fixing MMS, hard reset phone. Couldn't stop old texts from restoring so MMS stayed broken
    - Yesterday morning I tried sending a normal text and phone crashed
    - After the crash I tried sending a text again and plain SMS failed with a really odd popup error.
    - Eventually error went away but no one was responding. It would randomly send numerous copies of text messages and I'd very rarely receive one.
    - Hard reset again with the intention of not setting up my MS account and testing first without any config
    - Hard reset got stuck in a setup loop and would never boot
    - Fought like hell with the phone to get it to restore to Windows 8.1
    - Got it restored, text messaging worked
    - Disabled SMS backup/restore on Windows 8.1
    - Upgraded to Windows 10 10149 again (I'm stubborn)
    - Some random issues so I hard reset again
    - Booted without adding MS account, was able to send a couple texts
    - Added MS account, texts not working again.
    - Rebooting the phone causes it to send 4 copies of any texts that weren't sent to the user
    - Incoming texts almost never show up, and when they do I'm not sure why
    - MMS still not working, I suppose that's a given at this point.

    Well, I'm done troubleshooting this build. I can live without MMS, even if it kind of sucks. SMS is too critical though.
    pls send all these feedbacks to MS.
    07-02-2015 10:09 AM
  12. jacob103's Avatar
    Well mine has officially died. I used the newest build and while I was doing a hard reset the battery drained so fast (Even though it was plugged into computer) that it died and now its in a update loop... And it won't even connect to the Windows Phone recovery tool.
    07-02-2015 07:27 PM
  13. bbradford83's Avatar
    Try a soft reset while it is plugged in to the PC. That worked for my 822 when it ws caught in the updated/frowny face loop.
    07-02-2015 07:33 PM
  14. Ivaylo Badinov's Avatar
    Before deciding to roll back to 8.1, first do a clean install via "hard reset" (Settings/About/Factory defaults). It will conciderably improve your experience. The latest build at this time 10136 is quite stable for all the basic tasks. It has some bugs with the Store (beta) /thus use the old Store/, Edge sometimes has problems (i.e. mobile facebook - use desktop version) and the white theme is buggy, but all the rest is working fine. Nokia apps should be installed via SysAppPusher (because of the Store problems). Also you could see some UI bugs but nothing major.
    07-03-2015 03:15 AM
  15. GreenScrew's Avatar
    Anyone figure out a fix for the MMS issue?
    Last edited by GreenScrew; 07-05-2015 at 08:04 AM.
    07-04-2015 12:16 PM
  16. DavidinCT's Avatar
    Anyone figure out a fix for the MMS issue?
    Agreed, if I could get MMS working on Verizon, I would re-install it... I loved it but, with out MMS it's no question a deal killer for it :(
    07-05-2015 04:36 PM
  17. mtalinm's Avatar
    agreed, this is a good build. I put it on my daily driverand alanning to leave it there. it did freeze ouple of times, and ther few sloppy things, but for the most it is ready to go.
    07-05-2015 06:36 PM
  18. LiquidLearner's Avatar
    Oh, I definitely sent the same feedback to MS. I love the build for the most part. It finally felt like an OS I'd want to use. Which is a very big plus.
    07-06-2015 01:59 PM
  19. GreenScrew's Avatar
    Quick update - based on feedback from a forum post at MS, last night I used the recovery tool to go back to 8.1. Verified MMS is working, and naturally it is. I didn't do any restore from backup, just installed the Insider app and updated to 149 build. Walla, MMS is still working. It does in fact suggest that doing a reset after the update breaks the MMS functionality. I've got quite a few apps to install and start screen/personalization to do, but it looks like I'll be in pretty good shape with this build now that I've got MMS working again.
    07-07-2015 06:34 AM
  20. bulls96's Avatar
    Quick update - based on feedback from a forum post at MS, last night I used the recovery tool to go back to 8.1. Verified MMS is working, and naturally it is. I didn't do any restore from backup, just installed the Insider app and updated to 149 build. Walla, MMS is still working. It does in fact suggest that doing a reset after the update breaks the MMS functionality. I've got quite a few apps to install and start screen/personalization to do, but it looks like I'll be in pretty good shape with this build now that I've got MMS working again.
    awesome news!
    07-07-2015 06:40 AM
  21. mtalinm's Avatar
    I think I'm reverting after a few days. no missed/dialed call list is an unacceptable oversight even for an early build. also, can't seem to share photos but that's minor. and I have the overheating/battery-drain issues others do.

    lastly, annoying that I can't pin different mailboxes to Start. it says you can, but the icons just bring up whichever mailbox you were looking at last time.
    07-07-2015 11:57 AM
  22. Jacob2783's Avatar
    Just installed Windows 10 Mobile build 10149 (Slow) and its actually almost running perfectly on my Lumia Icon. This build could be used daily with not many problems...
    07-07-2015 05:50 PM
  23. kwright62's Avatar
    I'm ready to put the preview on but if MMS is not running then it's a no go. Glad to hear about all the progress and see the new screens.
    07-08-2015 08:09 AM
  24. mtalinm's Avatar
    I've sent pictures and group texts, so it's not totally broken. have not tried receiving pictures though.
    07-08-2015 08:52 AM
  25. bulls96's Avatar
    Does the new build show up on the Icon?
    07-10-2015 03:40 PM
1,191 12345 ...

Similar Threads

  1. For those with sound blaster cards
    By Asskickulater in forum Windows 10 Insider Preview
    Replies: 2
    Last Post: 06-20-2015, 10:19 AM
  2. W10 for phone comes for PFD or only in Insider preview?
    By Karthik Sampath in forum Ask a Question
    Replies: 5
    Last Post: 05-30-2015, 04:16 AM
  3. my lumia 720 is not charging
    By WPCentral Question in forum Ask a Question
    Replies: 2
    Last Post: 05-30-2015, 02:45 AM
  4. Why isn't my Lumia 930 charging above 98?
    By deepak12345 in forum Windows Phone 8.1
    Replies: 1
    Last Post: 05-30-2015, 01:42 AM
  5. Replies: 1
    Last Post: 05-30-2015, 01:04 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD