02-17-2015 09:13 AM
29 12
tools
  1. DreadVenom's Avatar
    Hi All, just wondering if anyone else has noticed a popping sound when you press the skip forward key while watching videos in IE11. Since I updated my 1020,I have noticed this. It doesn't happen all the time and not for every video.

    Apologies if there is already a post regarding this.
    04-18-2014 03:54 AM
  2. LTTG's Avatar
    Yes, I have noticed that on my 720 too, it's not too annoying but it should be fixed, because people who come from Android or iOS will think that their phone 📞 is broken...
    04-18-2014 03:58 AM
  3. Rick_Air's Avatar
    I've noticed the same when skipping forward while using Metrotube too. It still happens when the Media + Apps volume is muted as well. (Lumia 925)
    LTTG and ks_yeoh like this.
    04-18-2014 04:12 AM
  4. anon(5969054)'s Avatar
    Yes extremely annoying and probably bad for my speakers.
    04-18-2014 04:20 AM
  5. anon(5969054)'s Avatar
    Also happens in mytube when going to locksscreen and the sound has to resume.
    04-18-2014 04:28 AM
  6. DreadVenom's Avatar
    Hmm, at least I'm not going crazy.i thought I was the only one as no over else mentioned it in the forum. I wonder what the cause could be? Did the audio API change? Or is it because scrubbing is now supported but apps don't know to handle it yet?
    04-18-2014 08:22 AM
  7. ks_yeoh's Avatar
    Mine too makes that popping sound when skip forward music player and metrotube. I taught Nokia Care did something to speaker since my phone just returned from service. Now, I can breath a bit.
    05-01-2014 09:43 PM
  8. amd lover's Avatar
    Yes it happens on my Lumia 822. Very annoying. The volume can be all the way down and it will still happen.
    05-24-2014 03:36 AM
  9. amd lover's Avatar
    Hmm, at least I'm not going crazy.i thought I was the only one as no over else mentioned it in the forum. I wonder what the cause could be? Did the audio API change? Or is it because scrubbing is now supported but apps don't know to handle it yet?

    No my Lumia 822 does it with HTML videos however when it comes across a newer HTML 5 video that IE 11 is optimized for it doesnt make any noises.
    05-24-2014 03:37 AM
  10. Xonovor's Avatar
    Happens on my 920 too, even with hard reset and no backup restore
    05-24-2014 04:34 AM
  11. byobg's Avatar
    Yeah, that's weird - especially since it seems completely unrelated to any volume settings (i.e., it still happens when both volume sliders are set to zero, and the "pop" doesn't get louder when you increase the volume.)

    Another obvious thing I was surprised to not see fixed in the DP update (the other obvious thing was the noise between audio tracks in every music app).
    luismfarelo likes this.
    05-27-2014 09:06 AM
  12. nikhilr51's Avatar
    Interesting thing to note, in moliplayer the pops are abundant when seeking through a video, HOWEVER if you swap from Hardware acceleration to Software acceleration, the pops vanish!

    I'm not sure what to make of that.
    05-27-2014 09:15 AM
  13. xrs22's Avatar
    Same here on my 928 before my hard reset. Haven't checked after the reset though.
    05-27-2014 11:43 AM
  14. Rob Bushell's Avatar
    yep, lumia 920 dev. preview latest update (8.1) still has this issue.

    every time you skip forward in video, even in all video playing apps (that I have tried, get.them.all - khan academy) there is a nasty snap/pop through phone speakers even with volume at 0 the click is there, each skip..
    but when I am connected with bluetooth head phones (nokia bh-505, and sonixx) it does not happen. not tried the wired headphones yet.

    I'm worried that it will damage the speakers.
    its a very harsh thing for such small drivers.
    05-27-2014 07:41 PM
  15. byobg's Avatar
    yep, lumia 920 dev. preview latest update (8.1) still has this issue.

    every time you skip forward in video, even in all video playing apps (that I have tried, get.them.all - khan academy) there is a nasty snap/pop through phone speakers even with volume at 0 the click is there, each skip..
    but when I am connected with bluetooth head phones (nokia bh-505, and sonixx) it does not happen. not tried the wired headphones yet.

    I'm worried that it will damage the speakers.
    its a very harsh thing for such small drivers.

    Yeah - it's surprisingly loud - it almost sounds like a mechanical noise (though I know there are no moving parts in my phone big enough to make that much noise :-))
    05-28-2014 06:23 AM
  16. dKp1977's Avatar
    Funny thing is it even appears when you've turned off sound completely.
    05-28-2014 07:07 AM
  17. Titanicology's Avatar
    I also have this problem on my 1520!
    05-28-2014 07:17 AM
  18. DaveGx's Avatar
    There is definitely some media element/audio issues with WP 8.1. I have a notification sounds download app that adds a slight sound to the end of each sound when playing them within the app. The odd thing is if you save the sound as a ringtone/notification tone the odd sound is gone.

    I had at least one user tell me the problem doesn't occur when using WP 8, so it seems to be a definite 8.1 issue.

    http://www.windowsphone.com/en-us/st...3-9f9f602e8f77
    05-28-2014 07:23 AM
  19. xrs22's Avatar
    At least it narrows it down a little better.
    05-29-2014 03:30 PM
  20. antu21's Avatar
    and i thought i was the only one hearing that annoying sound while forwarding :D
    06-03-2014 04:30 AM
  21. James Thacker's Avatar
    It happens with my Lumia 521 on WP8 every time I am streaming something. When it is a file downloaded onto the phone the pop sound doesn't happen. It only happens when streaming music/video.
    rotkod likes this.
    06-24-2014 07:10 PM
  22. James Thacker's Avatar
    Coming from both iOS and Android this is just one more little problem with the WP platform. I see so much potential with it, and actually prefer the tiles to what Android and iOS have, but it just seems Microsoft is moving way too slow in both fixing bugs and catching up feature wise. 8.1 seems like a great update however they need to be releasing these much faster than they currently are.
    luismfarelo likes this.
    06-24-2014 07:13 PM
  23. rotkod's Avatar

    Something like this?!
    prebuss likes this.
    07-20-2014 03:23 AM
  24. prebuss's Avatar
    Hey guys, just posted that to MS community regarding this matter, if you have the same problem, please click on
    'Had this question
    Me Too'

    Link: Minor issue with audio/video fast forward/backward popping - Microsoft Community

    Let MS hear our voice! Thanks!
    08-29-2014 06:02 PM
  25. byobg's Avatar
    Hey guys, just posted that to MS community regarding this matter, if you have the same problem, please click on
    'Had this question
    Me Too'

    Link: Minor issue with audio/video fast forward/backward popping - Microsoft Community

    Let MS hear our voice! Thanks!

    They have to know already - anybody who's touched fast-forward on a streaming video has heard this pop (as others have said, even with the volume at zero). This isn't some obscure combination of use cases that it was possible to overlook - it's just a big fat bug.


    The Youtube clip that @rotkod posted claims that this happens on a Lumia 925 w/ Cyan - which would suggest that it's not just a Developers' Preview issue, which would be sad. Can anyone confirm that?
    09-02-2014 08:23 AM
29 12

Similar Threads

  1. Audio issues with 8.1
    By Devmer11 in forum Other Operating Systems
    Replies: 8
    Last Post: 09-17-2014, 06:12 AM
  2. why windows 8.1 not installed in my lumia 520?
    By hardikptl in forum Other Operating Systems
    Replies: 13
    Last Post: 08-16-2014, 07:31 AM
  3. listen to music option not coming in cortana??
    By psgenious in forum Windows 10
    Replies: 5
    Last Post: 04-18-2014, 04:50 PM
  4. IE11 crashing on Lumia 920.
    By pantsaregood in forum Other Operating Systems
    Replies: 1
    Last Post: 04-18-2014, 09:47 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD