08-15-2014 01:34 PM
26 12
tools
  1. DynaDog's Avatar
    My 1520 is on Developer Preview 8.1, no Cyan update yet. I applied Update 1 this morning and can no longer connect to my Nokia Play 360 speakers. My 520 is on regular 8.1 with Cyan, and it no longer connects to my speakers either. Any ideas out there on how to fix this?

    Even though I don't see any threads on the forum dealing with this (maybe it's only my problem), I've got to stop jumping into these updates so quickly. The payoffs are diminishing.
    08-04-2014 10:37 PM
  2. gibbyhome's Avatar
    Sounds like it could be the speaker try factory resetting it
    Sent from my RM-877_nam_att_205 using Board Express
    DynaDog likes this.
    08-04-2014 10:39 PM
  3. Blacklac's Avatar
    Yeah, the fact that it doesn't work on official and dev software makes me think it may not be the phones.
    08-04-2014 10:52 PM
  4. DynaDog's Avatar
    Thanks, not sure how to reset, but will check it out.

    I now realize that I described my problem somewhat inaccurately. The phone and speaker both show a proper connection, but no music comes through the speaker! Maddening.
    08-04-2014 10:53 PM
  5. trwrt's Avatar
    Have you tried long-pressing the device in the bluetooth settings to delete it and then re-pairing? Maybe it didn't get migrated correctly through the Cyan update.
    08-04-2014 11:16 PM
  6. DynaDog's Avatar
    Okay, I reset the speakers, no change. It still shows a connection, the music is moving the clock, but no sound from the speakers.

    This is really bad. I use the Play 360s every single day. They comprise my home sound system. They're all I've got. They worked great yesterday. Now, nothing.

    Any other Play 360 owners, save yourself--do not install Update 1.
    08-04-2014 11:22 PM
  7. DynaDog's Avatar
    Have you tried long-pressing the device in the bluetooth settings to delete it and then re-pairing? Maybe it didn't get migrated correctly through the Cyan update.
    Yes, did that, too. Still nothing.
    08-04-2014 11:23 PM
  8. DynaDog's Avatar
    This wouldn't have anything to do with the APTx piece of Update 1 would it? The old Bluetooth connection wasn't replaced, right?

    Maybe we can blame the Xbox Music part of the update. Who's with me?
    08-04-2014 11:46 PM
  9. DalekSnare's Avatar
    As far as I can tell, BT hasn't changed at all (it's not doing aptX; it doesn't sound as good as the GS3 over BT) on my non-Cyan 920.
    08-05-2014 02:11 PM
  10. Blacklac's Avatar
    As far as I can tell, BT hasn't changed at all (it's not doing aptX; it doesn't sound as good as the GS3 over BT) on my non-Cyan 920.
    I assume you need Cyan (along with Update 1) for the aptX, but I could be wrong. And a stereo capable of decoding aptX.
    08-05-2014 02:13 PM
  11. ryuh3d's Avatar
    I had the same issue.

    On the phone. Go to Settings, Bluetooth. Delete the offending device.

    On the speaker put it in "repairing" mode.

    Then repair the device. Should work well.
    08-05-2014 03:56 PM
  12. DalekSnare's Avatar
    I assume you need Cyan (along with Update 1) for the aptX, but I could be wrong. And a stereo capable of decoding aptX.
    I have all that except Cyan; I just hope Cyan will be enough. It would be nice if someone with Cyan could test it.
    08-05-2014 07:19 PM
  13. DynaDog's Avatar
    I had the same issue.

    On the phone. Go to Settings, Bluetooth. Delete the offending device.

    On the speaker put it in "repairing" mode.

    Then repair the device. Should work well.
    Thanks, I have tried that with no luck yet, but will try again. I'm glad to hear that someone beat the problem.
    08-05-2014 10:18 PM
  14. Alphageek_UK's Avatar
    I have a pair of Play 360s and have not had this problem. Not much help to you, but I thought I'd post anyway.

    I should add that I do have the Cyan firmware.
    DynaDog likes this.
    08-06-2014 07:04 AM
  15. ZvjerOPC's Avatar
    This may be a stupid idea but have you tried turning up the volume on the speaker after connecting to it? It happens often to be that volume is ask the way down after connecting and the only thing that helps is pursuing the plus button on the speaker.
    08-06-2014 07:09 AM
  16. ZvjerOPC's Avatar
    Just tried Play360 with my Lumia 930 Cyan plus WP8.1 update. No problems.
    08-06-2014 07:14 AM
  17. Hope3702's Avatar
    There has to be a bluetooth problem since Update 1 for 8.1 developer...My phone/car aren't acting well at all since that...Screen doesn't display the artist/song etc...Sometimes nothing comes out of the car speakers...I open an app and sometimes it shut down the sound...No doubt there is a problem with bluetooth since update
    08-06-2014 08:31 AM
  18. DynaDog's Avatar
    This may be a stupid idea but have you tried turning up the volume on the speaker after connecting to it? It happens often to be that volume is ask the way down after connecting and the only thing that helps is pursuing the plus button on the speaker.
    I've had that happen before, but not this time! I'm glad your 360s work, but a little sad for me. This could be the time that I'm the one person with an issue. I've always laughed a little at those guys.

    The speakers work as before with my Samsung Focus. The speakers do not work with my 1520 with DP8.1U1 non-Cyan or my 520 with 8.1U1 and Cyan. I've tried all the resetting, deleting, rebooting and taking out the battery tricks that I can think of and have been suggested. No luck yet. If anyone has a good idea for a solution, please let me know! Thanks.
    08-07-2014 02:10 PM
  19. trwrt's Avatar
    Re-reading your original post, was it the case that the 520 with standard Cyan (no preview) used to work and then one day it stopped working, even though you hadn't changed anything on that phone? Or did you put the DP update on both phones at the same time and that's when they both quit working?
    08-07-2014 02:19 PM
  20. trwrt's Avatar
    Also, since we're down to dumb questions now, have you checked the volume on your phones *after* you made the connection to verify that the separate Bluetooth volume isn't turned all the way down?
    08-07-2014 02:22 PM
  21. DynaDog's Avatar
    Re-reading your original post, was it the case that the 520 with standard Cyan (no preview) used to work and then one day it stopped working, even though you hadn't changed anything on that phone? Or did you put the DP update on both phones at the same time and that's when they both quit working?
    I see I was unclear. Both phones were working fine with the speakers and I installed DP update 1 on both phones and they both stopped working with my speakers.

    As to your next post, yes, the volume on my phones was turned up. There are no stupid questions at this point!

    One thing that may be important -- all of my music on both phones is on a microSD card. To those with working Play 360s after Update 1, is your music in your phone storage or on microSD? The 930 doesn't have microSD, right? Maybe that's a factor.
    Last edited by DynaDog; 08-07-2014 at 03:41 PM. Reason: Spelling
    08-07-2014 03:40 PM
  22. Haklong's Avatar
    I'm having the same problem unfortunately. The speaker works with other devices and my 1520 works with my car. Hoping to find a solution to this problem soon.
    08-08-2014 04:49 PM
  23. trwrt's Avatar
    It looks like that speaker supports the aptX codec. I've read that 8.1 update 1 enables support for that, but maybe the phone also needs a firmware update to fully support it? So the phone and speaker negotiate an aptX stream but then the phone doesn't know how to produce one. Just a guess, and I don't know that there is any way to disable aptX on the phone or speaker anyway other than dropping back to standard 8.1.
    08-08-2014 06:11 PM
  24. Axl Rose69's Avatar
    i have the very same problem using 1520 update 1 now and it messes one of my nokia play 360 it cannot connect anymore !
    08-13-2014 12:44 AM
  25. Alphageek_UK's Avatar
    One thing that may be important -- all of my music on both phones is on a microSD card. To those with working Play 360s after Update 1, is your music in your phone storage or on microSD? The 930 doesn't have microSD, right? Maybe that's a factor.
    I was listening to an AudioBook last night via the Bard app that I have moved to the SD Card. The book chapters are .mp3 files and they were playing just fine.
    08-15-2014 07:56 AM
26 12

Similar Threads

  1. Toyota Entune Works via Bluetooth Internet Sharing
    By vamitra in forum Other Operating Systems
    Replies: 12
    Last Post: 12-11-2014, 01:07 PM
  2. Lagging when waking phone up
    By nzrocketman in forum Other Operating Systems
    Replies: 6
    Last Post: 10-31-2014, 07:38 AM
  3. Will live folders carry over to another phone?
    By carloswin07 in forum Other Operating Systems
    Replies: 1
    Last Post: 08-04-2014, 10:34 PM
  4. 8.1, DP update 1 + Lumia 1020 = broken camera!?
    By Enever in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 08-04-2014, 10:08 PM
  5. when and how does it com for non developer lumia phones?
    By AliShaha in forum Other Operating Systems
    Replies: 1
    Last Post: 08-04-2014, 02:33 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD