01-04-2018 11:29 AM
717 ... 2223242526 ...
tools
  1. Exotic Hadron's Avatar
    By the way, once I've converted Samsung ATIV S into Microsoft Lumia 950 XL, I lost ability to make photos using Microsoft Office Lens and Camera360 Sight, ones of a few lenses that support focus.

    Both apps started to show black screen instead of the picture in the view...

    Looks like these shoes apps use some old photo API if they detect an obsolete phone like ATIV S.

    Once they detect a new phone, they attempt to use some new function calls that are not available in Samsung firmware and display a black screen instead.

    I was trying to get Windows Redstone build and converted Samsung into Microsoft Lumia 950 XL

    HKLM\Platform\DeviceTargetingInfo

    PhoneManufacturer = MicrosoftMDG
    PhoneModelName = Lumia 950 XL
    PhoneManufacturerModelName = 1085_11302

    After this change and a subsequent restart I was offered an update to Windows RS build, but the drawbacks were:
    Battery drain increased drastically
    Icons in shortcut menu (quick operations' icons that appears when you slide down the screen) increased in size like if screen resolution dropped.
    Microsoft Office Lens and Camera360 Sight stopped working (black screen instead of real picture)

    Looks like the only way to update from Threshold builds to Redstone builds is to convert to Microsoft Lumia 640 XL Single SIM 3G.

    Could somebody of you who has got their phone updated to Redstone confirm that they were using RM-1066 in registry?
    08-15-2016 05:51 PM
  2. Dave Velo's Avatar
    By the way, once I've converted Samsung ATIV S into Microsoft Lumia 950 XL, I lost ability to make photos using Microsoft Office Lens and Camera360 Sight, ones of a few lenses that support focus.

    Both apps started to show black screen instead of the picture in the view...

    Looks like these shoes apps use some old photo API if they detect an obsolete phone like ATIV S.

    Once they detect a new phone, they attempt to use some new function calls that are not available in Samsung firmware and display a black screen instead.

    I was trying to get Windows Redstone build and converted Samsung into Microsoft Lumia 950 XL

    HKLM\Platform\DeviceTargetingInfo

    PhoneManufacturer = MicrosoftMDG
    PhoneModelName = Lumia 950 XL
    PhoneManufacturerModelName = 1085_11302

    After this change and a subsequent restart I was offered an update to Windows RS build, but the drawbacks were:
    • Battery drain increased drastically
    • Icons in shortcut menu (quick operations' icons that appears when you slide down the screen) increased in size like if screen resolution dropped.
    • Microsoft Office Lens and Camera360 Sight stopped working (black screen instead of real picture)

    Looks like the only way to update from Threshold builds to Redstone builds is to convert to Microsoft Lumia 640 XL Single SIM 3G.

    Could somebody of you who has got their phone updated to Redstone confirm that they were using RM-1066 in registry?
    I upped to 586.29 through the usual channels without messing with the registry. After that, used NOKIA and 640 XL to get to 586.494 and then came 14393.5. Am now at 14393.67. Never used RM-1066.

    Sometimes get bizarre behavior from ProShot and Camera360. A black screen instead of an image. Rebooting seems to fix it but don't know what actually causes the problem.
    08-16-2016 09:40 AM
  3. dan16's Avatar
    Hi, thanks for your review. I'd like to know exactly the impact of the brightness bug. As I have understood so far, the related quick toggle does make the lcd panel almost stuck, unless you manage to save it using PC video projection through USB cable. Well, is the auto brightness option not working at all or is that unstable? How often should the brightness be manually adjusted? Maybe the best workaround is to safely delete the buggy toggle using the new RS1 settings and, for the manual adjustments, to pin the brightness settings to start. Isn't it?

    Got it installed and everything is working so far. Tried auto backlight but no luck still not working. I also don't think it will be working any time soon but it doesn't bother me that much. Still using ativ as mt daily phone without any problems. I will report back if there will be any bugs.
    08-16-2016 10:03 AM
  4. Tourniquet's Avatar
    Regarding the brightness bug: I found a nice workaround. The only Problem with this work around is, that "automatic brightness" doesn't seem to work anymore. I prefer the manual settings anyway.

    The workaround basically removes the brightness slider in the settings and adds the basic 4 brightness settings just like phones as the Lumia 730 / 930 have them: Low, Middle, High, Automatic

    How to?
    1. download the latest InteropToolsApp (arm) and the dependencies (https://mega.nz/#F!iZMhSSzI!sGQy4V12ubfvT8Abm2Uo1g)
    2. install the dependencies one by one via the device portal, after that install the InteropToolsApp itself
    4. Open it, go to tweaks and enable the brightness slider setting
    5. restart the device
    6. now open the App and disable the brightness slider setting
    7. Restart - Done :)

    Now you got the same brightness settings as the Lumia 930 / 730 and no way to get the brightness down to 0% anymore. :)

    Edit: For some reason it doesn't seem to work all the time. After the upgrade to .82 it doesn't seem to work. It mostly works on fresh systems - after a hard reset.
    Last edited by Tourniquet; 08-17-2016 at 07:08 AM.
    08-16-2016 12:02 PM
  5. Dave Velo's Avatar
    14393.82 just installed. Screen appears to be bit snappier. Brightness and stock camera focus bug still there. OS still won't read APN from SIM.
    08-17-2016 07:11 AM
  6. ssx1000's Avatar
    14393.82 just installed. Screen appears to be bit snappier. Brightness and stock camera focus bug still there. OS still won't read APN from SIM.
    Totally same experience for me but I never had any problems with APN settings here in germany @E-Plus network. Anyway the 14393.82 is working without problems except for the already known bugs and it seems faster ;-)
    08-17-2016 10:09 AM
  7. Dave Velo's Avatar
    Totally same experience for me but I never had any problems with APN settings here in germany @E-Plus network. Anyway the 14393.82 is working without problems except for the already known bugs and it seems faster ;-)
    Ok, so after a reboot, you can still connect to the internet using your mobile operator? I need to manually write in the APN settings. When I reboot, the settings are lost.
    08-17-2016 10:46 AM
  8. Driesb's Avatar
    I have two Ativ devices and no problems with APN. Dutch provider. Neither on build .3; .10; .67 or .82

    However I noticed problems after a hard reset on build .67. Apps using camera turned to black as also mentioned above. Went back to TH2 and updated to RS .82. Now everything is working fine again. No more hard reset for me.
    08-17-2016 01:37 PM
  9. anon(8316658)'s Avatar
    Preview For Developers is AVAILABLE AGAIN
    you can download it via Store so the "old registry" trick Works. You can get WP10 on Ativ S without Spavlins ROM

    Update:

    - changing registry from Samsung to NOKIA doesnt work anymore
    - you need to change much more information to get WP10

    PhoneManufacturer = MicrosoftMDG
    PhoneManufacturerModelName = RM-1085_11302
    PhoneModelName = Lumia 950 XL
    PhoneHardwareVariant = RM-1085

    - after changing the registry you will get WP 10 xxxx.107
    - now open Windows Insider and choose FAST RING to get the newest Red Stone build or do a HARD RESET and get the latest TRESHOLD build (.494 - 545)

    TRESHOLD build has less bugs = DATA settings wont reset after restarting the device, camera applications work without causing black screen and AUTOMATIC brigtness Works too
    Last edited by Pappale; 08-18-2016 at 08:35 AM.
    08-17-2016 03:08 PM
  10. Dave Velo's Avatar
    I have two Ativ devices and no problems with APN. Dutch provider. Neither on build .3; .10; .67 or .82

    However I noticed problems after a hard reset on build .67. Apps using camera turned to black as also mentioned above. Went back to TH2 and updated to RS .82. Now everything is working fine again. No more hard reset for me.
    Hard resets are scary but have to do it when moving from 8.1 to 10. Once your in 10, I don't believe it's necessary anymore.
    Last edited by Dave Velo; 08-18-2016 at 03:07 AM.
    08-18-2016 01:58 AM
  11. megadragon998's Avatar
    I have two Ativ devices and no problems with APN. Dutch provider. Neither on build .3; .10; .67 or .82

    However I noticed problems after a hard reset on build .67. Apps using camera turned to black as also mentioned above. Went back to TH2 and updated to RS .82. Now everything is working fine again. No more hard reset for me.
    The same bug appeared to me on TH2 once :/
    08-18-2016 03:27 AM
  12. Lorenzo Baroni's Avatar
    Hello there, I have two questions.
    First: I am actually on 14393.5 what should I do get the latest build?
    Should I go with the interop tools thing?
    Second one: I have a second Ativ S which is actually on 8.1 and I would like to put 10 on it.
    What's the right way to go for it?
    It's there a method which doesn't require an SD card?
    08-18-2016 12:14 PM
  13. dotNET Everywhere's Avatar
    To be known... Windows 10 can be safely installed on SGH-T899M with firmware 2212.15.2.1

    Without ROM flash. Using registry "way", the process roughly is:
    1. From 8.10.14203.306 ==>
    2. 8.10.14219.341 (once *.341 is installed, use below registry settings to proceed) ==>
    3. 10586.107 ==>
    4. Hard reset (will save 1GB, and get rig of junk left over from WP8) ==>
    5. 10586.545


    -- PhoneManufacturer = NOKIA
    -- PhoneManufacturerModelName = RM-1073_1004
    -- PhoneModelName = Lumia 640 LTE

    Observations (after 3 days of usage):
    - battery light usage lasted for three days on 4 year old battery (each day: 1 hour of music; checking email; minimal browsing; minimum messaging)
    - smooth and fluid animations (not as good as 640, 830, or 950)
    - UWP apps load much faster in Win10M; then older 8.0/8.1 type apps on WP 8/8.1 "Loading" does not appear; and if it does is for less then a second; and for fewer apps
    Exotic Hadron likes this.
    08-18-2016 07:56 PM
  14. dan16's Avatar
    I have finally updated to Anniversary (directly .67), so I have tested the bug myself.
    I am overall pretty happy with my improved Ativ experience, I suggest the update.
    I used the register key values of Lumia 640 XL 3G to get into the updated ring (using the register editor "roottool.xap"). Then I had to make hard reset because of an issue with the audio volume, that had actually started before the update. No problem with cameras so far. Along with the volume, the update fixed the app list (it was showing some uninstalled apps before) and finally the notifications in my band 2!
    The AU notification improvements are very welcome, and the better overall performance as well. The battery life in particular is amazing. I have realized how 10586 was terrible for energy consumption, I have even bought a new battery recently... Now also my 3 years old battery does it (almost) the whole day!
    Regarding the brightness, here is my experience so far:
    the automatic option does not work at all, the brightness keeps constant regardless of the lux sensor. So I disabled it, you know, manual adjustment has also some pros after all. The problem is when you approach to the minimum brightness level. If you go below 4% the screen turns off, but not the touch panel. The easy trick is to remember the point of the screen to touch for a "safer" and higher brightness level. Then the lock screen will appear. The phone does not interpret a low brightness anymore (honestly was comfortable in the darkness): even with low slider positions the minimum allowed level is 25%. Since the action toggle is still usable after all, this bug is not such a big deal. The method suggested by Tourniquet could be a good solution though.
    Happy Ativ and happy summer everyone!
    EDIT: The brightness happens to show "random" behaviour sometimes (e.g. unresponsive toggle) ... And yes, also my APN resets after every reboot, unfortunately.
    Last edited by dan16; 08-21-2016 at 05:31 PM.
    08-19-2016 06:03 PM
  15. Exotic Hadron's Avatar
    I've just updated from 10.0.10586.494 to 10.0.14393.67 by converting from SAMSUNG GT-I8750 to NOKIA RM-1109 Lumia 640 (some info says RM-1109 could refer to both 3G and LTE flavors of 640, not XL one).

    I've used RootTool to change registry settings in HKLM\SYSTEM\Platform\DeviceTargetingInfo:

    from

    PhoneManyfacturer = SAMSUNG
    PhoneManufacturerModelName = GT-I8750
    PhoneModelName = GT-I8750
    to

    PhoneManufacturer = NOKIA
    PhoneManufacturerModelName = RM-1109
    PhoneModelName = Lumia 640
    So far here's what I'd like to note:

    Quick launch buttons and app icons in the app list have become larger like if screen resolution has decreased (same experience as when mimicking Lumia 950 XL).

    Unlike with mimicking Microsoft Lumia 950 XL, third party camera apps, Camera360 Sight and Microsoft Office Lens, work as desired; at least there's no black screen I saw when I launched them on fake 950 XL.

    Battery drain it's still a huge showstopper: 70% loss of capacity in 1 hr of using the phone with Cellular data ON. No WiFi, no music, couple of minutes in WhatsApp, 50-55 minutes of opened Edge. Just this forum, no other tabs opened.

    Edge is plain disappointment and PITA.
    Say at the moment I can't manage to select text in this edit box where I am typing my post message.

    Surprisingly, there are still lots of small features that make me happy stayin on Windows 10 vs Windows 8.1.
    08-21-2016 07:24 AM
  16. Lorenzo Baroni's Avatar
    I've just upgraded to 14905.1000
    The apn setting now works correctly.
    Battery is really ok, camera works fine with proshot and office lens.
    dan16 likes this.
    08-21-2016 08:33 AM
  17. Exotic Hadron's Avatar
    I've just upgraded to 14905.1000
    The apn setting now works correctly.
    Battery is really ok, camera works fine with proshot and office lens.
    Looks kewl. How did you manage to do that? I am not offered this build on fake Lumia 640.
    08-21-2016 10:26 AM
  18. Lorenzo Baroni's Avatar
    Looks kewl. How did you manage to do that? I am not offered this build on fake Lumia 640.
    I started from 14393.5
    Using the settings suggested by Ferdinando as follows:
    PhoneManufacturer = MicrosoftMDG
    PhoneManufacturerModelName = RM-1085_11302
    PhoneModelName = Lumia 950 XL
    PhoneHardwareVariant = RM-1085

    I chose the fast ring in the insider preview option.

    https://1drv.ms/i/s!Ap1EzchDmEOppu4D0snw3zALMb-Upw
    08-21-2016 01:48 PM
  19. rbraga79's Avatar
    Hi.
    What you put in "PhoneMobileOperatorName" ?

    Thanks.
    08-21-2016 04:51 PM
  20. Dave Velo's Avatar
    I started from 14393.5
    Using the settings suggested by Ferdinando as follows:
    PhoneManufacturer = MicrosoftMDG
    PhoneManufacturerModelName = RM-1085_11302
    PhoneModelName = Lumia 950 XL
    PhoneHardwareVariant = RM-1085

    I chose the fast ring in the insider preview option.

    https://1drv.ms/i/s!Ap1EzchDmEOppu4D0snw3zALMb-Upw
    I think that if you've already made it to 14393.xx using release ring, you would simply change to fast ring to get this update. Can anyone out there concur?
    08-22-2016 12:35 AM
  21. Lorenzo Baroni's Avatar
    Originally posted by rbraga79
    Hi.
    What you put in "PhoneMobileOperatorName" ?

    Thanks.
    I didn't change anything.
    08-22-2016 01:47 AM
  22. Lorenzo Baroni's Avatar
    Originally posted by Dave Velo
    Originally Posted by Lorenzo Baroni
    I started from 14393.5
    Using the settings suggested by Ferdinando as follows:
    PhoneManufacturer = MicrosoftMDG
    PhoneManufacturerModelName = RM-1085_11302
    PhoneModelName = Lumia 950 XL
    PhoneHardwareVariant = RM-1085

    I chose the fast ring in the insider preview option.

    https://1drv.ms/i/s!Ap1EzchDmEOppu4D0snw3zALMb-Upw
    I think that if you've already made it to 14393.xx using release ring, you would simply change to fast ring to get this update. Can anyone out there concur?
    It didn't work for me.
    Probably because after hard resetting the device it reverted to its original values.
    By the way I think it's time to leave this great device. I'm going for a 950 XL.
    So far I have to say I loved my Ativ S.
    08-22-2016 01:53 AM
  23. Dave Velo's Avatar
    It didn't work for me.
    Probably because after hard resetting the device it reverted to its original values.
    By the way I think it's time to leave this great device. I'm going for a 950 XL.
    So far I have to say I loved my Ativ S.
    I paid $750 for my Ativ S when it first came out so I'll have to stick with it a bit longer before I'll feel I got my money's worth. But to be honest, after arguing with Samsung as to why they decided not to continue supporting their most expensive smartphone so we could easily upgrade and be compatible with 10, I have vowed never to buy another Samsung product! The new Asus Zenfone looks very nice and powerful for a reasonable price. They don't support W10M yet but maybe they will in the near future.
    08-22-2016 05:56 AM
  24. anon(8316658)'s Avatar
    I paid $750 for my Ativ S when it first came out so I'll have to stick with it a bit longer before I'll feel I got my money's worth.
    I paid 680USD for the 950XL, actual price is around 380USD
    I will throw it out of the window and buy a HP x3. It was a horrible investment. Waiting for support for a 3+y. old mobile phone is a joke (3y. in computer science is like aging 10y. in 1 day). The most expensive Samsung / Sony / LG android phones dont get updates after 6m./1y. its normal.... and btw: Nobody forced you to buy such an expensive phone. If you cant afford it, dont buy it. It was your choice. Dont blame Samsung for not supporting a 3y. old device with 1% marketshare. They want to make Money, not loose it.

    And not, please dont argue with false claims that the Ativ S is good for WP10 because its not. I have tried it after a long time and the phone overheats after 5min. browsing with EDGE, skype calls etc.. I dont want to loose my hand after the phone explodes. Maybe its good for basic tasks like sms, mms or calls but thats all. Its old now
    08-22-2016 07:43 AM
  25. Dave Velo's Avatar
    I paid 680USD for the 950XL, actual price is around 380USD
    I will throw it out of the window and buy a HP x3. It was a horrible investment. Waiting for support for a 3+y. old mobile phone is a joke (3y. in computer science is like aging 10y. in 1 day). The most expensive Samsung / Sony / LG android phones dont get updates after 6m./1y. its normal.... and btw: Nobody forced you to buy such an expensive phone. If you cant afford it, dont buy it. It was your choice. Dont blame Samsung for not supporting a 3y. old device with 1% marketshare. They want to make Money, not loose it.

    And not, please dont argue with false claims that the Ativ S is good for WP10 because its not. I have tried it after a long time and the phone overheats after 5min. browsing with EDGE, skype calls etc.. I dont want to loose my hand after the phone explodes. Maybe its good for basic tasks like sms, mms or calls but thats all. Its old now
    The Ativ S had what I needed at the time since it was, to my knowledge, the only Windows phone that supported a 64gb SD card. I could afford it so I bought it. Anyway, have not experienced any of the problems you've mentioned running W10M. Except for the stock camera focus problem and auto brightness not working, I have no other complaints.
    08-22-2016 10:14 AM
717 ... 2223242526 ...

Similar Threads

  1. Vote for bringing NuAns to USA!!
    By FAHMI BASSEM in forum Upcoming & Rumored Phones
    Replies: 1
    Last Post: 06-13-2016, 04:29 PM
  2. Lumia 950XL - Windows 10 10596.63 - Background App Use.
    By Belushi Schweeft in forum Microsoft Lumia 950 XL
    Replies: 3
    Last Post: 01-09-2016, 10:22 AM
  3. Replies: 1
    Last Post: 01-08-2016, 07:07 PM
  4. When will WP 10 officially announced?
    By stevenkhan168 in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 01-08-2016, 06:34 PM
  5. Windows 10 Realtek audio question?
    By AlexCcc in forum Windows 10
    Replies: 0
    Last Post: 01-08-2016, 06:11 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD