1. Windows Central Question's Avatar
    It seems anything running with only a few MB will set it off to 90-100% usage. It varies from Skype, to system and compressed memory, host process for windows tasks, windows defender, and a few other things. I am on the latest build.
    10-17-2015 08:14 PM
  2. gpobernardo's Avatar
    Welcome to Windows Central.

    I presume that by "MB" you're referring to the remaining free RAM that your PC has. If yes, then that's normal - it's the system moving some of the memory to the pagefile causing the high disk activity. Some references would tell the user the disable the page file - while this will address the disk issue, this may and will lead to worse problems down the road.

    The safest solution (based on my experience - yes, I've tried disabling the pagefile before) is to install more RAM in your PC.

    If my presumptions are wrong, then we would need more information.

    You may create a Windows Central account to respond in this thread.
    Skulls138 likes this.
    10-18-2015 03:16 PM
  3. Skulls138's Avatar
    My bad, I was at work and forgot to log in!
    My memory usage is always in the 20%, but my disk spikes up to 90-100% after startup for a while.
    gpobernardo likes this.
    10-18-2015 03:24 PM
  4. gpobernardo's Avatar
    Then that is normal (as long as it does not stay like that for 30 minutes) - just let the PC do its thing right after start up - it's probably just loading everything up first (all those that are enabled in start up in the task manager (for Windows 10).

    You may want to check which ones are allowed to run at start up and disable those that are not really necessary. Otherwise, just leave the PC for a few moments right after start up.

    My original response was for cases when the disk activity spikes up when the free RAM is reduced to just a few MB.
    Skulls138 likes this.
    10-18-2015 03:30 PM
  5. Skulls138's Avatar
    I never had that until recently though, very odd. System and compressed memory is the biggest thing. But I'll take your word for it, thank you so much! :)
    gpobernardo likes this.
    10-18-2015 03:34 PM
  6. gpobernardo's Avatar
    You're welcome, and I think you're not alone. Just now, for example (after starting up) my PC is exhibiting 100% disk activity but 8GB of RAM seems to be compensating for it so there are no lags. Sometimes there are lags, and when lags do come with 100% disk activity truly it's best to just wait... trying to do something while at the lag point just makes it lag even more.
    Skulls138 likes this.
    10-18-2015 11:52 PM
  7. Azizelh's Avatar
    This has been happening to me too on the last build, and it's high all day! Definitely a bug
    Skulls138 likes this.
    10-19-2015 08:58 PM
  8. bulls96's Avatar
    This helped. Saw in another forum:

    "type view local services.

    Once here, stop and disable BITS (Background Intelligent Transfer Service)"
    Skulls138 likes this.
    10-25-2015 07:55 AM
  9. tqking's Avatar
    Wow! I am using Build 10565 and ever since I installed it a few days ago, my Disk Usage has been almost consistently 100%!

    I solved it (advice from another forum) by turning OFF the "Show me tips about Windows" in
    Settings / SYSTEM / Notifications and Actions / Notifications

    This Show me Tips is definitely a major bug in Build 10565 !!
    Finally after TWO DAYS, my 10565 is finally running normally!
    Now, how the heck can I get it to upgrade
    to the latest build? I don't care if it's "Fast"
    or "Slow" track
    All Windows Update ever shows me is Defender upgrades, whether I I am on the Fast or Slow track

    UPDATE - 10 Minutes later. The 100% disk came back! Although response speed didn't seem to be affected. So I killed the OneDrive. That seemed to do it.
    I'm using 10585 on my other PC with no problems. This 10565 appears to be a real dog!
    Last edited by tqking; 11-23-2015 at 02:36 PM. Reason: more added info
    11-23-2015 02:25 PM
  10. Leebz Himitsu's Avatar
    THANK YOU! This fixed my problem! :D
    Been struggling for weeks, baffled and such an easy solution was the answer xD
    12-27-2015 03:06 PM
  11. Bobvfr's Avatar
    So not really a Skype thread then..................
    01-01-2016 11:20 AM

Similar Threads

  1. Major issues with the 1520! Very sad :( Is it dead?
    By KyleCentral26 in forum Nokia Lumia 1520
    Replies: 6
    Last Post: 12-22-2015, 06:25 AM
  2. Replies: 3
    Last Post: 10-17-2015, 04:44 AM
  3. High disk usage on newest build?
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 0
    Last Post: 10-17-2015, 03:02 AM
  4. Statistics not working like data usage and battery usage
    By Chintan Gohel in forum Windows 10 Mobile Insider Preview
    Replies: 0
    Last Post: 10-16-2015, 10:42 PM
  5. Latest build, disk use at 100%?
    By Skulls138 in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 10-16-2015, 01:16 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD