1. Aki44's Avatar
    Hey all,

    Since I'm on the build 10041, nearly all my games crash after like 15-20 min, and then it's occuring faster and faster to the point it crashes after 5 seconds.
    The worse is maybe in SWTOR.
    I don't think it's graphic related since I tried like 3 or 4 different geforce driver.

    Any of you have the same problems or, let's be crazy, even maybe have a solution ?
    03-21-2015 09:32 AM
  2. Luuthian's Avatar
    Haven't had any problems so far and i'm a heavy Steam user with a GTX 670 and the latest GeForce driver. Wish I had suggestions :(.

    If the problem is that bad you may need to roll back to 8.1. I was worried about the exact same thing since my PC is my primary gaming platform but so far i haven't encountered any major gaming problems (although a couple emulators I run have developed quirks, but they're still usable).
    03-21-2015 10:11 AM
  3. Aki44's Avatar
    Yeah I'm thinking about it.
    Though it's strange, previous build worked perfectly
    03-21-2015 05:21 PM
  4. Uncled1023's Avatar
    I'm having the same issue. Sometimes the gam freezes, sometimes the entire computer freezes while playing. It also seems to happen more when I have 2 things at full screen.
    03-21-2015 11:09 PM
  5. ahumeniy's Avatar
    All my games run just fine with 10041, except Ghost Recon Phantoms.

    SWTOR? Are you talking about "Star Wars Knights of the Old Republic"? That one runs fine.
    03-22-2015 12:21 PM
  6. Aki44's Avatar
    No, I'm talking about Star Wars The Old Republic

    Anyway, since then I've tried to run the directx runtime from june 2010 >> didnt solve the problem.

    Tried to run it with compatibility for win 8 and win 7 >> didnt work

    I'm at a loss here
    03-22-2015 04:15 PM
  7. ahumeniy's Avatar
    Try stoping the DiagTrack service. I tried to run Watch_dogs and it complained I had a debugger running and I solved it stopping that service.
    03-22-2015 05:27 PM
  8. Aki44's Avatar
    Hey,
    Thanks for the input, tried that, the game still crashes, thx anyway :)
    03-22-2015 07:28 PM
  9. ahumeniy's Avatar
    Yeah, didn't fixed GRP neither.
    03-23-2015 11:02 AM
  10. Uncled1023's Avatar
    Not sure if attributed or not, but I changed the start-up command for Cities: Skyline to use DX9 instead of 11, and I was able to play it for hours without crashing. I need to double check with viewing of other video sources (which promptly causes a crash) to confirm.
    03-23-2015 01:15 PM
  11. darkest.white's Avatar
    Not sure if attributed or not, but I changed the start-up command for Cities: Skyline to use DX9 instead of 11, and I was able to play it for hours without crashing. I need to double check with viewing of other video sources (which promptly causes a crash) to confirm.
    Oh man, so sad. I was playing that for hooours, my city was doing incredible and then it crashed, it was then I realized I forgot to save. Damn me -.-
    03-23-2015 01:23 PM
  12. Aki44's Avatar
    It's clearly a memory leak, I've set all setting to low and it takes much longer for the game to crash.

    The 10041 build must have gone too far and broke a compatibility with the SWTOR engine.
    03-23-2015 03:26 PM
  13. DavidinCT's Avatar
    I guess the graphics subsystem is not finished yet (or at least in a late build), They said Media features would be noted later, maybe this comes as part of it ?
    03-23-2015 03:53 PM
  14. Uncled1023's Avatar
    It's clearly a memory leak, I've set all setting to low and it takes much longer for the game to crash.

    The 10041 build must have gone too far and broke a compatibility with the SWTOR engine.
    A memory leak could be possible. My Cities: Skyline gets up to 3gb of RAM usage. But it holds steady there, and my total system RAM consumption never gets above 60%. As someone else said, it could be they haven't finished their graphics subsystem and there are some quirks still.
    03-23-2015 08:13 PM
  15. Aki44's Avatar
    I may have identified another potential cause.

    I tried turning off Hyperthreading and the game was crashing like 10 seconds after playing.

    It may have to do with the way threads are handled
    03-24-2015 02:44 PM
  16. Luuthian's Avatar
    Thought I'd reply back since playing more games on Steam. Most of what I've been playing works, but since the update I've noticed a few games that ran fine on Windows 8.1 no longer do.

    Thief locks up the moment it finishes loading a level; I can't play it at all. Hitman:Absolution plays fine for about an hour and then the game just all of a sudden starts running at like 5fps and I have to force close it and re-open the game. Metal Gear: Re-vengeance still runs flawlessly. Dragon Age: Inquisition runs perfectly fine as well (although my loading times have taken a noticeable hit for some reason). All games are being run on Ultra settings.

    But yeah, there are definitely bugs. Your mileage may vary until we get more stable releases I guess :(. I can't pinpoint anything either, but Aki44 seems to be on the right track. I can't think any any reason why Hitman would suddenly become unstable after about an hours playtime if memory wasn't leaking.
    03-24-2015 08:35 PM
  17. Aki44's Avatar
    I reverted back to 9926 last night, though there's been some report that todays patches fixed the problem.
    Anyone able to confirm it ?
    03-25-2015 02:18 PM
  18. Uncled1023's Avatar
    I reverted back to 9926 last night, though there's been some report that todays patches fixed the problem.
    Anyone able to confirm it ?
    ​I tried Cities: Skyline today and also played full screen youtube on my other monitor. This was constantly crashing before, but now I could play for 4 hours and not a single crash. I think the patch fixed the gaming issues.
    03-25-2015 11:28 PM
  19. Luuthian's Avatar
    I'm not having any problems now. Finished Hitman today actually.
    03-26-2015 02:55 AM
  20. Aki44's Avatar
    Just a quick update about the stability of build 10041. This week end, windows forced me to upgrade to 10041.
    I thought, well, I'll try with the new updates. Well, after 30 seconds, CTD
    Back to 9926 for the moment
    03-30-2015 12:16 PM
  21. David Feifer's Avatar
    This has been an ongoing issue for me as well. Lots of SWTOR this weekend since it was double xp weekend and still crashing for me though after changing video drivers not as much. I have an amd hd7950 and windows wanted to automatically install the beta wddm 2.0 drivers. Unfortunately I was having serious issues with this driver and could not run a game more then 10-15 minutes before it was hardlocking my system forcing a power reset. Running games in windowed mode seemed to help with the HL but was still having issues with games locking on me at the same interval. Went in to local group policy and changed automatic updating to notify and NOT to install recommended updates and installed the latest 15.3 beta driver from amd <not wddm 2.0> and now I am able to play SWTOR and other games for 4-6 hours before a crash. Greatly increases the time between crashes but does not eliminate them. Hoping the 10049 build I am downloading right now helps.
    03-30-2015 07:17 PM
  22. David Feifer's Avatar
    Updated to build 10049 and it appears that there are quite a few undocumented fixes applied. The driver issue I was having before appears to be fixed and I am using the wdm 2.0 driver for my card that was crashing every 5 minutes and haven't had an issue so far. Things actually seem like they look better and my fps is up.
    03-30-2015 10:30 PM
  23. hhhdxsmh's Avatar
    i have the same problem, any solutions??
    12-30-2015 05:27 AM

Similar Threads

  1. Replies: 50
    Last Post: 04-01-2015, 01:16 PM
  2. Replies: 2
    Last Post: 03-25-2015, 05:19 AM
  3. Cant connect to any online games
    By eroselim in forum Ask a Question
    Replies: 4
    Last Post: 03-21-2015, 09:26 AM
  4. Replies: 0
    Last Post: 03-21-2015, 05:59 AM
  5. Xbox One April update preview brings party chat improvements, game hub links, more
    By WindowsCentral.com in forum Windows Central News Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 03-20-2015, 09:30 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD