01-15-2018 07:11 AM
77 1234
tools
  1. pw38's Avatar
    Well to be honest this is a beta build and they have warned against using this on a daily driver. I decided to and while it's annoying I can get around the no start screen by using Cortana to open everything when it doesn't work. It'd be nice to get an update for it to see if they can resolve the start screen issue (and sensitivity issue and screen non-responsive issue) but it's what it is and while they both have the same release number 10166 for mobile isn't nearly as polished as it's desktop counterpart.
    kwright62 likes this.
    07-15-2015 11:09 AM
  2. Nguyen Affrey's Avatar
    i had the same issue and this is how i make it works: go settings>personalization>start and then turn off the "show more tiles" option.
    it works really fine on my Lu520 so i hope it works to you guys
    07-15-2015 11:15 PM
  3. WizardCM's Avatar
    I'm having this issue too, very sporadically, on my L1320. Sometimes locking the phone and coming back 5 minutes later fixes it. I have "show more tiles" enabled with "tile picture" set as my background, though it also happened with "full screen picture." My tiles all fit on one screen (can't scroll up/down), but I *do* have a number of folders on my Start screen.

    Using Search to launch apps is a good temporary workaround when I don't have time to change settings/reboot. ;D
    Since I last commented, this issue occurs 100% of the time. I have attempted soft resets, disabling 'Show more tiles', turning off the background, and leaving the phone for extended periods of time. The screen always crashes back to the last open application within 20-30 seconds.
    07-15-2015 11:47 PM
  4. kwright62's Avatar
    Pull down to get to settings.
    Turn on kids corner.
    Swipe left to see all programs and add apps to kid's corneryoaoos to
    07-16-2015 05:50 AM
  5. smartass1379's Avatar
    I have a lumia 1520 and it got stuck in the loading lop for 30 minutes so I went into personalize and turned off "show more tiles" then I unpinned my one! folder of apps and went back to show more tiles and sure enough that work... I have no folders on my start screen now and will post and update in two days to see if that fixed the issue.
    08-06-2015 09:25 PM
  6. smartass1379's Avatar
    Force close all apps and try to turn off show more tiles. then if you have any folders unpin them and then go back and show more tiles but make sure to force close all apps each time
    08-06-2015 09:26 PM
  7. andy-hcn's Avatar
    For me ! I fixes it by going to setting from cortana then personalisation then back ground chane twice then hit the home button
    08-07-2015 03:32 AM
  8. gernerttl's Avatar
    I just upgraded my Icon to 10166 yesterday, and after it finished it got stuck in this loading loop. I did a hard reset and all seemed to be fine, until this morning when it was acting weird and I did a soft reset and now it is stuck in a loading loop.
    08-09-2015 11:46 AM
  9. gernerttl's Avatar
    I ended up reverting back to 8.1. I did a soft reset and when it rebooted, it got to my lock screen and wouldn't take my PIN. So I had no choice but to revert.
    08-10-2015 01:24 AM
  10. gernerttl's Avatar
    Well... I ended up reinstalling 10166. I didn't turn off my Windows Insider and it automatically upgraded early this morning. I initially, had the loading loop, though, now it seems I got mine to stop doing it. I was using Lockmix as my screen lock. I've disabled Lockmix and I just use a picture as my lock screen. I haven't had the loading loop crop up again.

    Nor have I had a problem with it going to screen lock and not unlocking when I put in my PIN. I believe, for me at least, that Lockmix was causing my problem. I suggest if you are using a third party lock screen app to disable it and use a built in lock screen app.
    08-14-2015 04:52 PM
  11. gernerttl's Avatar
    I'm still on 10166 and I THINK I've narrowed the loading loop problem down. I started getting it again last night and decided to try something different. I don't think it has anything to do with the amount of tiles on your start screen, or having folders on your start screen.

    I think it is because of the background image. While stuck in a loading loop I switched to background image none and then did a soft reset. It immediately went to my start screen. It worked reliably all night and this morning. That is until I tried setting it to a back ground image; then it immediately went into the loading loop. I then reverted to no image did a soft reset and it booted to my start screen with no problems.

    How do I report this to Microsoft?
    08-15-2015 12:52 PM
  12. Thallanor's Avatar
    It has been mentioned here a few times in this very thread that showing more tiles/not showing more tiles, as well as adding/removing a background, even after a soft reset, is not the smoking gun with this issue. I'm not saying people shouldn't contribute what's resolved it for them, but it's also important to be aware that there is no "eureka!" solution here that is working for everyone. Or close to everyone for that matter.

    I've found build 10512 to be better so far, but we'll see. I've not restarted my phone many times yet, and it seems with this issue that it can work, work, and work, over numerous resets, but then finally, something triggers it and a restart then gives one the "Loading.." loop.
    Joe920 likes this.
    08-15-2015 07:18 PM
  13. gernerttl's Avatar
    The problem is that people are doing both, instead of trying one OR the other. By doing both, you are not narrowing down the problem. Try one OR the other and see which one works. I didn't remove any tiles from my start screen, I did turn off, "show more tiles" and that didn't work. I turned on, "show more tiles" then got rid of the background image, and it worked.

    The as soon as I started using a background image, the loading loop issue came back. I don't even think you need to do a soft reset after getting rid of the background image. I recreated the problem just a few minutes ago. I selected an image to use as my background and it went into the loading loop. I've tried the same image saved at different file sizes/resolutions and got the loading loop problem. I set the background image to none and the loading loop problem stopped. So yes, I believe it is as simple as using a background image that is causing the problem.

    When troubleshooting, always look for the simplest cause first.
    08-15-2015 08:58 PM
  14. SiebenDX's Avatar
    Hi guys, I found a very nice solution by my self to stop the loading loop and open the Start screen. Its really really easy and works every time.

    If the "Loading..." appears, just wait, until it disappears (black screen) and just in this moment press Volume - and the lock button at the same time for a second. The feedback app will now show up (it sometimes takes some seconds) and if you close this app, the Startmenu appears.

    Please let me hear if this works on your devices too!
    Rhoyz likes this.
    08-16-2015 05:14 PM
  15. Rhoyz's Avatar
    Hi guys, I found a very nice solution by my self to stop the loading loop and open the Start screen. Its really really easy and works every time.

    If the "Loading..." appears, just wait, until it disappears (black screen) and just in this moment press Volume - and the lock button at the same time for a second. The feedback app will now show up (it sometimes takes some seconds) and if you close this app, the Startmenu appears.

    Please let me hear if this works on your devices too!
    It works!
    08-17-2015 03:26 PM
  16. davegol's Avatar
    doesn't work for me :-(
    08-18-2015 04:21 AM
  17. pmhgeneral's Avatar
    Hay guy, just a little info for you I had same problem. I am now on build 10512 now with like no problems. Ok I had to get a replacement phone and since the old one still worked I did a little testing, I found that it does seem to do with the amount of tiles on the start screen the more I took off the quicker it was. It also got to the point it would open just fine with no help from me. Another thing after I had my new phone up and running ok I took the old one again did master reset started from the beginning not using restore apps 8.1 up to 10166 and stop. I downloaded most of my apps to start screen and now no problems and it ran great no loading issues and then the same for build 10512. So I feel a clean start would have solved all my issues from the start but I must say it is time consuming at most my 928 to do reset took most of the day, great if you got alot of grass to cut.
    08-18-2015 05:17 AM
  18. Thallanor's Avatar
    I would suggest that you read this thread more thoroughly. Myself and many others _have_ performed these "fixes" one at a time. Some of us have been working on this issue and have been attempting "fixes" as they've been announced - one at a time.

    I've gone into a ridiculous amount of detail with my testing, not just "yawn, changed wallpaper, didn't work" or "yawn, enabled more tiles or less tiles, didn't work." I've provided numbers and statistics and have spent hours restarting, changing the most minute things, then restarting, and testing further.

    Furthermore, your "fix" of removing the wallpaper has already been mentioned in this thread a couple times, and others have already indicated that it's not resolved the issue.

    I'm not trying to deter people from attempting to fix this, but again, this has been beating a dead horse with the number of "try this" when "this" has been already confirmed to not be the solution. I know it's a long thread, but it's worth reading in its entirety.
    08-18-2015 10:18 AM
  19. Thallanor's Avatar
    Hi guys, I found a very nice solution by my self to stop the loading loop and open the Start screen. Its really really easy and works every time.

    If the "Loading..." appears, just wait, until it disappears (black screen) and just in this moment press Volume - and the lock button at the same time for a second. The feedback app will now show up (it sometimes takes some seconds) and if you close this app, the Startmenu appears.

    Please let me hear if this works on your devices too!
    This was posted earlier by another member and has been confirmed, like the other fixes, to work for some, not work for many. I believe so far we have:

    * Volume Up + Power for Feedback app.
    * Mash Start button repeatedly.
    * Remove wallpaper or change wallpaper.
    * Enable Show More Tiles or disable Show More Tiles.

    Pretty sure there are a couple more I'm missing, but these are off the top of my head. They seem to work for some users, but not for most. The only real solution seems to be decreasing the number of apps, not just pinned, but just simply installed.
    08-18-2015 10:20 AM
  20. Thallanor's Avatar
    Hay guy, just a little info for you I had same problem. I am now on build 10512 now with like no problems. Ok I had to get a replacement phone and since the old one still worked I did a little testing, I found that it does seem to do with the amount of tiles on the start screen the more I took off the quicker it was. It also got to the point it would open just fine with no help from me. Another thing after I had my new phone up and running ok I took the old one again did master reset started from the beginning not using restore apps 8.1 up to 10166 and stop. I downloaded most of my apps to start screen and now no problems and it ran great no loading issues and then the same for build 10512. So I feel a clean start would have solved all my issues from the start but I must say it is time consuming at most my 928 to do reset took most of the day, great if you got alot of grass to cut.
    I was doing well on Build 10166 until approximately 85 apps on my Start Screen, 100 installed. On Build 10512, I thought I had dodged the bullet, but noted I had not restarted my phone yet. I did, and boom, "Loading..." loop. I started uninstalling apps until the Start Screen loaded properly again, and the numbers are similar to 10166 - 92 apps on the Start Screen, 102 installed. It seems to be right around there that, at least on the Lumia 1520, things begin to go south. Like you, I've noticed that the fewer the items on the Start Screen, the faster it is. With 92 apps on the Start Screen, I'm looking at 2-3 seconds of "Loading..." or "Restoring..." before the Start Screen appears, whereas with a stock install/hard reset, it's instant.

    Definitely onto something... Hoping they resolve it soon. On Windows Phone 8.1, I had even more apps installed and pinned. Heck, even older builds of W10M allowed more installed apps and pinned apps, so it's something new to 10166. Let's hope with W10 released, W10M development will speed up. :)
    pmhgeneral likes this.
    08-18-2015 10:24 AM
  21. pmhgeneral's Avatar
    I was doing well on Build 10166 until approximately 85 apps on my Start Screen, 100 installed. On Build 10512, I thought I had dodged the bullet, but noted I had not restarted my phone yet. I did, and boom, "Loading..." loop. I started uninstalling apps until the Start Screen loaded properly again, and the numbers are similar to 10166 - 92 apps on the Start Screen, 102 installed. It seems to be right around there that, at least on the Lumia 1520, things begin to go south. Like you, I've noticed that the fewer the items on the Start Screen, the faster it is. With 92 apps on the Start Screen, I'm looking at 2-3 seconds of "Loading..." or "Restoring..." before the Start Screen appears, whereas with a stock install/hard reset, it's instant.

    Definitely onto something... Hoping they resolve it soon. On Windows Phone 8.1, I had even more apps installed and pinned. Heck, even older builds of W10M allowed more installed apps and pinned apps, so it's something new to 10166. Let's hope with W10 released, W10M development will speed up. :)
    I just gave my start screen a count I have 49 apps pin and 74 installed. This time I did not use wallpaper and I'm using the add more tiles screen. My phone is great right now I have turned it off & on many times with no issues except the lock screen delay and I'm running glance with my background image, shows the time but no date no notification. The lock screen I get all info and notifications.
    08-18-2015 05:18 PM
  22. Thallanor's Avatar
    I just gave my start screen a count I have 49 apps pin and 74 installed. This time I did not use wallpaper and I'm using the add more tiles screen. My phone is great right now I have turned it off & on many times with no issues except the lock screen delay and I'm running glance with my background image, shows the time but no date no notification. The lock screen I get all info and notifications.
    I tend to switch back and forth between "Show More Tiles" on or off from time to time. At the moment, I have it disabled. I want to install W10M on my wife's 830 to see if the number of installed and pinned apps is lower on a lower-memory device before the problem manifests itself, but she's a bit leery given my tales of woe. :)
    pmhgeneral likes this.
    08-18-2015 10:38 PM
  23. pmhgeneral's Avatar
    I tend to switch back and forth between "Show More Tiles" on or off from time to time. At the moment, I have it disabled. I want to install W10M on my wife's 830 to see if the number of installed and pinned apps is lower on a lower-memory device before the problem manifests itself, but she's a bit leery given my tales of woe. :)
    Have you had the problem with trying to make tile folder's were you drop one tile on top the other to create a folder and name it, in this build I can't do it for some reason? All the other builds I was able to that's why I wanted to use the add more feature this time. I ask in the Microsoft community forum's yesterday about another problem (find my phone) setting it up when i test it can't find it on map tells me try again later? This is a replacement Lumia 928 Verizon it came last Friday, this replaced a 928 that had some other problem and that one worked fine go figure.
    08-19-2015 07:06 AM
  24. Thallanor's Avatar
    Have you had the problem with trying to make tile folder's were you drop one tile on top the other to create a folder and name it, in this build I can't do it for some reason? All the other builds I was able to that's why I wanted to use the add more feature this time. I ask in the Microsoft community forum's yesterday about another problem (find my phone) setting it up when i test it can't find it on map tells me try again later? This is a replacement Lumia 928 Verizon it came last Friday, this replaced a 928 that had some other problem and that one worked fine go figure.
    I am able to create folders and name them in Build 10512. I also use Maps quite extensively for navigation. Have you performed a hard reset on the affected phone(s)? My only real issue with Build 10166 and 10512 is the Start Screen Loading loop. Though this morning, I'm seeing that most of my Live Tiles are completely blank. Oh well -- I'll test more later. Worked yesterday, followed by an overnight shift back-to-back for server maintenance. I'm tired!
    08-19-2015 07:49 AM
  25. cyberfighter's Avatar
    I have found that what works best for me is using kids corner. I saw the suggestion on another thread and it works great.

    On build 10166 I had my kids corner screen full of apps I normally would have on my regular start screen (not all tiles would work on the kid's corner screen for some reason though). When I got the loading loop, I would just lock my phone and switch to kids corner. I would then lock my phone and return to my normal start screen. However, sometimes it would still show my kids corner tiles instead of my usual start screen. Eventually, on its own, i would get my regular start screen back. This would work every time except for the fact that I virtually had 2 different start screens.

    When I updated to build 10512, I did not add tiles to the kids corner. I just left it with the default "customize" tile. Now after I open kids corner and go back to my original start screen, I have my regular start screen. This works about 80% of the time. When it doesn't work, I usually have to retry about 1-2 more times. But the advantage to leaving kids corner as default is that I always have my regular start screen.
    08-26-2015 08:01 PM
77 1234

Similar Threads

  1. Phone stuck on recovery Mode ! (Lumia 920) Windows Mobile 10166. How can I fix it?
    By Wasim Armstrong in forum Windows 10 Mobile Insider Preview
    Replies: 14
    Last Post: 09-01-2016, 11:59 AM
  2. Windows phone 10 build 10166 on Lumia 530, is there a solution to update the phone?
    By Windows Central Question in forum Windows 10 Mobile Insider Preview
    Replies: 2
    Last Post: 07-16-2015, 04:57 PM
  3. Why can't I get the latest mobile build (10166)
    By UniZebra in forum Windows 10 Mobile Insider Preview
    Replies: 9
    Last Post: 07-12-2015, 11:43 AM
  4. Windows 10 stratagy
    By Bobvfr in forum Windows 10
    Replies: 3
    Last Post: 07-11-2015, 05:19 PM
  5. Will my data transfer to Windows 10 Mobile when I upgrade my phone?
    By emi539 in forum Windows 10 Mobile Insider Preview
    Replies: 1
    Last Post: 07-11-2015, 02:53 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD