1. signal-2-noise's Avatar
    I'm thinking there is more of a battery drain with the latest build on my Lumia 930. Anyone else concur with their devices? My phone was @ 100% around 2pm yesterday after a charge then this a.m. it's @ 36% with minimal useage. Normally around the same time frame I'd still see a 60~70% charge with roughly same useage. I thought I'd check here before submitting this observation thru the WIP feedback.
    09-16-2015 09:19 AM
  2. Javteshwar's Avatar
    Yes, I have also noticed an increased battery drain. Even after reset the problem persists.
    signal-2-noise likes this.
    09-16-2015 09:24 AM
  3. mnlangrehr's Avatar
    Same here. Awful in the first two days.

    Sent from my App Runtime for Chrome using Tapatalk
    signal-2-noise likes this.
    09-16-2015 09:27 AM
  4. Wikus Kruger's Avatar
    Same with me.

    I am also using 930, wondering if it is not device related?
    signal-2-noise likes this.
    09-16-2015 01:36 PM
  5. Wikus Kruger's Avatar
    Mine went from 100% at 7am to 44% at 10AM (3hrs)
    signal-2-noise likes this.
    09-16-2015 01:36 PM
  6. Martsicky's Avatar
    Same here. I went back to 8.1. 100% to 39% - 4hours since unplugging charger.

    *Hard reset performed and I kept it on charger while installing apps in background and playing with settings.

    I've had only 10-15 additional apps installed, and motion data/localization/nfc/bluetooth turned off.
    signal-2-noise likes this.
    09-16-2015 01:42 PM
  7. Pete's Avatar
    Microsoft is currently investigating battery reports of high battery usage. They're collecting field medic reports from MVPs who have reported the same issue.
    09-16-2015 01:54 PM
  8. Vijay_Anand's Avatar
    I've been noticing that on my 830, as well. After four-and-a-half hours of minimal usage, it's down to 51%. Normally, it would be between 80 or 90% with the same usage. Massive battery drain.
    09-28-2015 08:58 AM
  9. Pete's Avatar
    I think this is related to Microsoft Edge. Try soft resetting your device and when it's rebooted, see if you can avoid using Edge for as long as possible and then see how your battery life goes. I don't think that closing it using the task explorer really closes it down enough.

    I've only done this for a few hours and it seems to be making a difference to me.
    Vijay_Anand likes this.
    09-28-2015 10:12 AM
  10. vertigo_x's Avatar
    I've been noticing that on my 830, as well. After four-and-a-half hours of minimal usage, it's down to 51%. Normally, it would be between 80 or 90% with the same usage. Massive battery drain.
    I have a Lumia 830 as well (RM-985).

    Originally, I upgraded from 10512 to 10536 and experienced issues (Messaging app went missing). Thus, I did a revert back to 8.1 just yesterday. I then upgraded back to 10536. At first, I encountered massive battery drain; overnight it drained more than thirty percent when it shouldn't have. I did a soft reset (hold volume down + power) and it works great now. 1-2% per hour on standby.

    Not sure if this anecdotal experience will help you at all, though I figure it's worth mentioning.
    Vijay_Anand likes this.
    09-28-2015 10:31 AM
  11. BryceMD's Avatar
    For me it is 'Start'. According to my battery saver info 'Start' is the app using the majority of my battery, mostly in background. I'm assuming this might have something to do with live tiles or the resuming.. Maybe removing all apps from start might help, didn't try.

    Restarting does help the problem in the sense it won't continue to drain the battery this time, but it doesn't prevent it from happening again. Already reported via feedback.

    wp_ss_20150919_0001-1-.png
    vertigo_x likes this.
    09-28-2015 10:39 AM
  12. Vijay_Anand's Avatar
    I have a Lumia 830 as well (RM-985).

    Originally, I upgraded from 10512 to 10536 and experienced issues (Messaging app went missing). Thus, I did a revert back to 8.1 just yesterday. I then upgraded back to 10536. At first, I encountered massive battery drain; overnight it drained more than thirty percent when it shouldn't have. I did a soft reset (hold volume down + power) and it works great now. 1-2% per hour on standby.

    Not sure if this anecdotal experience will help you at all, though I figure it's worth mentioning.
    II'll give this a shot. Thanks for your tip.
    09-28-2015 12:04 PM
  13. Vijay_Anand's Avatar
    Nope. Did not work. Had to roll back to 8.1. Damn shame. I really enjoyed most of the preview build.
    09-28-2015 06:52 PM
  14. Sedp23's Avatar
    I cut location off today and noticed a big difference in battery life. Give that a try and see if u notice a big increase in battery life
    Vijay_Anand likes this.
    09-28-2015 07:06 PM
  15. Vijay_Anand's Avatar
    I cut location off today and noticed a big difference in battery life. Give that a try and see if u notice a big increase in battery life
    Location is always turned off on my phone. Unless apps access it without my permission. I'll give that a try. Thanks!
    09-29-2015 07:41 AM

Similar Threads

  1. Updated to 10536 and Groove no longer updates
    By Whymenow in forum Windows 10 Mobile Insider Preview
    Replies: 2
    Last Post: 09-24-2015, 01:56 PM
  2. Replies: 1
    Last Post: 09-17-2015, 03:41 PM
  3. Cortana issue on build 10536
    By MirthRock in forum Windows 10 Mobile Insider Preview
    Replies: 2
    Last Post: 09-16-2015, 06:27 PM
  4. Two columns of live tiles in Windows 10 mobile build 10536
    By maiduchieu in forum Windows 10 Mobile Insider Preview
    Replies: 0
    Last Post: 09-16-2015, 08:55 AM
  5. Windows 10 Mobile build 10536 language packs and keyboards can now be downloaded
    By WindowsCentral.com in forum Windows Central News Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 09-16-2015, 08:30 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD