The Windows 10 April 2018 update has arrived! Get the new Dell XPS 15, starting at $999.99
  1. Netwolf-irc's Avatar
    Hello,

    I am having issues with connecting to my VPN. I have an HP Elite x3 which connects using PPTP (and also IPSec/L2TP) to a VPN server. The VPN server correctly gives out the IP address and the data should, after connection, be routed through the VPN. I have confirmed this works in the server logs. I have also confirmed that this works on two other devices which are running Windows 8.1, albiet both are tablets.

    The VPN shows as connected on the Windows phone and even properly goes through authentication but going to say a website like www.whatsmyip.org on Microsoft Edge still shows I am connected from my internet router or LTE. Does anyone know what might be wrong?
    Last edited by Netwolf-irc; 01-25-2017 at 10:15 AM.
    01-24-2017 12:59 PM
  2. Gad-Getit's Avatar
    Just curious... Have you tried it with a different browser?
    01-24-2017 01:23 PM
  3. anthonyng's Avatar
    One annoying thing my work has done with cisco vpn is remove ability for mobile device connections.

    Any chance you have something similar? Or do you control the VPN?
    01-24-2017 01:25 PM
  4. Netwolf-irc's Avatar
    Just curious... Have you tried it with a different browser?
    It works fine with any other browser on my tablets running Windoes 8.1. On windows mobile, Microsoft edge is the only browser 🤔

    Sent from mTalk
    Last edited by Netwolf-irc; 01-24-2017 at 04:03 PM.
    01-24-2017 01:31 PM
  5. Netwolf-irc's Avatar
    One annoying thing my work has done with cisco vpn is remove ability for mobile device connections.

    Any chance you have something similar? Or do you control the VPN?
    I control the VPN. I use Softether with secureNAT. And it does pptp/ipsec. It works fine on the other devices.

    I don't use cisco AnyConnect. Instead stick to the native pptp Windows version

    Sent from mTalk
    01-24-2017 01:33 PM
  6. EspHack's Avatar
    I would post a link to my feedback regarding this same issue, but they dont work either, so maybe try finding it and upvoting it?
    01-24-2017 04:41 PM
  7. Netwolf-irc's Avatar
    I would post a link to my feedback regarding this same issue, but they dont work either, so maybe try finding it and upvoting it?
    Sorry, I am confused. Did you find the solution to this problem? A search on VPN pttp doesn't seem to elicit a verifiable response. There are a few posts that describe what I am facing. I have PPTP Passthrough working on both the router and the LTE network.
    01-24-2017 07:11 PM
  8. Netwolf-irc's Avatar
    I am connected absolutely correctly to the VPN server. Even the DNS lookups to 8.8.8.8 are being routed properly. But visiting any site under Edge or Maps lists the real location, vs where the endpoint is. This works on my Windows 8.1 computers on their native client, PPTP and IPSec/L2TP. I can even monitor this connection on the server side:

    Screenshot by Lightshot

    In pic: Softether 4.20.9608-rtm with SecureNAT enabled. This is the status window showing the client is correctly connected.

    - Location is OFF
    - Same with Edge (ie. I refuse to accept it). Have flushed the cache.

    Screenshot by Lightshot

    In Pic: Look at data when using the Windows Phone. Those are DNS queries to 8.8.8.8 which is google DNS. As it shows, there is data being transferred between the device and the VPN, but I still can't get either Edge or Maps or Netflix to acknowledge my real location vs where the VPN endpoint is.

    It seems to be working, and yet I don't know why Edge continues to show my real location...
    Last edited by Netwolf-irc; 01-25-2017 at 08:35 AM.
    01-24-2017 09:21 PM
  9. Rosebank's Avatar
    Do Vpn's even work with W10M?
    01-25-2017 08:13 AM
  10. Netwolf-irc's Avatar
    Do Vpn's even work with W10M?
    Yup. It worked well on my 950 XL
    Rosebank likes this.
    01-25-2017 08:36 AM
  11. EspHack's Avatar
    Do Vpn's even work with W10M?
    sometimes
    Rosebank likes this.
    01-25-2017 10:38 AM
  12. Rosebank's Avatar
    sometimes
    I remember there was a posting on this forum about the VPN no longer working after an update, luckily I don't use them but if I did it would be concerning, I think the long and short of the thread was that vpn settings had to be manually inserted once you get them from the provider.
    01-25-2017 10:55 AM
  13. Netwolf-irc's Avatar
    I remember there was a posting on this forum about the VPN no longer working after an update, luckily I don't use them but if I did it would be concerning, I think the long and short of the thread was that vpn settings had to be manually inserted once you get them from the provider.
    - I control the VPN Server. As such I control all aspects of the connection. The username/password, PPTP or IPSec/L2TP. All..
    - The DNS queries originating after a VPN connection is made are correct and being routed properly through the VPN. For all intents and purposes, it looks like the VPN is running. And yet, it is not! Microsoft Edge, Microsoft Map all keep using the real location of the device. This works properly on 2 Windows tablets running 8.1, iPhone (PPTP) and one Windows 10 tablet.
    - Turning ON/OFF for Location makes no difference
    - Disabling Location settings in Privacy also makes no difference
    - I have tested this with PPTP (Username/Password) and SSTP (Username/Passoword/PSK) or IPSec/L2TP.
    - I have tested this on two different servers, running Ubuntu and FreeBSD 11.

    This problem is only specific to Windows 10 Mobile. I am running HP Elite x3 with:

    Firmware: 00002.00000.00018.0105
    OS: 10.0.14393.693
    01-25-2017 11:16 AM
  14. Netwolf-irc's Avatar
    Update: Jan 25, 2017

    • I updated to Slow Ring and tried to see if VPN would work. It didn't.
    • Due to stability issues (production ring is more stable), I reverted back using WDRT.
    • On a clean install, I setup the VPN connection again only to find that it does not work as well.



    So far, I have tried everything possible. On any other device (iOS, Android and Windows 8.1 and Windows 10), I can easily setup a VPN (PPTP/IPSec+L2TP/OpenVPN).

    This issue seems to only exist on Windows Mobile. If anyone from MSFT sees this, please fix the VPN issue. I shouldn't be having so many problems given a VPN is very common request on a corporate network
    anthonyng and eKeith like this.
    01-26-2017 12:09 PM
  15. anthonyng's Avatar
    Putting your findings on feedback hub would hopefully be taken seriously!
    01-26-2017 03:05 PM

Similar Threads

  1. Can't get to Windows Update in Settings anymore
    By patb63 in forum Windows 10 Insider Preview
    Replies: 4
    Last Post: 02-10-2017, 08:50 AM
  2. Phone doesn't charge
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 2
    Last Post: 01-24-2017, 01:32 PM
  3. Readly shutting down its apps for Windows and Windows phone on February 27
    By WindowsCentral.com in forum Windows Central News Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 01-24-2017, 12:30 PM
  4. How Gadgets app work in 15014 in Mobile?
    By emamitabha in forum Ask a Question
    Replies: 0
    Last Post: 01-24-2017, 12:20 PM
  5. How to recycle and use your old hard drives with a docking station
    By WindowsCentral.com in forum Windows Central News Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 01-24-2017, 10:11 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD