The Windows 10 April 2018 update has arrived! Get the new Dell XPS 15, starting at $999.99
  1. ArrowQueen's Avatar
    Hi everyone !

    I'm on build 10130 since the day it's been available and my PC is lagging more and more each day. It takes 5 seconds to switch a layer on PowerPoint, 2 seconds to open file explorer. Sometimes, my PC slows so much down that it lags when playing videos on YouTube. When I tap on the keyboard, it takes a moment until the text show up on the screen. I did a full system scan with my antivirus but nothing came up.

    Im using a HP x360, 4GB RAM, Intel Pentium 2,16 Ghz.

    Will my PC become faster with new builds or is it something else ??
    06-08-2015 11:27 AM
  2. RumoredNow's Avatar
    Moved to appropriate forum...

    As per this advice: http://forums.windowscentral.com/ask...ion-forum.html WC members are free to post in all areas of the board. Please use Ask a Question only for time critical help issues that affect the immediate functionality of your device.
    Harrie-S, aximtreo and ArrowQueen like this.
    06-08-2015 11:51 AM
  3. _Emi_'s Avatar
    Your PC will become "faster" when the RTM hits and most bugs are fixed.

    Did you clean install 10130 or upgraded? because most Preview builds work better by clean install them. that's the problem of using Preview builds, you will always get some sort of bug no matter what.
    That's why It's recommended to use Virtual Machines to test these previews, so you don't mess up with your computer and you can upgrade for free on July 29th.

    New builds should work better, but it's a gamble. it might be your AV, your drivers, it could be anything causing the slowdowns. some people say clean install helps but nothing is for sure when it comes to preview versions.
    06-08-2015 11:51 AM
  4. Harrie-S's Avatar
    Did you use Task Manager to see if you could find which process may be the culprit?
    ArrowQueen likes this.
    06-08-2015 11:54 AM
  5. ArrowQueen's Avatar
    Did you use Task Manager to see if you could find which process may be the culprit?
    I oopened the task manager. When I open it, 70% of the CPU is taken by task manager it self. A few seconds later, back to normal (19% used by all apps)
    06-08-2015 02:05 PM
  6. ArrowQueen's Avatar
    Did you use Task Manager to see if you could find which process may be the culprit?
    I upgraded, no clean install. What do you suggest ?
    06-08-2015 02:06 PM
  7. Harrie-S's Avatar
    I upgraded, no clean install. What do you suggest ?
    Why not because now your computer becomes too slow to work with so you have "nothing" to loose.
    Laura Knotek and ArrowQueen like this.
    06-08-2015 03:36 PM
  8. WinSammie's Avatar
    See if your harddisk still has more than 10GB free, otherwise windows will be cleaning up all the time to save disk space, and that makes it slow.
    06-08-2015 03:42 PM
  9. ArrowQueen's Avatar
    See if your harddisk still has more than 10GB free, otherwise windows will be cleaning up all the time to save disk space, and that makes it slow.
    45GB free in the Harddisk.
    06-09-2015 02:34 AM
  10. kg4icg's Avatar
    Intel Pentium 2 at 16ghz, no such beast. I'm on a I7-3770K at 3.9 ghz. Fastest stock clock for a Intel cpu is 4 ghz right now. If you are actually on a Pentium 2, you wouldn't be over 400 mhz.
    06-09-2015 07:42 AM
  11. ArrowQueen's Avatar
    Intel Pentium 2 at 16ghz, no such beast. I'm on a I7-3770K at 3.9 ghz. Fastest stock clock for a Intel cpu is 4 ghz right now. If you are actually on a Pentium 2, you wouldn't be over 400 mhz.
    Yeah but a week ago, Build 10130 was running smoothly on my PC.
    06-09-2015 02:38 PM
  12. kg4icg's Avatar
    ME and my I7-3770k is just cruising along with build 10130.
    06-10-2015 09:28 AM
  13. drjekel_mrhyde's Avatar
    I have the same problem with lag. I'm going to deal with it till the next build(since they are coming faster).
    Last edited by drjekel_mrhyde; 06-13-2015 at 11:09 PM.
    06-13-2015 11:56 AM
  14. jojoe42's Avatar
    I fresh installed 10130 on my desktop too, and I'm finding it's far slower than previous builds that I had in a dual-boot before. I've noticed in general that system processes (and Edge) seem to be taking up more resources than anything else in the task manager. I'm putting this down to a lack of optimisation/bug reporters running in the background. I'm running a custom PC with an i5-750 and 4GB of RAM by the way.
    ArrowQueen likes this.
    06-24-2015 02:38 PM
  15. marantaz's Avatar
    Mine is more responsive as far as using programs, as opposed to app, which I can't use because the Start button doesn't work! I can't use it at all to see the apps list, I have to right click to shut down. This just occurred three days ago, so some recent update caused it. Grrrrrrr.
    ArrowQueen likes this.
    06-26-2015 01:22 PM
  16. Dhruvansh Soni's Avatar
    Try disabling the transparency in Personalization settings. It made mine a lot faster.
    ArrowQueen likes this.
    06-27-2015 12:01 PM

Similar Threads

  1. Replies: 7
    Last Post: 04-15-2018, 02:10 PM
  2. Why does the clock time split in two on my Lumia 640 close screen?
    By Martin Horsepeculiar in forum Microsoft Lumia 640
    Replies: 2
    Last Post: 06-10-2015, 09:26 AM
  3. what is refurbished mean
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 3
    Last Post: 06-08-2015, 11:54 AM
  4. AIDA64 app for Windows Phone offers more details on your device's hardware
    By WindowsCentral.com in forum Windows Central News Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 06-08-2015, 11:11 AM
  5. Skype Translator tech is coming to Skype for Windows desktop later this year
    By WindowsCentral.com in forum Windows Central News Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 06-08-2015, 09:42 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD