The Windows 10 April 2018 update has arrived! Get the new Dell XPS 15, starting at $999.99
09-11-2016 12:17 AM
105 12345
tools
  1. A Ego's Avatar
    The sfc/scannow command worked well for me with my Outlook 2010 under Windows 10.
    However some of us are newbies at this and may need a few simple directions, just make sure you get the steps done in the right order.

    First, turn off Outlook.
    Then go to Windows 10 "Start Icon" which is the Icon with 4 square windows found by moving your mouse pointer to the bottom or top corner of your computer screen.
    Right click on it and from the drop down menu choose Command Prompt (Admin) by left clicking on the words.
    Windows User Account Control will most likely ask you if you wish this app to make changes to your computer, click on Yes.
    A black window will open up, type in the command sfc/scannow and away it will go.
    Wait till it has finished, it can take 20 minutes, and then type in exit.
    The black screen will close.
    Now start Outlook again and you should be able to send emails as normal.
    GCMudde and TractorGirl327 like this.
    08-10-2015 01:50 PM
  2. SteveH02468's Avatar
    Hi - can you tell me where the search icon is you refer to please?
    08-10-2015 02:43 PM
  3. Eric Rudolphe's Avatar
    Steve its the second icon from the left on the task bar at the bottom of the screen. Looks like a manifying glass.
    08-10-2015 05:02 PM
  4. ssharry's Avatar
    Many thanks... scan worked a treat.
    Cheers
    Stephen
    08-10-2015 08:59 PM
  5. GCMudde's Avatar
    I have the same problem I can reply and I can forward but I cannot write a new email.

    I tried the solution A Ego......It worked!! GREAT! TXS!
    Last edited by GCMudde; 08-11-2015 at 05:49 AM.
    08-11-2015 02:22 AM
  6. bridestream's Avatar
    Click on the search icon, search on cmd when you find the application (Command Prompt) run as administrator (i.e. right click it and click run as administrator). You will then see a rectangular black window appear with folder> then type in sfc/scannow and sit back and wait (takes a while to run).

    When finished type in exit. Then close outlook, restart and problem solve.

    This worked for me.
    NOTE - first time I tried this fix I forgot to type in EXIT and it did not work!
    Thank you 'rickthemonk'.

    Samus (Ireland).
    P.S. When finished Reboot.
    TractorGirl327 likes this.
    08-11-2015 02:22 AM
  7. Kevin Snewing's Avatar
    Thanks, at last a solution that actually works.
    08-11-2015 07:46 AM
  8. Reflexx's Avatar
    Good tip!
    08-11-2015 08:08 AM
  9. 11B1P's Avatar
    sfc /scannow does not work for me. I have about 5 emails in my draft folder. When I try to send them, I get a message telling me to add at least one valid email address.

    Edit. The Mail app for sending messages I believe was not sending messages, I think because I had a video attached. The website worked fine went I sent a link to a website.
    Last edited by 11B1P; 08-11-2015 at 09:20 PM.
    08-11-2015 05:29 PM
  10. Ash Priddle's Avatar
    I have tried the scannow, it worked the first time, however after recent windows updates the emails have stopped sending again and the scannow has not cured the problem. There are no error messages. Yep MicroSoft you call this progress...........each time you meddle you just make thing worse and outlook does less and less each time. I just wish I could get 5 mins with some of your ideas whizz kids and put them right!!!!

    Anybody got any other fixes that may work, apart from buying Apple!
    08-12-2015 03:00 PM
  11. sheldon cohn's Avatar
    I loaded FossaMail on the Windows 10 PC, since there is a lot more options available over
    outlook mail. I just sent email to a friend and it didn't sit in the outbox. I'm wondering about
    your send configuration has an error, which would cause your problem. Google your settings
    for your email provider and make sure the SMTP is correct and check the port and if uses SSL.
    08-13-2015 08:45 AM
  12. sheldon cohn's Avatar
    I loaded FossaMail on the Windows 10 PC and I have 2 IMAP accounts. When setting the
    accounts I had to go to advance setup to add options required for receiving and sending email.
    I noticed in Outlook mail some of the settings had to be redone after a new build was installed,
    the same thing might have occurred with your Outlook 2013.
    FossaMail has a lot more features that outlook mail needs, I sent feedback on it, who knows if
    it will ever get it.
    08-13-2015 08:58 AM
  13. Vardaan Bhandari's Avatar
    SMPT PORT to 587 and IMAp port to 143(you will find this in advance settings tab) you were putting 25. Just try it if it works



    Found a ridiculously simple solution, having got the 0x800ccc13 error and unable to connect to server in Outlook 2013 after upgrade to windows 10. Tried all sorts of scan fixes, removal of Add ins etc none of which worked....
    I have jut changed the the settings of account and ports as following
    Go to file and account settings and change the settings as below as below:
    a.) if you have incoming at POP3 then change server and port according to SSL/TSL recomended settings can me taken from your domain
    b) you have the IMPA settings then just change your sending SMPT PORT to 587 and IMAp port to 143(you will find this in advance settings tab)
    .... and that cleared the error in Outlook and its working perfectly again.
    Secure SSL/TLS Settings

    (Recommended)
    08-13-2015 11:08 AM
  14. saragp's Avatar
    Big thanks ran the scan which only took about 10mins and now my emails are flying out a treat
    08-14-2015 11:51 AM
  15. rpaggio's Avatar
    This worked perfectly for me: thank you very much
    08-18-2015 05:49 AM
  16. PhilipofIngleby's Avatar
    Similar problems here. Updated to Windows 10 and can receive but not send emails in Outlook.
    Run through the suggestions to no avail.

    Actually on my screen the suggested black rectangle with

    You will then see a rectangular black window appear with folder> then type in sfc/scannow

    has instead: C:\WINDOWS\system32>

    Any advice appreciated please.
    08-19-2015 12:22 AM
  17. KerryAnne70's Avatar
    thank you the sfc/scannow worked and I can now send emails.
    08-19-2015 03:05 AM
  18. TractorGirl327's Avatar
    Mine is scanning now ... seems to be very slow ... been going a good 5 mins and still only at 15% but if it's going to work I'm happy to wait!
    08-21-2015 03:32 AM
  19. TractorGirl327's Avatar
    Almost 3/4 hour and still only at 59% ..
    08-21-2015 04:10 AM
  20. TractorGirl327's Avatar
    Similar problems here. Updated to Windows 10 and can receive but not send emails in Outlook.
    Run through the suggestions to no avail.

    Actually on my screen the suggested black rectangle with

    You will then see a rectangular black window appear with folder> then type in sfc/scannow

    has instead: C:\WINDOWS\system32>

    Any advice appreciated please.
    That's what i got, it's the name of your folder, so just type in sfc/scannow after it
    08-21-2015 04:40 AM
  21. TractorGirl327's Avatar
    So saw this on another WindowsCentral thread.

    Click on the search icon, search on cmd when you find the application (Command Prompt) run as administrator (i.e. right click it and click run as administrator). You will then see a rectangular black window appear with folder> then type in sfc/scannow and sit back and wait (takes a while to run).

    When finished type in exit. Then close outlook, restart and problem solve. Seems to have solved the problem for a number of people on the other thread too.
    And I can send emails again. THANK YOU!! Took nigh on an hour and a half mind!
    08-21-2015 05:03 AM
  22. Prakash Nagda's Avatar
    Facing same issue. Microsoft Please help...
    08-23-2015 04:35 AM
  23. Norman Barrett's Avatar
    Another relieved customer. Thanks.
    08-25-2015 09:05 AM
  24. Great deal's Avatar
    tried SFC /scannow twice without success, reinstalled office - still not working...grrrrrr why is MS silent on this...last week excel copy and paste was broken, culprit? the Skype 'call to' - uninstalled and excel worked, I thought the teams were speaking to each other internally again :/
    08-26-2015 01:09 AM
  25. MDSDerby's Avatar
    Hi rikthemonk, I am glad someone else has had this problem too and I am not alone! However I am not that computer literate and would appreciate if you could give me this fix in a bit more detail so I can follow it through.
    08-26-2015 02:11 PM
105 12345

Similar Threads

  1. Why isn't Windows 10 recognizing my BenQ HD Monitor?
    By Windows Central Question in forum Windows 10
    Replies: 2
    Last Post: 08-13-2015, 06:22 AM
  2. Win10 Upgrade - Permissions problem
    By thalador in forum Windows 10
    Replies: 2
    Last Post: 08-06-2015, 05:09 AM
  3. I lost the connection to the internet after the upgrade, how can I get it back?
    By Windows Central Question in forum General Phone Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 08-01-2015, 04:41 PM
  4. What happened to my games when I upgraded from Windows 7?
    By Windows Central Question in forum Games
    Replies: 1
    Last Post: 07-30-2015, 07:31 AM
  5. Roboto - a challenging platformer game for Windows and Windows Phone
    By WindowsCentral.com in forum Windows Central News Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 07-30-2015, 07:20 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD