Dell’s Cyber Monday in Julysaves you up to 50%!
01-26-2017 08:54 AM
228 1234 ...
tools
  1. Squatting Hen's Avatar
    Ugh. Mine fails too at 96%. Crap. I have to change phones too. My mic is not working properly (or the noise blocking part) as people can't hear me unless I blow in the top noise blocking sensor. Speaker and bluetooth work fine.
    05-02-2014 11:24 AM
  2. Squatting Hen's Avatar
    Got a replacement phone. I did not restore from backup, and this new phone, on 8.1, also hangs at 96%. I guess backup is not working properly on 8.1 preview.
    GTRoberts likes this.
    05-05-2014 12:49 PM
  3. Link Kadeshi's Avatar
    Well, isn't that just prime. At least I find out it's not just my phone. Lumia 925, by-the-by.
    05-05-2014 03:41 PM
  4. Ebuka Allison's Avatar
    Wow , weird. I've done the full clone phone thing on 8.1, it works
    05-05-2014 03:44 PM
  5. book1245's Avatar
    A user named SwimSwim had been getting this issue as well, and recommended deleting the backup that was stored and manually backup up. I deleted my backup, started a manual synch, but got the same error message. However, I saw on the "manage backups" page that the same amount of space that had been used before on OneDrive was again there. I turned my WiFi back on (I had been keeping it off due to the WiFi-reboot issue many have been experiencing), tried a manual backup, and it went through! "Last backed up 5 minutes ago"

    Now this isn't anything certain, so don't delete your backup unless you're sure you want to try this, but it did work for me. Thank you SwimSwim!
    Sakitumi, badcat and MikeSo like this.
    05-05-2014 06:29 PM
  6. jomargon's Avatar
    A user named SwimSwim had been getting this issue as well, and recommended deleting the backup that was stored and manually backup up. I deleted my backup, started a manual synch, but got the same error message. However, I saw on the "manage backups" page that the same amount of space that had been used before on OneDrive was again there. I turned my WiFi back on (I had been keeping it off due to the WiFi-reboot issue many have been experiencing), tried a manual backup, and it went through! "Last backed up 5 minutes ago"

    Now this isn't anything certain, so don't delete your backup unless you're sure you want to try this, but it did work for me. Thank you SwimSwim!
    I did this right away after reading the comments on WPCentral's WP8.1 backup article and it did fix my phone's backup problem! Finally!
    05-05-2014 07:28 PM
  7. fardream's Avatar
    Tried the delete backup, doesn't help. Lumia 925 on T mobile. Also my live tiles don't work.
    05-05-2014 08:24 PM
  8. Paolo Cardelli's Avatar
    Mine still always fails 96%.
    It's the only bug I have with DP...
    05-06-2014 12:40 AM
  9. Squatting Hen's Avatar
    Just curious, for anyone this is working for, do you have any blank/empty tiles on your start screen?
    05-06-2014 09:25 AM
  10. Jeffrey McLean's Avatar
    I had the same problem where it would get to the 96% and then fail. I tried changing the lock screen image, but that didn't work. I then deleted the backup and was able to do a manual backup. I then tried a manual backup a second time, and it also worked. Both times it paused for a while at the 96%.
    05-07-2014 10:26 AM
  11. Paolo Cardelli's Avatar
    Found a possible Solution, here: http://forums.windowscentral.com/win...umia-bugs.html

    Worked for me at least.
    05-14-2014 10:07 AM
  12. bigbmc26's Avatar
    Bumping this thread to see if anyone else has continued to experience this problem, or if anyone has found a solution. My phone is still telling me that I haven't backed up since last Monday. My backup process will get to 100% before giving me the "There was a problem backing up your settings" error message.
    ​I'm still having this problem

    Edit: deleting the existing backup worked for me...
    Last edited by bigbmc26; 05-15-2014 at 02:56 PM.
    Warbird2017 likes this.
    05-15-2014 02:40 PM
  13. commo's Avatar
    Had the same issue. I turned off backups, deleted the backups, rebooted and manually backed it up. It worked for me. Make sure your connected to Wi-Fi.
    Warbird2017 likes this.
    05-15-2014 02:55 PM
  14. dby2011's Avatar
    I have a Lumia 822- I tried everything. Deleted start screen picture, changed lock screesn pic to a basic low rez pic, deleted backup through the phone, manually deleted backups by logging into Onedrive on my PC, and rebooted phone. It always fails at 96%. I am having issues with my music and wanted to do a hard reset and wont do right now I guess. Any other suggestions? I am wondering is it is an app that is causing it to crash- maybe an older app that is not compatible with the backup.
    05-22-2014 08:27 AM
  15. chezm's Avatar
    Having same issue, fails at 96%...1020 Rogers
    05-22-2014 09:34 AM
  16. JediTWang's Avatar
    Works for me, Aussie L1020 + Finnish CV fw (i.e. unbranded/unlocked).
    But there's still lots of unanswered Qns below if folks can help?

    I don't see any issue, but where does one manually initiate a back-up for everything?
    It seems possible to do it within "apps+settings", but not in "text messages" or "photos+videos".
    Unless that manual back-up in "apps+settings" is the manual back-up for everything?

    *UPDATE*
    Okay so it's remaining paused @96% for me too, but only for "apps+settings" (unless that section backs-up everything?)
    Well that's lame, hopefully automatic back-ups aren't routinely failing & it's only related to manual back-ups!?

    *UPDATE*2
    Okay it seems like it may've completed successfully, still, it's a bit "laggy", hopefully it's improved.
    How do we verify that it has backed-up 100% correctly?
    "That backup screen tells you when the last backup was done. Mine is telling me two weeks ago :p "

    Hmm, that's a little too infrequent. More importantly, how do we verify a 100% successful bu?
    Do we do that by doing a factory/hard-reset, restoring the bu, & then checking that everything's as we recall?
    Surely there's a better approach than that...
    Thank-you!


    Mine still always fails 96%.
    It's the only bug I have with DP...
    IIRC someone claimed that the 1st time you do a manual BU it works, but after that it doesn't, I don't have my L1020 for about 1wk so I can't test that.
    Anyway, none of this proves that the automated BU's don't work (they're too infrequent for my liking), just that the manual ones do not (or appear to not) for some folks.
    05-22-2014 09:49 AM
  17. dby2011's Avatar
    Been troubleshooting the last few few days and still can't get it to work :(
    Ixia likes this.
    05-25-2014 08:51 AM
  18. dby2011's Avatar
    Any suggestions?
    05-26-2014 09:39 PM
  19. dby2011's Avatar
    Not sure what happened, but my backups are working now. Wonder if it was a change on Microsoft's end. However, Tapatalk was updated yesterday and now it worked, maybe it was related to that?
    05-29-2014 08:13 AM
  20. badcat's Avatar
    A user named SwimSwim had been getting this issue as well, and recommended deleting the backup that was stored and manually backup up. I deleted my backup, started a manual synch, but got the same error message. However, I saw on the "manage backups" page that the same amount of space that had been used before on OneDrive was again there. I turned my WiFi back on (I had been keeping it off due to the WiFi-reboot issue many have been experiencing), tried a manual backup, and it went through! "Last backed up 5 minutes ago"

    Now this isn't anything certain, so don't delete your backup unless you're sure you want to try this, but it did work for me. Thank you SwimSwim!
    Thanks! This worked for me. The weird thing was that it took three times as long like it was doing a "full" backup vs an "incremental" backup. But,hey, it worked!
    06-01-2014 08:09 AM
  21. lumia720's Avatar
    I have a Lumia 720 that runs the latest build of Windows Phone 8.1. Lately, I've been facing battery problems after the recent WhatsApp update. I want to do a hard reset to fix the problem. Now the problem is the backup.

    Whenever I ask the phone to backup apps+settings to the cloud, I immediately get an error that says:
    "There was a problem backing up your settings. Please try again later."

    Now I'm stuck with a phone that sometimes doesn't even get through the day with no way to restore my settings after a hard reset.

    And when I go to Manage Backups, it shows me grayed out options of Settings and Apps list occupying 0 bytes. So no option to delete them either.

    Any suggestions?
    06-02-2014 01:30 PM
  22. CityBoyAtHeart's Avatar
    Exact same issue here. No help from Microsoft so far. Anyone have a fix without a reset and losing everything?
    06-06-2014 08:23 PM
  23. MartLea's Avatar
    Yes same error here after swapping sim. Phone shows new (temporary) sim phone number even though my old phone number has been successfully ported to the new sim. Windows account shows my original and current phone number. Updating the number on Windows account made no difference, backup always fails with above error.
    Would be great if MS could advise.

    Well it seems there is no way to edit the Sim Card phone number in Windows Phone - a feature that has been around in mobiles for years! This is important as many apps need to read/check/confirm sim card phone number with actual phone number in use. Only option therefore is to either get new card from service provider and get them to ensure it has current number on it or go to a phone shop and use their sim card editor. Meanwhile after following all the tips here (except the drastic total reset/reinstall) manual backups still fail. Great when only solutions seem to be re-installing!
    Last edited by MartLea; 06-11-2014 at 05:39 AM. Reason: Update
    06-10-2014 02:32 PM
  24. Rajesh Kothari's Avatar
    Remove the old backup using 'manage backups' and 'delete'. Now run 'backup now' It worked for me on latest 8.1 Dev Edition on Lumia 720.
    06-13-2014 05:05 AM
  25. Rajesh Kothari's Avatar
    One can delete the phone backup by going to One Drive on a PC. I go via my outlook.com mail account. Click on downarrow next to outlook.com on topline and click on 'OneDrive'..

    Go to Settings - Options - Device backup. You will find your Lumia Phone backup there. Click on 'Delete' button next to it.
    06-13-2014 05:10 AM
228 1234 ...

Similar Threads

  1. WiFi always on.
    By Rallicat in forum Windows Phone 8.1 Preview for Developers
    Replies: 18
    Last Post: 09-05-2014, 04:40 PM
  2. hello I could answer a question about the backup windows phone 8.1
    By guicholuis96 in forum Windows Phone 8.1
    Replies: 2
    Last Post: 04-17-2014, 06:05 PM
  3. Replies: 3
    Last Post: 04-17-2014, 04:33 PM
  4. project my screen always searching???
    By oakworth in forum Windows Phone 8.1 Preview for Developers
    Replies: 9
    Last Post: 04-17-2014, 11:35 AM
  5. 8.1 Backup is great!
    By lpforthewin in forum Windows Phone 8.1
    Replies: 3
    Last Post: 04-17-2014, 10:51 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD