1. Shane Baldacchino's Avatar
    Hello,
    I have an ELM327 ODBII Bluetooth dongle. Initially I paired this to my Lumina 920 (Running Nokia Black) and was able to interrogate my car using 'ODB Auto Doctor'.
    I then upgraded to pro and things stopped working. In looking in to this in greater detail my phone just constantly pairs, then a few seconds later drops out.

    The dongle is not faulty as I can use my wifes Nexus 4 running 'Torque' without any problem what so ever and of course all other applications fail as well

    What would cause my phone to disconnect moments after it pairs up.

    Thanks
    Shane
    KarlzZ likes this.
    03-30-2014 07:12 PM
  2. Laura Knotek's Avatar
    Have you tried this app? Use freely ELM327 ! | Windows Phone Apps+Games Store (United States)

    Perhaps it will help.

    I cannot guarantee anything, since I don't even know what ELM327 ODB2 is or does, so I haven't tried the app.
    03-30-2014 09:09 PM
  3. Shane Baldacchino's Avatar
    Its not the app Laura, its the phone / OS.

    It now just pairs, a few seconds later my connection gets dropped.

    ELM327 is an interface for talking to ODBII compliant ECU's (Car computers).
    03-30-2014 11:28 PM
  4. Shane Baldacchino's Avatar
    Actually, great pickup. The last two comments really look promising.

    Seriously if it works it is still pretty crap that you need an app to keep the pairing alive.

    Android / iPhone just work
    03-30-2014 11:41 PM
  5. yeewiz's Avatar
    just to let you know I have a 920 and the OBD Auto Doctor Pro app broke for me after the Black update. Since I'm a sucker for OBD software I also have the paid versions of AutoGaugeX and CarDash. So far, they all continue to work without the use of the Use Freely app. I'll have to try Use Freely.
    03-31-2014 11:55 AM
  6. Dan Jarvis's Avatar
    Hi.

    I have the SAME problem with my ELM 327 and Lumia 920 Windows Phone. I have two (2) ELM 327's and I used the first one once successfully with ODBII Doctor. After that it would just connect for about 10 seconds and then disconnect. This is outside of any app, just using the WP bluetooth connecting screen. I thought the ELM327 dongle was at fault, so I got another one. This new one has the same results. I haven't used another device to connect to it yet.

    Has anyone figured this problem out?

    06-21-2014 10:40 PM
  7. Dan Jarvis's Avatar
    Actually this might work, this app. How weird that an app would be required to keep something paired. Will try it tomorrow.

    Actually, great pickup. The last two comments really look promising.

    Seriously if it works it is still pretty crap that you need an app to keep the pairing alive.

    Android / iPhone just work
    06-21-2014 10:47 PM
  8. yeewiz's Avatar
    Well, after I reported above in March that OBD Auto Doctor had broke for me, there's been a couple of updates to the app since that time. I can report now my 920 works fine with OBD Auto Doctor. And without the Use Freely app. Kudos to the developer for fixing the problem!
    06-23-2014 11:10 AM
  9. Dan Jarvis's Avatar
    Interesting. It still fails for me.

    Using that "Use ELM327 Free" app, I can connect and issue AT commands (it seems). I downloaded a trial version of "Diagnose your Auto" or whatever it's called and through there I can also issue AT commands, but when I go into the screen to view the trouble codes, it fails. I tried this on two cars so far. I'll have to get my hands on an android device to see if it works with that.
    06-23-2014 11:45 AM
  10. yeewiz's Avatar
    Have you tried AutoGaugeX or CarDash? They have free versions.
    06-24-2014 02:54 AM
  11. Dan Jarvis's Avatar
    No, I'll have to give those a try.

    Thing is, the OBD Auto Doctor app worked just fine, once. Then, never again. I don't remember if there were any updates to the bluetooth on the phone or not in-between tries.

    But I'll give those a try.
    06-24-2014 08:26 AM
  12. yeewiz's Avatar
    BTW, did you uninstall OBD Auto Doctor and reinstall?
    06-24-2014 11:02 AM
  13. Dan Jarvis's Avatar
    No, I did not do that. I'll add that to the list of things to try.



    BTW, did you uninstall OBD Auto Doctor and reinstall?
    06-24-2014 11:06 AM
  14. yeewiz's Avatar
    No, I'll have to give those a try.

    Thing is, the OBD Auto Doctor app worked just fine, once. Then, never again. I don't remember if there were any updates to the bluetooth on the phone or not in-between tries.

    But I'll give those a try.
    One of the reasons I suggested AGX and CD was to determine whether those apps behaved differently with your OBD device and or did not need Use freely. Just a debugging step ...
    06-24-2014 02:38 PM
  15. Dan Jarvis's Avatar
    Hey, so I uninstalled and reinstalled the app and it now it all works. Go figure.
    06-24-2014 11:11 PM
  16. yeewiz's Avatar
    Great! I've been there several times. Beat myself up trying to get something to work only to much much later do a reinstall which finally does the trick. Glad you're working now.
    06-24-2014 11:26 PM

Similar Threads

  1. How to "disconnect" gmail from outlook
    By skirush2014 in forum Microsoft News & Rumors
    Replies: 3
    Last Post: 08-30-2016, 08:07 PM
  2. Pairing via BT with car audio
    By jleebiker in forum Windows Phone 8
    Replies: 12
    Last Post: 04-03-2014, 11:21 PM
  3. Update a disconnected 920 to GDR3/Black
    By cameradork in forum Windows Phone 8
    Replies: 8
    Last Post: 03-21-2014, 04:02 PM
  4. Call disconnects and mute bit proximity works good
    By STi in forum Nokia Lumia 920
    Replies: 0
    Last Post: 03-16-2014, 05:30 AM
  5. 929 wont pair with Bose 2 headset
    By troutchaser in forum Nokia Lumia Icon
    Replies: 4
    Last Post: 03-12-2014, 04:59 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD