1. Eustis99's Avatar
    My 640 which I got from T-Mobile, rarely every uses Wi-Fi for calls and when it does I can't text off of it. I remember on previous lumias it said wifi calling and all the signal bars were filled. This guy shows the wifi bars and a tiny phone next to it, very rarely though. Is everybody else's like this?
    07-05-2015 12:25 PM
  2. libra89's Avatar
    Yeah for some reason, you can't text (or at least with pictures anyway) with wifi. I think that is more of a general T-mobile bug with wifi calling. Does this just happen with picture messages or also with general messages too?
    07-05-2015 12:50 PM
  3. Eustis99's Avatar
    General messages as well. It's odd because I also have T-Mobile cellspot router being that I live in the middle of nowhere. I'm connected to it now but Wi-Fi calling doesn't work or messages.

    Yeah for some reason, you can't text (or at least with pictures anyway) with wifi. I think that is more of a general T-mobile bug with wifi calling. Does this just happen with picture messages or also with general messages too?
    07-05-2015 12:54 PM
  4. KeegdnaB42's Avatar
    By default it's set to always use wifi when available. That can be changed in the sim settings. I have mine set to cellular preferred so it only uses wifi when there isn't a cell signal available. That said, I haven't had any issues with it working while on wifi. Calling and texting have both worked fine.
    07-05-2015 04:30 PM
  5. DumDee2's Avatar
    My 640 which I got from T-Mobile, rarely every uses Wi-Fi for calls and when it does I can't text off of it. I remember on previous lumias it said wifi calling and all the signal bars were filled. This guy shows the wifi bars and a tiny phone next to it, very rarely though. Is everybody else's like this?
    Did you input the apn settings or just keep it on auto?
    07-06-2015 11:58 PM
  6. NadaAddict's Avatar
    Yeah for some reason, you can't text (or at least with pictures anyway) with wifi. I think that is more of a general T-mobile bug with wifi calling. Does this just happen with picture messages or also with general messages too?
    That's not a bug at all... Sms uses the phone for text. You don't text off wifi unless you download an app for it. I don't know if the store has an app or not... Android does, but I'm new to win phones

    Posted via the Windows Phone Central App for Android
    07-07-2015 02:29 AM
  7. Eustis99's Avatar
    Well my 925 worked great with wifi calling and text in the past. Picture messages didn't work though but at least regular text did. This guy does none of that. I tested earlier today when it showed the wifi calling symbol and it went to voice mail on a test call.

    That's not a bug at all... Sms uses the phone for text. You don't text off wifi unless you download an app for it. I don't know if the store has an app or not... Android does, but I'm new to win phones

    Posted via the Windows Phone Central App for Android
    07-07-2015 12:08 PM
  8. roberttusing's Avatar
    I use my 635 in WiFi calling mode all the time for texting SMS and media messages MMS (pictures/videos). Initially it didn't work on my 521 unless I was on Cell, but after the 8.1 update it began working on all my Window Phone devices. I haven't received the 640 yet but it will be one of the first things I try.
    07-07-2015 02:21 PM
  9. Eustis99's Avatar
    Oh that's another phone I had with no issues!

    I use my 635 in WiFi calling mode all the time for texting SMS and media messages MMS (pictures/videos). Initially it didn't work on my 521 unless I was on Cell, but after the 8.1 update it began working on all my Window Phone devices. I haven't received the 640 yet but it will be one of the first things I try.
    07-07-2015 05:12 PM
  10. Nogitsune Micah's Avatar
    Are you guys still having issues with the 640 and Wifi calling?
    Picture messaging is quite important to me as I like to send them out to my friends when I travel and what not or just the random selfie or foodie :D

    I have an iPhone 6 on tmobile with no issues with picture messaging and I am considering the 640 but this thread has me worried a bit lol
    07-18-2015 08:17 PM
  11. libra89's Avatar
    Are you guys still having issues with the 640 and Wifi calling?
    Picture messaging is quite important to me as I like to send them out to my friends when I travel and what not or just the random selfie or foodie :D

    I have an iPhone 6 on tmobile with no issues with picture messaging and I am considering the 640 but this thread has me worried a bit lol
    I don't use Wifi calling so I don't know if my response will be helpful or not. I have had no issues sending and receiving picture messages with the 640.
    07-18-2015 09:33 PM
  12. Nogitsune Micah's Avatar
    I don't use Wifi calling so I don't know if my response will be helpful or not. I have had no issues sending and receiving picture messages with the 640.
    Lol can you give it a try and get back with me haha


    sent from my iPhone...asking myself why I own one
    07-18-2015 09:47 PM
  13. libra89's Avatar
    Lol can you give it a try and get back with me haha


    sent from my iPhone...asking myself why I own one
    I just tried sending 2 pictures to myself with Wifi preferred and I got both pictures.
    07-18-2015 09:58 PM
  14. Nogitsune Micah's Avatar
    I just tried sending 2 pictures to myself with Wifi preferred and I got both pictures.
    Thanks :)



    sent from my iPhone...asking myself why I own one
    libra89 likes this.
    07-18-2015 10:00 PM
  15. roberttusing's Avatar
    It seems to be hit or miss on my new 640. When on WiFi only I got the notification of a media message but it wouldn't download. This was the same symptoms I had with the 521 before the 8.1 update.
    07-20-2015 05:59 PM
  16. Birgitte Sciarretta's Avatar
    I had to update my apn settings to be able to send pictures via Wifi calling. And that took some doing before finding something that actually worked!
    07-23-2015 08:54 PM

Similar Threads

  1. Replies: 3
    Last Post: 07-07-2015, 05:42 PM
  2. Replies: 4
    Last Post: 07-05-2015, 05:12 PM
  3. Is Tetra Lockscreen gone?
    By thepolicecall911fordetails in forum Ask a Question
    Replies: 2
    Last Post: 07-05-2015, 11:57 AM
  4. Why isn't Youtube playing on my Lumia 520?
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 07-05-2015, 11:41 AM
  5. Replies: 1
    Last Post: 07-05-2015, 10:45 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD