1. WPCentral Question's Avatar
    I installed windows 10 insider preview on my Lumia 525, and I've rolled back to windows 8.1, however, when I did this, the proximity sensor and the auto brightness stopped working. When I installed windows 10 again, the sensors worked fine. I want to know how to roll back with proper functioning of my sensors.
    06-22-2015 08:58 AM
  2. charlatan1978's Avatar
    If you have reset and not restored from a backup and the fault remains, then it would appear to be a hardware fault.
  3. charlatan1978's Avatar
    It sounds like you were just unlucky.
    Rolling back to WP8.1 you just follow the prompts in the Windows Phone Recovery Tool.
    06-22-2015 10:15 AM
  4. aximtreo's Avatar
    After you have rolled back to 8.1, do a hard reset before you do anything else. 8.1 is there but maybe some crap was left over from the install/rollback that prohibits these two things to operate correctly.

    Let us know if this helps.
    Laura Knotek likes this.
    06-22-2015 11:37 AM
  5. Gautham Vinod's Avatar
    I've already started using it as a normal phone, but the sensors still don't work. Do I hard reset now? Or do I use phone recovery tool and reinstall, and then hard reset?
    06-22-2015 11:38 PM
  6. mjyumping's Avatar
    Well that's bad. Month ago after the rollback my microphone stopped working, and I had to order a part from eBay and replace it myself and its working now.
    06-22-2015 11:46 PM
  7. Gautham Vinod's Avatar
    I tried hard reseting. It just finished, but the problem persists.
    Should I use windows phone recovery tool, and then immediately hard reset??
    06-23-2015 05:47 AM
  8. Gautham Vinod's Avatar
    I did everything as prompted. Twice! Yet, I face this problem.
    06-23-2015 06:10 AM
  9. charlatan1978's Avatar
    If you have reset and not restored from a backup and the fault remains, then it would appear to be a hardware fault.
    Laura Knotek likes this.
    06-23-2015 03:13 PM
  10. Gautham Vinod's Avatar
    It cant be a hardware problem as the sensors work fine when on windows 10. And it used to work fine in windows 8.1 too, but after I installed 10 and rolled back, it stopped working.
    06-26-2015 12:18 AM
  11. charlatan1978's Avatar
    So if you now go back to Win 10 do they still work?
    06-26-2015 03:29 AM
  12. Gautham Vinod's Avatar
    Yeah, it does.
    06-26-2015 05:07 AM

Similar Threads

  1. How do I download contacts from a 520 to GalaxyS5?
    By WPCentral Question in forum Nokia Lumia 520
    Replies: 4
    Last Post: 12-15-2015, 11:29 AM
  2. Photos won't upload to OneDrive
    By MrWhiteman in forum Windows 10 Mobile Insider Preview
    Replies: 5
    Last Post: 06-23-2015, 10:08 AM
  3. LUMIA 630 - Tracing the phone
    By WPCentral Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 06-22-2015, 10:05 AM
  4. Is it windows 10 will supports otg cable?
    By vignesh murughan in forum Ask a Question
    Replies: 2
    Last Post: 06-22-2015, 09:00 AM
  5. Replies: 0
    Last Post: 06-22-2015, 08:00 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD