• Welcome to the all-new Windows Central Forums! - We're still moving some things around, so you may see a few quirks here and there, but we're working on getting things fully completed as soon as possible. For now, take a look around, and if you run into any major issues, please let us know in this thread!

How to roll back to windows 8.1 phone properly?

W

WPCentral Question

I installed windows 10 insider preview on my Lumia 525, and I've rolled back to windows 8.1, however, when I did this, the proximity sensor and the auto brightness stopped working. When I installed windows 10 again, the sensors worked fine. I want to know how to roll back with proper functioning of my sensors.
 

charlatan1978

Ambassador
Dec 23, 2013
1,805
0
0
It sounds like you were just unlucky.
Rolling back to WP8.1 you just follow the prompts in the Windows Phone Recovery Tool.
 

aximtreo

New member
Jul 14, 2008
2,385
0
0
After you have rolled back to 8.1, do a hard reset before you do anything else. 8.1 is there but maybe some crap was left over from the install/rollback that prohibits these two things to operate correctly.

Let us know if this helps.
 

Gautham Vinod

New member
Jun 23, 2015
5
0
0
I've already started using it as a normal phone, but the sensors still don't work. Do I hard reset now? Or do I use phone recovery tool and reinstall, and then hard reset?
 

mjyumping

New member
Jan 2, 2013
780
0
0
Well that's bad. Month ago after the rollback my microphone stopped working, and I had to order a part from eBay and replace it myself and its working now.
 

Gautham Vinod

New member
Jun 23, 2015
5
0
0
I tried hard reseting. It just finished, but the problem persists.
Should I use windows phone recovery tool, and then immediately hard reset??
 

charlatan1978

Ambassador
Dec 23, 2013
1,805
0
0
If you have reset and not restored from a backup and the fault remains, then it would appear to be a hardware fault.
 

Gautham Vinod

New member
Jun 23, 2015
5
0
0
It cant be a hardware problem as the sensors work fine when on windows 10. And it used to work fine in windows 8.1 too, but after I installed 10 and rolled back, it stopped working.