1. ebk333's Avatar
    Hi

    I believe I found a critical bug that microsoft, and most users are unaware of.

    Please tell me if you have a Lumia 830, as you can see this bug easily on it. But im 102% sure it applies to all models.

    Ok. Turn off the phone by long pressing the power button.

    When the lock screen appears, swipe down to power down the phone.

    The phone should be powered off. Right?

    Ok. Now press the left arrow or back key, or the middle button or the search button. What happens? The keys vibrate. Whilst the phone is powered off.

    With other models, these keys are integrated into the operating system. Ie they appear only when the device is turned on. But that means that if they are all running the same build it would imply that this bug wastes battery power even when turned off.

    Does this happen on the 8.1.2?

    Can someone test this for me? Thanks
    11-04-2015 07:17 AM
  2. xandros9's Avatar
    Pretty sure those buttons will still vibrate in that lag time between swiping down on the screen, it turning off and until the phone fully shuts off a few moments later.

    I had an 830 with both ATT and unlocked guts and it never did that thing outside of what I mentioned.

    Are we talking about Windows 10 Preview?
    11-04-2015 09:36 AM
  3. Pete's Avatar
    Yes, this happens while the phone is shutting down and is by design. It's basically telling you that you can't use the buttons to cancel the shutdown sequence. You've probably noticed that after a few seconds, the buzzing stops and the lights go out. As this point the phone is in a powered down state.
    11-04-2015 09:52 AM
  4. ebk333's Avatar
    Hello guys

    Yep we are talking about build 581.

    That probably explains it then.

    Honestly , the buttons were still vibrating a good 10 mins after turning off.

    I just tried it again and now it works fine. In fact now, the buttons dont vibrate at all during the power down cycle.

    Hmmmmm!!! Very fishy.
    11-04-2015 10:01 PM
  5. xandros9's Avatar
    I would chalk it up to perhaps something getting stuck or a quirk... :/ Not sure what else to say.
    11-04-2015 11:25 PM
  6. rhapdog's Avatar
    There has been a time or two with my 640 when on an Insider build that it would take a full 10 minutes to power down. Not sure why, but it has happened. I would not have noticed except the slight glow of the screen in a dark room. Latest build it turns off rather quickly, though.
    11-05-2015 08:57 AM
  7. PepperdotNet's Avatar
    They should add the spinning dots animation to the boot and shutdown, so you have some indicator of activity. There is sometimes a substantial delay between when the screen goes black and actually powering off.
    rhapdog likes this.
    11-05-2015 09:12 AM
  8. Mr Lebowski's Avatar
    100% sure is sufficient. more than 100% is for measurements, not ideas
    EMitchell likes this.
    11-14-2015 05:25 PM

Similar Threads

  1. Why do I have audio, but no video in certain apps?
    By MSoave in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 11-04-2015, 09:57 PM
  2. Why is there no forward option in Outlook app?
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 11-04-2015, 01:56 AM
  3. Couple of questions about AT&T's early upgrade eligibility
    By Bradleykinz in forum The "Off Topic" Lounge
    Replies: 0
    Last Post: 11-04-2015, 12:01 AM
  4. Windows Mobile 10 (10581 and other builds) No teamviewer?
    By markm75 in forum Windows 10 Mobile Insider Preview
    Replies: 1
    Last Post: 11-03-2015, 06:59 PM
  5. What do early adopters think about the Surface Pro 4 and Surface Book?
    By WindowsCentral.com in forum Windows Central News Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 11-03-2015, 05:30 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD