The Windows 10 April 2018 update has arrived! Get the new Dell XPS 15, starting at $999.99
  1. OrlandoAlex's Avatar
    OK, there's a crazy list of symptoms here for my build 10.0.14295.1005 on a Lumia 830, some more baffling than others, please stay with me. I'm exasperated!

    In brief:
    - Microsoft apps often fail to load when tapped
    - Messaging doesn't alert me when I get new messages
    - The phone closes most apps when I switch away from them or the phone goes to sleep, and pretends I hadn't been using those apps, which kills multitasking
    - The Health and Fitness app worked on its own for two days this week even though it was decommissioned six months ago
    - The camera app won't let me share videos, it simply ignores me when I attempt to

    The verbose explanation of these symptoms:

    Every Microsoft pre-installed app that relies on communicating with a server is unstable. I'm talking about: News, Weather, Money, Store, and probably others. When I open them, frequently I'll get a white screen with a non-functional hamburger button in the top left. Nothing loads, it just stays this way. If I exit it and try again, sometimes it loads, but usually it doesn't and I just don't get to use that app for a while. Mind you, other apps access the internet just fine. This isn't a connectivity issue.

    The Messaging app spontaneously stopped notifying me when I get new texts. I still get new texts. I just don't get a chirp, a vibe, or any visual indication outside of the app itself that I have messages waiting. This started a couple of days ago, not long after updating to this build (10.0.14295.1005). I have to open the app to see if I have new messages, otherwise I would never know.

    Possibly most frustrating is that some apps aren't being "remembered" by the App Switcher. When I hold down the back softkey to switch from one app to another, some, and probably most of the apps I've used recently, do not appear. This can even be an app I was just in. I'll tap the Start key (the Windows logo key), then hold the back key and pull up the App Switcher, only to find the app I was just in is gone. When I re-open that app it behaves as though I've not used it since my last restart. This behavior also applies to when the display goes to sleep. When I wake up the phone, whatever app I was last using will be closed and pretends I hadn't used it at all.

    The Health & Fitness app let me know it was available and interested in helping me monitor my activity using that special motion core right after I installed this build (I was on 8.1 before), and it worked for a couple of days, reporting that I was meeting default fitness goals. I opened it today to check on how I was doing and got the "we've moved, this app is no longer available" message. Researching this, I found that the app was discontinued in November. How was it my phone was using this app for two days this week when it wasn't even supposed to work at all as of six months ago?

    The display flickers on occasion, the commonly reported black screen issue.

    Anything that involves the Web is crazy slow, as in I'll open a page and it will take 10-15 seconds to load something that took 2-10 seconds with Windows Phone 8.1.

    The video function in the Camera app won't let me share videos with anyone. When I tap on the share icon it does nothing, just acts like I didn't tap anything.

    Are these issues something I just need to get used to as the "new Windows Phone," or is there a better explanation for all this crazy stuff I'm experiencing, like a buggy installation that needs to be redone? Thank you for your time in considering this!
    Last edited by OrlandoAlex; 05-04-2016 at 06:18 PM.
    05-04-2016 05:42 PM
  2. Thazal's Avatar
    Well you're using a slow ring release which isn't a fully tested/stable build. If you need a stable WM10 build you'll want either use the production ring or release preview ring. You'll have to rollback to 8.1 then use the Windows Insider app to go to either of the previous mentioned rings.
    OrlandoAlex and Jamar Wright like this.
    05-04-2016 06:42 PM
  3. RumoredNow's Avatar
    Did you do a Reset after Upgrade to Redstone builds?
    05-04-2016 06:58 PM
  4. OrlandoAlex's Avatar
    Did you do a Reset after Upgrade to Redstone builds?
    I haven't done what you described. I actually don't know what that means and am looking it up.
    05-04-2016 07:12 PM
  5. RumoredNow's Avatar
    I haven't done what you described. I actually don't know what that means and am looking it up.
    Settings > System > About > Reset your phone
    05-04-2016 08:15 PM
  6. raycpl's Avatar
    OP... Did you install the apps to the device? what type of SD card are you using...
    05-04-2016 09:54 PM
  7. OrlandoAlex's Avatar
    OP... Did you install the apps to the device? what type of SD card are you using...
    I had apps set to be stored on the SD card. As for type, what do you mean?
    05-05-2016 12:56 AM
  8. raycpl's Avatar
    I mean, you'll need a fast SD card. Apps running off a card with slow writespeed will obviously won't be as smooth.

    However, if your 830 previously ran apps OK on 8.1, then I'd say a hard reset may solve your phone problems.
    RumoredNow likes this.
    05-05-2016 02:04 AM
  9. OrlandoAlex's Avatar
    I mean, you'll need a fast SD card. Apps running off a card with slow writespeed will obviously won't be as smooth.

    However, if your 830 previously ran apps OK on 8.1, then I'd say a hard reset may solve your phone problems.
    Ah, OK. I don't know the speed but it was an inexpensive card so likely not as good as it could be. Is there a transfer rate I should be looking to exceed for the card to be considered good enough to work smoothly?

    As for other solutions, based on responses in this thread I've done a hard reset but still seem to be having problems with the apps. I'm trying another hard reset and erasing the apps from the card this time, also setting apps to be only stored internally, and will see if that does any good.
    RumoredNow and raycpl like this.
    05-05-2016 10:54 AM
  10. Maurizio Troso's Avatar
    Ah, OK. I don't know the speed but it was an inexpensive card so likely not as good as it could be. Is there a transfer rate I should be looking to exceed for the card to be considered good enough to work smoothly?

    As for other solutions, based on responses in this thread I've done a hard reset but still seem to be having problems with the apps. I'm trying another hard reset and erasing the apps from the card this time, also setting apps to be only stored internally, and will see if that does any good.
    1- Card must be minimun a 10X or better. Amazon got nice choose, I suggest avoiding Samsung due to too much fake cheap clones on market (even on Amazon :( ). I suggest Lexar, the preferred by professional photo-videomaker. Just price and fast
    2 - when upgrading from 8.1, better upgrade WITHOUT restoring a backup. Win10 apps are different from 8 apps. You can install your apps one by one following your Store catalogue
    raycpl likes this.
    05-05-2016 11:03 AM
  11. Mad Cabbie's Avatar
    Ah, OK. I don't know the speed but it was an inexpensive card so likely not as good as it could be. Is there a transfer rate I should be looking to exceed for the card to be considered good enough to work smoothly?

    As for other solutions, based on responses in this thread I've done a hard reset but still seem to be having problems with the apps. I'm trying another hard reset and erasing the apps from the card this time, also setting apps to be only stored internally, and will see if that does any good.
    Hi there! I hope your reset is going well! We've all been there, more than once as well. Are you restoring from a back up?? My advice would be as above, hard reset, but DON'T restore. Let the phone do it's thing by selecting 'start afresh', right down the bottom of your back ups. When the device has finished, go to store and you'll see a shed load of updates. If you click on the 'hamburger' menu (top left) select my library, and all of your apps will be in there.

    If you still can't get it to play nicely, then jump on to the Release Preview Ring. it's currently 10586.242. It's very stable and very usable as a daily driver, I'd avoid the Fast / Slow ring at the moment. I tried it on my 950xl. It's good, but it has some 'niggles' to say the least.
    OrlandoAlex likes this.
    05-06-2016 06:16 PM
  12. Mad Cabbie's Avatar
    1- Card must be minimun a 10X or better. Amazon got nice choose, I suggest avoiding Samsung due to too much fake cheap clones on market (even on Amazon :( ). I suggest Lexar, the preferred by professional photo-videomaker. Just price and fast
    2 - when upgrading from 8.1, better upgrade WITHOUT restoring a backup. Win10 apps are different from 8 apps. You can install your apps one by one following your Store catalogue
    That's odd... Your post wasn't there when I replied. Oh well. Nothing wrong with repetition
    05-06-2016 06:18 PM
  13. Ryujingt3's Avatar
    Originally posted by RumoredNow
    Did you do a Reset after Upgrade to Redstone builds?
    I would also suggest a hard reset too. Backup your data first, hard reset and then reinstall everything again. Hopefully it will be more stable after that.
    05-07-2016 09:49 PM
  14. Jean-Denis Maroie's Avatar
    My Lumia 640 presents exactly the same symptoms with that build. I really hope for a quick update in slow ring...
    05-16-2016 12:04 PM

Similar Threads

  1. Pictures made by previous phone have disappeared, how can I recover them?
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 05-05-2016, 06:47 AM
  2. Why am I getting the phone charging slowly message?
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 05-05-2016, 06:44 AM
  3. Replies: 0
    Last Post: 05-04-2016, 03:51 PM
  4. Star Wars: The Force Unleashed games added to Xbox One backwards compatibility list
    By WindowsCentral.com in forum Windows Central News Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 05-04-2016, 03:30 PM
  5. Millions of Microsoft accounts said to be impacted by email data breach
    By WindowsCentral.com in forum Windows Central News Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 05-04-2016, 02:00 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD