Surface Pro 7 deal! Save big at Amazon right now

12-17-2014 04:48 PM
60 123
tools
  1. Burger Nog's Avatar
    Hello comrades,
    It may looks like a lot to read, but it's not. I appreciate your time and knowledge if you can help!

    Since the 8.1.1 update, I've only run into one bug (break?) on my Lumia 1520. Here's an example what's happening every time I group text:

    - Start a group message with 2 friends. Message sends fine. Top of the screen reads the names of the two recipients (Friend A, Friend B). Normal, right? BUT...
    - Either one of the friends replies, a new, auto created thread which now lists 3 recipients, myself now being one of them. Recipients are now Friend A, Friend B, Myself.
    - When I send messages, it shows my sent message, but then I also RECEIVE my own message, displaying my message TWICE (Once from me, once TO me). So in other words, if I send "Hello" it will show like it normally does, but then I receive "Hello" immediately after, as if it were someone else texting me, but it comes from my name and number.
    - My original thread does nothing. No messages are going to it. This new thread is where all messages come and go from, including my double messages.
    - I've asked my friends if they see my messages coming in twice, and they don't. So luckily I'm not annoying them.
    - This does NOT happen in one on one texts. Just in groups

    Any thoughts on this? I've looked long and hard to see if anyone else has run into this but zero luck. Yes, I've restarted. Yes, I've done a hard reset. Yes, I've completely reset my phone. Worst part? Nokia Recovery Tool won't recognize my phone with the 8.1.1, so I can't "roll back" to 8.1 without dev preview.

    I hope I've explained this clearly enough. Any help at all is sincerely appreciated. Thank you in advance!
    The SilentMajority likes this.
    08-06-2014 01:36 PM
  2. Scienceguy Labs's Avatar
    I experienced this the other day after updating to Update 1. I am using a 1520 too. I have no official method of fixing it, but mine is functioning properly now. All I did was go into settings, swipe left, and tap on messaging. Once there, I turned off the option for group messaging. Then, I backed all the way out and powered down my phone. After it completely turned off, I powered my phone on again, went back into messaging and turned group messaging back on. Then I powered my phone off and on again. Like I said, I have no idea if this actually did anything, but it fixed my messaging problem. Good luck.
    Burger Nog likes this.
    08-06-2014 01:46 PM
  3. Burger Nog's Avatar
    Giving it a shot now! Thanks for your help!
    08-06-2014 01:48 PM
  4. Scienceguy Labs's Avatar
    Well, I hope it works for you. I apologize if it doesn't.
    Burger Nog likes this.
    08-06-2014 02:16 PM
  5. Burger Nog's Avatar
    That did it! Thanks so much. How did you manage to find this solution? I tried everything I could think of!
    08-06-2014 02:38 PM
  6. Scienceguy Labs's Avatar
    Awesome! Glad it worked.
    I just stumbled upon it in a moment of pure frustration. lol I was just trying everything. Glad you got yours working. :)
    Burger Nog likes this.
    08-06-2014 03:23 PM
  7. The SilentMajority's Avatar
    I've been having the same issue and will try this.
    08-07-2014 08:20 AM
  8. Scienceguy Labs's Avatar
    Good luck. Let us know if it works, please. :)
    The SilentMajority likes this.
    08-07-2014 10:28 AM
  9. The SilentMajority's Avatar
    Thanks again Scienceguy Labs, this also worked for me.
    Scienceguy Labs likes this.
    08-07-2014 06:22 PM
  10. Scienceguy Labs's Avatar
    Thanks again Scienceguy Labs, this also worked for me.
    Sweet! Glad it worked.
    08-07-2014 08:04 PM
  11. Scienceguy Labs's Avatar
    Well, it's not a permanent fix. The issue reappeared today. The process above worked again though.
    08-11-2014 08:43 PM
  12. nitrocs's Avatar
    This is quite the fickle issue which has returned on my phone as well
    Kinda upset since I deleted a lot of old group chats trying to weed this out
    08-12-2014 03:45 PM
  13. Scienceguy Labs's Avatar
    I agree.
    Just out of curiosity, what phone are you using? Service provider?
    I'm using a 1520 on AT&T.
    08-12-2014 06:48 PM
  14. pdawg17's Avatar
    Darn...still doesn't work on my 521...T-Mobile...

    Interestingly my 925 on the same service using the same most recent preview does not have the problem...
    Last edited by pdawg17; 08-17-2014 at 06:50 PM.
    08-17-2014 04:01 PM
  15. nitrocs's Avatar
    I agree.
    Just out of curiosity, what phone are you using? Service provider?
    I'm using a 1520 on AT&T.
    Same, 1520 on AT&T
    Scienceguy Labs likes this.
    08-17-2014 06:01 PM
  16. Scienceguy Labs's Avatar
    I haven't experienced the issue for a week now. Curious.
    08-17-2014 11:22 PM
  17. Scienceguy Labs's Avatar
    Well, I spoke too soon. Issue has appeared again. It seems to only happen when I group text the same three people, all of whom are using Galaxy S4's and S5's.
    08-18-2014 05:36 PM
  18. Scienceguy Labs's Avatar
    Just decided to keep replying to this thread whenever the group text incident arises for me as a way to collect data regarding the issue.

    Friday, August 22 - The issue appeared again around 6:30 AM. Group texting two people: iPhone 4 and a Galaxy S4.
    Curious thing happened just a after I got the messed up reply texts. I was driving to work, attempting to stream music from my phone over my Bluetooth connection in my truck. I got a "No Network Available" message from Pandora, Tunein Radio, MetroRadio Pro, and DI. I rebooted my phone, and was soon able to stream over the network again. Also, texts began to show up normally.

    Phone: Lumia 1520
    Network: AT&T
    08-23-2014 12:08 PM
  19. GrayW0lf's Avatar
    Happened to me last night. Incoming group TXT with 2 Lumia 1020s and my Lumia 1520. I hard-booted my phone (power+vol down). That resolved the issue for me. 😎

    Edit: All 3 phones are on AT&T.
    Scienceguy Labs likes this.
    08-23-2014 12:22 PM
  20. Scienceguy Labs's Avatar
    So, a common denominator between us all is our carrier: AT&T.
    08-23-2014 08:32 PM
  21. Scienceguy Labs's Avatar
    Happened again today.
    Texted three people a meme picture.
    One iPhone 5s, an iPhone 4, and a Galaxy 4.
    The reply from the iPhone 5s included me as a new contact.
    08-25-2014 07:29 PM
  22. GrayW0lf's Avatar
    It is strange how this issue is intermittent. It leaves the question of "is it the OS or is the carrier?" in a vague/unclear state.
    08-26-2014 10:26 AM
  23. Scienceguy Labs's Avatar
    I'm starting to think it is an AT&T issue.
    Why, you might ask??? lol I have no idea....just what I'm thinking.
    Kyle Stilkey likes this.
    08-26-2014 05:41 PM
  24. GrayW0lf's Avatar
    Gah.. and it just happened to me again. It's totally random with no clear explanation beyond "it's probably just AT&T messing up". :)
    Scienceguy Labs likes this.
    08-27-2014 09:59 AM
  25. Kyle Stilkey's Avatar
    Gah.. and it just happened to me again. It's totally random with no clear explanation beyond "it's probably just AT&T messing up". :)
    I have 5 phones on AT&T with this issue not happening with any of them. Is there anything you are doing before it happens again?
    08-28-2014 03:18 AM
60 123

Similar Threads

  1. Settings for 1520 on T-Mobile
    By HoosierDaddy in forum Carrier Discussion Lounge
    Replies: 1
    Last Post: 08-07-2014, 05:49 PM
  2. Preview for developers
    By bikermunda in forum Windows Phones
    Replies: 1
    Last Post: 08-07-2014, 01:29 AM
  3. Replies: 3
    Last Post: 08-06-2014, 01:32 PM
  4. PNY 256GB Memory card support for NL 1520?
    By ErR0rPr0n3 in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 08-06-2014, 11:59 AM
  5. 1520.3 on AT&T, Get new SIM or use a Cutter
    By T Moore in forum Windows Phones
    Replies: 1
    Last Post: 08-06-2014, 11:38 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD