The Windows 10 April 2018 update has arrived! Get the new Dell XPS 15, starting at $999.99
06-13-2015 11:20 PM
33 12
tools
  1. Joko Soemitro's Avatar
    Hello Guys,

    I just upgrade my windows phone from Lumia 535 to 640. Recently i just find out that WM8.1 has push notification issue. Just now i try to just use Wifi without turn on the data connection. No push notification happen and i check setting like battery saver are off and backgroud activity are on. I try it several times and there is no effect.

    The i try to just use Data Connection (SIM card data) without turning on the Wifi. The push notification works perfectly. Whatsapp, FB Messenger and Skype got it.

    Its seems that the OS has bug itself on Wifi or Push Server on microsoft still error. Hopefully Microsoft could solve this problem because its very annoying when you want to use this phone and you got many bugs.

    Anyway Correct Me If I Wrong guys.
    06-11-2015 11:14 PM
  2. garvitmiglani97's Avatar
    I am using Lumia 640 XL and there's no such issue
    I use Wi-Fi only on my device and no data packs, it works well
    A soft reset might help
    06-11-2015 11:20 PM
  3. djeire84's Avatar
    Hello Guys,

    I just upgrade my windows phone from Lumia 535 to 640. Recently i just find out that WM8.1 has push notification issue. Just now i try to just use Wifi without turn on the data connection. No push notification happen and i check setting like battery saver are off and backgroud activity are on. I try it several times and there is no effect.

    The i try to just use Data Connection (SIM card data) without turning on the Wifi. The push notification works perfectly. Whatsapp, FB Messenger and Skype got it.

    Its seems that the OS has bug itself on Wifi or Push Server on microsoft still error. Hopefully Microsoft could solve this problem because its very annoying when you want to use this phone and you got many bugs.

    Anyway Correct Me If I Wrong guys.

    Have you tried hard resetting Settings.. About.. Reset my phone and start from a fresh install this may help with the bug.
    06-11-2015 11:21 PM
  4. P1ng0fDeath's Avatar
    I have this problem since WP 8.0 days. It was the reason WhatsApp was removed from the store once if i remember correctly... It happens a lot less now though. Anyone knows how it is on W10?
    06-11-2015 11:24 PM
  5. Joko Soemitro's Avatar
    I try the soft reset already but no effect :D. I'm using 640 LTE (Single SIM)
    06-11-2015 11:44 PM
  6. Joko Soemitro's Avatar
    Have you tried hard resetting Settings.. About.. Reset my phone and start from a fresh install this may help with the bug.
    Yap. Try it already and make my FB Messenger got the same issue. I will try another soft and hard reset :D
    06-11-2015 11:45 PM
  7. Joko Soemitro's Avatar
    I have this problem since WP 8.0 days. It was the reason WhatsApp was removed from the store once if i remember correctly... It happens a lot less now though. Anyone knows how it is on W10?
    Ohh Really? I think MSFT should take this issue seriously.
    06-11-2015 11:49 PM
  8. P1ng0fDeath's Avatar
    Ohh Really? I think MSFT should take this issue seriously.
    yep, not sure if they're having a hard time fixing this completely or if it's not a priority for them...
    06-11-2015 11:53 PM
  9. Joko Soemitro's Avatar
    yep, not sure if they're having a hard time fixing this completely or if it's not a priority for them...
    Ahahahhaa.. i think they have priority too on this. They have a lot of user in WM.
    06-11-2015 11:57 PM
  10. P1ng0fDeath's Avatar
    Ahahahhaa.. i think they have priority too on this. They have a lot of user in WM.
    i hope so
    06-12-2015 12:00 AM
  11. Nandan Bhat's Avatar
    My phone got updated..... 1520 India
    06-12-2015 12:04 AM
  12. djeire84's Avatar
    I try the soft reset already but no effect :D. I'm using 640 LTE (Single SIM)

    Have you tried using the Windows Phone recovery tool? All you need is a USB that might help. WPRT here: http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=525569
    06-12-2015 12:06 AM
  13. Rakesh Rocky2's Avatar
    Ohh Really? I think MSFT should take this issue seriously.
    Go to data sense then tap on settings, check whether restrict background usage is on, try changing browsing settings also
    06-12-2015 12:06 AM
  14. Joko Soemitro's Avatar
    Go to data sense then tap on settings, check whether restrict background usage is on, try changing browsing settings also
    No change at all. All setting are off.
    06-12-2015 12:11 AM
  15. Joko Soemitro's Avatar
    Have you tried using the Windows Phone recovery tool? All you need is a USB that might help. WPRT here: http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=525569
    Yup. Thanks i will use it later after office :)
    06-12-2015 12:11 AM
  16. djeire84's Avatar
    Yup. Thanks i will use it later after office :)

    Very good let us know how you get on. Fingers crossed for you 😊
    06-12-2015 05:46 AM
  17. Joko Soemitro's Avatar
    Hello guys,

    I have do several test on this issue. this is the full explaination.

    First i do soft reset.
    Then i try to use cellular data only. It's works perfectly.
    Then i continue to open Wifi with cellular data still on. Push notification doesn't work.
    Then i try wifi only without cellular data. Push notification not working for all apps.

    Second i do hard reset with Recovery tools.
    Then i try to use cellular data only. It's works perfectly.
    Then i continue to open Wifi with cellular data still on. Push notification doesn't work.
    Then i try wifi only without cellular data. Push notification not working for all apps.

    This result make me assuming that this is software issue. Wifi working because i can browse through IE and when i use app it can update.

    If anyone have their own opinion, please share it here. :)
    Last edited by Joko Soemitro; 06-12-2015 at 05:50 AM. Reason: wording
    06-12-2015 05:48 AM
  18. Joko Soemitro's Avatar
    Very good let us know how you get on. Fingers crossed for you
    See the result on previous post :)
    06-12-2015 06:14 AM
  19. grantpwarren's Avatar
    What version of the OS are consumers getting for 8.1 Update 2?
    06-12-2015 06:29 AM
  20. anon(9226130)'s Avatar
    I'm on 8.1 update 2 with my Lumia 520 and I didn't got any bugs with wifi and cellular data or anything yet.
    06-12-2015 06:38 AM
  21. Joko Soemitro's Avatar
    What version of the OS are consumers getting for 8.1 Update 2?
    8.10.15148.160 OS Version
    06-12-2015 08:42 AM
  22. Joko Soemitro's Avatar
    I'm on 8.1 update 2 with my Lumia 520 and I didn't got any bugs with wifi and cellular data or anything yet.
    I dunno. Its happen randomly. Its happen to me and its not happen to my friend. I think its code error. LoL but i love this platform
    06-12-2015 08:45 AM
  23. djeire84's Avatar
    See the result on previous post :)

    You will have to wait for an update for this issue.
    06-12-2015 07:37 PM
  24. Joko Soemitro's Avatar
    You will have to wait for an update for this issue.
    Yeah. Hopefully they update it immediately. Thanks for helping me :)
    06-13-2015 12:31 AM
  25. djeire84's Avatar
    Yeah. Hopefully they update it immediately. Thanks for helping me :)


    No problem I'm gutted I couldnt fix your issue. Hopefully you will get the update soon 😊
    06-13-2015 12:45 AM
33 12

Similar Threads

  1. Installed my first real program on S3...disaster beyond
    By WillBthr in forum Microsoft Surface 3
    Replies: 26
    Last Post: 06-23-2015, 08:32 PM
  2. Camscanner on a Surface Pro 3
    By JetFixxxer in forum Microsoft Surface Pro 3
    Replies: 2
    Last Post: 06-23-2015, 02:34 PM
  3. Why can't I download Castle Clash on my Lumia 535?
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 06-11-2015, 11:06 PM
  4. Do windows upgrades remove or change network adaptors?
    By John Hermann in forum Ask a Question
    Replies: 0
    Last Post: 06-11-2015, 10:26 PM
  5. Windows 10 for laptops bought after July 29
    By Ganesh Rao K in forum Windows 10
    Replies: 3
    Last Post: 06-11-2015, 10:03 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD