1. Wael Hasno's Avatar
    Hey guys,

    Just a small concern here.. I noticed that whenever I took portrait photos and tried to send them via facebook messenger or viber, whatsapp, anything, the photo would send in landscape mode. The photos would show as they should in the photos app. It happened with the new Lumia Camera app. It's not happening with the Lumia Camera Classic app.. A couple examples..

    How pictures appear in the Photos app when taken with both Lumia Camera and Lumia Camera Classic.



    How photos appear when I actually want to share them via facebook messenger..



    LEFT - Lumia Camera Classic
    RIGHT - Lumia Camera

    My phone is a newly bought Lumia 930.

    Does anyone know why is this happening or how I can fix it so the Lumia Camera app gets it right? Both have the same exact settings.. Anyone else is having this issue? Thanks.
    02-15-2015 01:13 AM
  2. her3814's Avatar
    Maybe you should try deactivating the Rotation lock.. Some camera apps save photos depending on what system says and not the real position on your phone.. The same happened to me with WhatsApp.. Try again without rotation lock and tell if anything changes
    02-15-2015 10:15 PM
  3. Harrie-S's Avatar
    02-15-2015 10:24 PM
  4. Wael Hasno's Avatar
    Thanks but nothing helps. I'm now certain it's a software issue in the Denim update. I can only take portrait photos with Lumia Camera Classic.
    02-16-2015 09:53 AM
  5. multo's Avatar
    Though I've really nothing to say to help you, I'll just add my experience. I wouldn't say due to denim update. I'm still on cyan with my 1520. This happens to me as well. There was actually an old thread on it but was never resolved too. I'm gonna subscribe here to see if there are any new findings
    02-16-2015 10:13 AM
  6. Wael Hasno's Avatar
    Though I've really nothing to say to help you, I'll just add my experience. I wouldn't say due to denim update. I'm still on cyan with my 1520. This happens to me as well. There was actually an old thread on it but was never resolved too. I'm gonna subscribe here to see if there are any new findings
    So this has been going on for ages on all devices that have "advanced cameras" of some sorts? My 925 never had this issue.
    02-16-2015 10:16 AM
  7. multo's Avatar
    So this has been going on for ages on all devices that have "advanced cameras" of some sorts? My 925 never had this issue.
    Lucky you mate that you didn't get to experience it before. Even with the default camera it happens on my 1520. The only workaround I do now is if I need to send a pic, I do it in landscape mode instead of portrait.
    02-16-2015 10:48 AM
  8. Wael Hasno's Avatar
    Lucky you mate that you didn't get to experience it before. Even with the default camera it happens on my 1520. The only workaround I do now is if I need to send a pic, I do it in landscape mode instead of portrait.
    I'm sorry this is happening to you.. But did you try all apps? Lumia Camera and Camera (default app) have the same issue for me. Lumia Camera Classic works fine.

    That's the link.. http://www.windowsphone.com/s?appid=...b-7b7390ce1014
    02-16-2015 10:53 AM
  9. multo's Avatar
    I'm sorry this is happening to you.. But did you try all apps? Lumia Camera and Camera (default app) have the same issue for me. Lumia Camera Classic works fine.

    That's the link.. http://www.windowsphone.com/s?appid=...b-7b7390ce1014
    Same as your case. The classic is the only one working. The rest just rotates when being sent
    02-16-2015 11:33 AM
  10. Wael Hasno's Avatar
    At least you've got a much better workaround now. I've pinned the LCC on the start screen for when I need portrait photos. Still sucks that we have to do it this way.. Waiting on Windows 10 I guess..
    02-16-2015 11:36 AM
  11. multo's Avatar
    At least you've got a much better workaround now. I've pinned the LCC on the start screen for when I need portrait photos. Still sucks that we have to do it this way.. Waiting on Windows 10 I guess..

    I hear ya buddy
    02-16-2015 11:40 AM

Similar Threads

  1. Lumia Icon Bluetooth issue
    By brownman2130 in forum Nokia Lumia Icon
    Replies: 14
    Last Post: 07-06-2015, 07:58 AM
  2. Lumia 1020 camera prob!
    By Firawesome93 in forum Ask a Question
    Replies: 9
    Last Post: 03-01-2015, 10:10 AM
  3. My Lumia 720 is connected to 3g net, why am I unable to download anything?
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 2
    Last Post: 02-15-2015, 12:45 AM
  4. Lumia Denim on U.S. at&t Phones.
    By Steigerwald21 in forum Ask a Question
    Replies: 2
    Last Post: 02-14-2015, 09:07 PM
  5. Replies: 1
    Last Post: 02-14-2015, 07:29 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD