1. Mayukh22's Avatar
    I own a lumia 730 ds dark grey in India and am facing a very peculiar problem with the battery.
    While charging, it charges fine upto 95/96 % and then within a sec jumps to 100 % skipping all intermediate battery levels. If unplugged and kept even on standy ( doing nothing on phone ) the battery drops fine upto 98 %. then all of a sudden it jumps to 94/93 %. Then again discharges normally. This scenario also occurs at a low battery level such as 10-13%. It often skips 11% and jumps to 10 from 12. Surprisingly if the phone is used to play games( Wordament ), the battery decreases normally without any jumps. Have only tested this twice.
    I had also faced the same issue in another piece ( white, mfd december ). The current model has beenn manufactured in Vietnam in January. os version 8.10.14219.341 ( dev preview ), firmware : 02040.00005.14391.36002; Hardware rev: 3.0.0.0 ; Chip Soc: 8226.
    Anyone facing the same problem or any suggestions how to fix this?
    N.B.:- Soft Reset, Hard Reset, Lumia Recovery Tool nothing has solved this issue.
    02-07-2015 03:47 AM
  2. Harrie-S's Avatar
    Welcome to WC ,
    Please check the forum of the 730/735. You may find there some answer to your question.
    02-07-2015 03:54 AM
  3. Abhishek P's Avatar
    I own a lumia 730 ds dark grey in India and am facing a very peculiar problem with the battery.
    While charging, it charges fine upto 95/96 % and then within a sec jumps to 100 % skipping all intermediate battery levels. If unplugged and kept even on standy ( doing nothing on phone ) the battery drops fine upto 98 %. then all of a sudden it jumps to 94/93 %. Then again discharges normally. This scenario also occurs at a low battery level such as 10-13%. It often skips 11% and jumps to 10 from 12. Surprisingly if the phone is used to play games( Wordament ), the battery decreases normally without any jumps. Have only tested this twice.
    I had also faced the same issue in another piece ( white, mfd december ). The current model has beenn manufactured in Vietnam in January. os version 8.10.14219.341 ( dev preview ), firmware : 02040.00005.14391.36002; Hardware rev: 3.0.0.0 ; Chip Soc: 8226.
    Anyone facing the same problem or any suggestions how to fix this?
    N.B.:- Soft Reset, Hard Reset, Lumia Recovery Tool nothing has solved this issue.
    I have the bright green 730 in India,.
    While charging, I have seen that battery charges normally till 99% but then takes a long time to reach 100. And after unplugging, it soon goes to 97-98 without much use.
    That's all ihave, rest is normal
    Apurv Patani and MohitKJain like this.
    02-07-2015 04:05 AM
  4. Mayukh22's Avatar
    Didn't find any.
    02-07-2015 05:08 AM
  5. Mayukh22's Avatar
    Thats normal. After 99 it does take longer to go to 100. When did you buy your's?
    02-07-2015 05:09 AM
  6. MohitKJain's Avatar
    I own a lumia 730 ds dark grey in India and am facing a very peculiar problem with the battery.
    While charging, it charges fine upto 95/96 % and then within a sec jumps to 100 % skipping all intermediate battery levels. If unplugged and kept even on standy ( doing nothing on phone ) the battery drops fine upto 98 %. then all of a sudden it jumps to 94/93 %. Then again discharges normally. This scenario also occurs at a low battery level such as 10-13%. It often skips 11% and jumps to 10 from 12. Surprisingly if the phone is used to play games( Wordament ), the battery decreases normally without any jumps. Have only tested this twice.
    I had also faced the same issue in another piece ( white, mfd december ). The current model has beenn manufactured in Vietnam in January. os version 8.10.14219.341 ( dev preview ), firmware : 02040.00005.14391.36002; Hardware rev: 3.0.0.0 ; Chip Soc: 8226.
    Anyone facing the same problem or any suggestions how to fix this?
    N.B.:- Soft Reset, Hard Reset, Lumia Recovery Tool nothing has solved this issue.
    I have a similar problem. My phone shows 100%, then falls to 97% or less within seconds of unplugging. What I do is, I restart the phone after unplugging, and then I recharge it again. It works fine after that. Try it. May help you.
    sbysingh and Mayukh22 like this.
    02-07-2015 06:09 AM
  7. nicfromwales's Avatar
    I have a similar problem. My phone shows 100%, then falls to 97% or less within seconds of unplugging. What I do is, I restart the phone after unplugging, and then I recharge it again. It works fine after that. Try it. May help you.
    No need to restart the phone. Just plug it in again. It's only a glitch, your battery hasn't actually reduced. The percentage shown isn't always accurate.
    Mayukh22 likes this.
    02-07-2015 06:20 AM
  8. sbysingh's Avatar
    Same problem facing me and my friend on lumia 730 ... I have black and he have white... Both phones battery level decereses very fast from 100 to 90% .... Solution is just talk to microsoft team related this isue and also facing in wifi not access internet on proxy server at college and here drive + runing also hang or crashed .... All these problems facing in lumia 730 ... Old 520 was good all apps runing smooth still that model have 512 ram but this 730 1gb ram :p gets hang in drive + or more apps.... Microsoft not provide official locker or app locker... Window is a good platform ... Just concentrate on it develpers... Delete all fake apps like delete temp data or more... And provide all oficial apps...
    02-07-2015 06:29 AM
  9. Mayukh22's Avatar
    I have a similar problem. My phone shows 100%, then falls to 97% or less within seconds of unplugging. What I do is, I restart the phone after unplugging, and then I recharge it again. It works fine after that. Try it. May help you.
    Will try it. It works sometimes for me while most of the times plugging in again does charge the battery to 100 but it again falls. According to microsoft they don't have any complaints related to battery. What is your hardware revision number by the way? you will find it under "About" in settings.
    02-07-2015 08:56 AM
  10. MohitKJain's Avatar
    Will try it. It works sometimes for me while most of the times plugging in again does charge the battery to 100 but it again falls. According to microsoft they don't have any complaints related to battery. What is your hardware revision number by the way? you will find it under "About" in settings.
    Its 1.0.0.0. Well, for me it works that way. If I keep it plugged in without restarting it will show it's fully charged. But, it doesn't actually charge fully. A restart does the the trick for me everytime.
    Mayukh22 likes this.
    02-07-2015 09:28 AM
  11. abhinai vytla's Avatar
    I am also facing same problem... I think its a normal thing in smart phones.. Hope this is'nt the first time you are using a smart phone, is it?
    Mayukh22 likes this.
    02-07-2015 11:47 PM
  12. Mayukh22's Avatar
    I am also facing same problem... I think its a normal thing in smart phones.. Hope this is'nt the first time you are using a smart phone, is it?
    Well no its not my first. I found this problem to occur in android and ios. iOS was fixed by later updates. Lets see what windows does. This problem bothers me a lot as it has occured within 2 weeks of purchase. Microsoft has no reports of such issue so just wanted to check if the issue is faced by others or just a defective set.
    Thanks for responding btw :)
    Harrie-S likes this.
    02-08-2015 02:22 AM
  13. Marko Marjanovic's Avatar
    Hey there guys, don't be worried about your ,, 100 to 90% '' fast discharge, that's normal.
    You should charge your phone from 30/40% to 80 and maybe 90% not more. Try that and you will not have any problems and doubts with ,,fast 10% discharging''
    03-01-2015 09:21 AM
  14. Mayukh22's Avatar
    Hey there guys, don't be worried about your ,, 100 to 90% '' fast discharge, that's normal.
    You should charge your phone from 30/40% to 80 and maybe 90% not more. Try that and you will not have any problems and doubts with ,,fast 10% discharging''
    Have been doing the same for quite a few days. however while discharging battery suddenly skips levels. it drops from 74 to 71 in seconds without showing 72 73. and this is in standby mode. dropped from 60 to 57. did a soft reset. it went back to 60 and after 30 minutes it shows 55%. This is a really bothering issue!!
    03-27-2015 10:44 PM

Similar Threads

  1. Which phone should I get the Lumia 830 v 930?
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 3
    Last Post: 02-07-2015, 05:07 AM
  2. Why has my battery drained itself overnight since the Denim update?
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 2
    Last Post: 02-07-2015, 03:51 AM
  3. What is Lumia 1520 preview for developer update
    By mrruz in forum Nokia Lumia 1520
    Replies: 1
    Last Post: 02-07-2015, 02:53 AM
  4. FollowMee not updating with Battery Saver
    By Travis Hall2 in forum Microsoft Lumia 530
    Replies: 0
    Last Post: 02-07-2015, 12:47 AM
  5. Why am I unable to update the Lumia 520 in India?
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 1
    Last Post: 02-07-2015, 12:32 AM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD