The Windows 10 April 2018 update has arrived! Get the new Dell XPS 15, starting at $999.99
10-26-2015 02:03 PM
37 12
tools
  1. NXTwoThou's Avatar
    Just had this happen to me. Did a quick search and considering it's only been out for a short time, there's a lot of currently dead machines.

    http://answers.microsoft.com/en-us/i...7-666b1d90d8df
    Alfa Kapa, James8561 and jive_inc like this.
    10-22-2015 06:15 PM
  2. Tim Benjamin's Avatar
    Just updated with no problem
    10-22-2015 06:28 PM
  3. tbsteph47's Avatar
    Ditto. surface 3.

    This is getting tiresome. The frequency of failed updates issued by Microsoft is inexcusable.
    Last edited by tbsteph47; 10-22-2015 at 07:21 PM. Reason: Typo.
    Nabkawe5 likes this.
    10-22-2015 07:20 PM
  4. jcotton42's Avatar
    Disable Secure Boot, that will fix the BSOD
    zei20t and NXTwoThou like this.
    10-22-2015 07:42 PM
  5. Robert Rathbun's Avatar
    Go to the slow ring if your going to cry about testing software, or quit the program altogether. Comments like "Microsoft BLAH BLAH BLAH' are inappropriate here. Just quit and give up testing altogether if you can stand the heat in the kitchen.

    THIS IS A TESTING PROGRAM WITH RISKS AND WAS NEVER INTENDED TO BE A FREE LICENSE PATH

    As for the work around for the BSOD, I am going to give it a shot.

    Thanks to those who provide useful feedback!
    10-22-2015 07:51 PM
  6. Robert Rathbun's Avatar
    Just quit the program, it's optional and meant for people that want to test
    Tom Snyder and neo158 like this.
    10-22-2015 07:54 PM
  7. NXTwoThou's Avatar
    Least helpful post ever Robert. You turned a warning post about insiders needing to pay attention to this update into your personal superiority complex about anyone having issues being unworthy or incapable of testing. Hope you got whatever personal satisfaction you needed out of taking the time to type that.

    jcotton42 hit it on the head. I've posted their suggestion in the other forum and a lot of people who've been stuck are now alive again. That was the original purpose, mentioning a problem, finding solutions to problem. Making sure none of the testers feel isolated when their machines do something unexpected.
    10-22-2015 08:25 PM
  8. jtwright's Avatar
    How can we fix this? My SP3 is not booting at all/
    10-22-2015 09:36 PM
  9. tbsteph's Avatar
    You need to turn off secure boot. Setting is found in the advanced startup menu.
    10-22-2015 09:49 PM
  10. jtwright's Avatar
    Just found that out. Thanks.
    10-22-2015 09:58 PM
  11. Mark Kaplan's Avatar
    Thanks for posting. Happened to me too. And to the &$#@ know it all, the issue affects all SP3 with secure boot enabled. Preview or not!
    theefman likes this.
    10-22-2015 10:31 PM
  12. ArtieMcD's Avatar
    Happened to me too on Surface Pro 1 with Secure boot enabled. Had to disable secure boot and manually enter the decryption key to let windows finish booting after the patch.
    Last edited by ArtieMcD; 10-23-2015 at 12:53 AM. Reason: wrong info
    10-23-2015 12:14 AM
  13. Exhibit13's Avatar
    Issue also borked my ThinkPad x1 carbon touch (2nd gen - 2014 model). Unfortunately I wiped drive with a fresh install and as soon as I updated it happened again. Wish I read this thread before I wiped drive!
    10-23-2015 05:04 AM
  14. Mark Kaplan's Avatar
    Kind of surprised this isn't getting more attention. Not even an alert article from Windows Central?. These updates need to be QA'd better. Especially on Microsoft's own hardware...
    NXTwoThou likes this.
    10-23-2015 07:07 AM
  15. dicks-webos's Avatar
    Had massive issue with getting this on my SF2PRO. Had a blue screen and could only get it back to work by system restore point. Then I disabled secure boot and it worked.
    10-23-2015 07:56 AM
  16. Mark Kaplan's Avatar
    Another update, this morning I had the exact same issue on my Lenovo X1 Carbon. Fortunately this time I knew the fix. Disabled Secure Boot and the system came up fine. This has got to be the worst release they've done in awhile. I'm hearing a lot of people affected. Reports are coming in from our users as well. This wont be a good day.....
    Last edited by Mark Kaplan; 10-23-2015 at 09:22 AM.
    10-23-2015 08:43 AM
  17. Mark Kaplan's Avatar
    Gabe replied on Twitter "We're seeing reports of this. Temp workaround is to disable secure boot until fix"
    Great deal and NXTwoThou like this.
    10-23-2015 08:47 AM
  18. Daniel Rubino's Avatar
    Kind of surprised this isn't getting more attention. Not even an alert article from Windows Central?. These updates need to be QA'd better. Especially on Microsoft's own hardware...
    This post is 1 page with 17 replies and we have had no tips about this from users. Forgive us for not reporting on everything that happens to users as a problem in the Insider program.

    (Also, pro tip: If you think a topic needs coverage, feel free to tip us but also be kind enough to give us the forum link so we know what you are talking about, thanks)
    10-23-2015 09:23 AM
  19. Mark Kaplan's Avatar
    This post is 1 page with 17 replies and we have had no tips about this from users. Forgive us for not reporting on everything that happens to users as a problem in the Insider program.

    (Also, pro tip: If you think a topic needs coverage, feel free to tip us but also be kind enough to give us the forum link so we know what you are talking about, thanks)
    I did submit a "news tip" via the link on the site, but did not include the forum link. Also this is not only affecting those in the Insider Program. Standard Windows 10 installs have the same issue after applying the update. I'm getting hit with many of my user base having this issue.
    10-23-2015 09:39 AM
  20. NXTwoThou's Avatar
    Had no clue it was going to be so wide spread until I woke up to find 100+ posts on the Microsoft answers site. I'm just very glad that jcotton42 made their post about secure boot.

    Speaking of problems, I've been having a hell of a time with the forums here. Load up developer tools in Edge and take a look at the console errors about unmatched end tags and unable to decode image.
    10-23-2015 09:41 AM
  21. Mark Kaplan's Avatar
    Another post from Gabe:
    Sorry everyone for the impact this update had on you. The Windows Servicing team has been working since late last night to understand what is happening here, and is pulling this package down as soon as they can.
    As many have mentioned, the temporary workaround is to disable Secure Boot so that your machine can boot correctly. Once we have a fix for the issue we definitely want you to be sure to re-enable Secure Boot for your protection. I'll share more info on that when we have a fix in hand.
    The series of hotfixes that we've been sending out are actually mostly "empty" (they include some config changes and test binaries) and have been for the purpose of testing our delivery pipeline. So this definitely caught us a bit by surprise that it was having this impact. We're debugging what the precise cause was, but this happening to you likely exposed a bug that we need to address - so I hope you at least feel good as an Insider that you prevented this from happening to less technically savvy customers.
    Thanks everyone, and sorry again that today was a tough day to be an Insider.
    g
    James8561 likes this.
    10-23-2015 09:42 AM
  22. dakranii's Avatar
    Well, I'm in the process of resetting my Surface 3 right now because of this. Wish I had seen this thread prior to resetting.
    10-23-2015 09:53 AM
  23. Mark Kaplan's Avatar
    Well, I'm in the process of resetting my Surface 3 right now because of this. Wish I had seen this thread prior to resetting.
    I feel your pain. I did that twice last night. Reset wont help. You will still have the issue.
    10-23-2015 10:20 AM
  24. BaritoneGuy's Avatar
    I see this update in my pending list. Is there a way to set it not to install?
    10-23-2015 11:39 AM
  25. Arizona Willie's Avatar
    My homebuilt computer installed this update with no problems.

    At least as far as I know. I haven't seen anything wrong with it. Seems to work just fine.
    10-23-2015 12:18 PM
37 12

Similar Threads

  1. Lumia 640 and touch screen question
    By MikeJezZ in forum Microsoft Lumia 640
    Replies: 10
    Last Post: 10-27-2015, 07:18 AM
  2. On 10549, my messaging live tile does not show number of texts
    By mkenyon2 in forum Windows 10 Mobile Insider Preview
    Replies: 3
    Last Post: 10-23-2015, 02:21 AM
  3. Can I get shuffeled music from all of my radio stations?
    By Windows Central Question in forum Ask a Question
    Replies: 0
    Last Post: 10-22-2015, 05:37 PM
  4. Replies: 0
    Last Post: 10-22-2015, 04:21 PM
  5. Can a Nokia Lumia 530 be lock down limited to two functions?
    By WPCentral Question in forum Ask a Question
    Replies: 0
    Last Post: 10-22-2015, 12:36 PM
LINK TO POST COPIED TO CLIPBOARD